Παρασκευή 21 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μπαζώνουν τα ρέματα της Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχει στοιχειώδης προστασία των ρεμάτων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης και η Εταιρία Υδρευσης - Αποχέτευσης (ΕΥΑΘ) δαπανά δεκάδες εκατομμύρια κάθε χρόνο για τον προσωρινό καθαρισμό τους.

Ωστόσο, όπως τόνισε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Χρ. Τσόγκας, μετά από κάθε καθαρισμό τα ρέματα χρησιμοποιούνται και πάλι ως σκουπιδότοποι. «Ντουλάπια, καρέκλες, στρώματα, οικοδομικά υλικά και μπάζα ρίχνονται κρυφά και ο καθαρισμός όπως και τα χρήματα που ξοδεύονται δεν πιάνουν τόπο. Η αντιπλημμυρική προστασία της πόλης υποθηκεύεται. Οι εικόνες που βλέπουμε από άλλες πόλεις σε περιπτώσεις καταιγίδας μιλάνε από μόνες τους. Η πείρα μάς απέδειξε ότι τα ρέματα δε μένουν καθαρά περισσότερο από ένα μήνα», είπε ο Χρ. Τσόγκας.

Ασυνείδητοι κερδοσκόποι μπαζώνουν τα ρέματα και στη συνέχεια πωλούν τα οικόπεδα, όπως έγινε πρόσφατα από ιδιώτη, που κάλυψε μεγάλη έκταση του ελαιορέματος στην Ανατολική Θεσσαλονίκη. Ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ κάλεσε τους πολίτες και τους φορείς της Αυτοδιοίκησης να φυλάξουν τα ρέματα.

Η συνέντευξη δόθηκε με αφορμή ημερίδα που πραγματοποιεί τη Δευτέρα το απόγευμα η ΕΥΑΘ, στη διάρκεια της οποίας θα παρουσιαστούν εννέα μελέτες σχετικά με την αντιπλημμυρική προστασία της Θεσσαλονίκης και την αισθητική ανάπλαση των ρεμάτων.

Οι εννέα μελέτες αφορούν: Διερεύνηση λύσεων, διαμόρφωση ρεμάτων Κοινότητας Πεύκων Πολίχνης και κλάδων στους Δήμους Πολίχνης και Συκεών. Μελέτη Πανοράματος και Ευκαρπίας. Δικτύων Ακαθάρτων περιοχής Ωραιοκάστρου. Διαβατών και κλάδων του ρέματος. Αγίου Αθανασίου. Περιβαλλοντική διευθέτηση ανατολικής περιφερειακής τάφρου. Μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας ευρύτερης περιοχής Λαχαναγοράς. Μελέτη περιβαλλοντικής αναβάθμισης Δενδροποτάμου.

Τα έργα εκτιμάται ότι θα κοστίσουν περί τα 30 δισ. δρχ., ποσό το οποίο ήδη έχει ζητηθεί να περιληφθεί στα χρηματοδοτούμενα από το Γ` Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ