Παρασκευή 21 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑ
Προσχεδιασμένη απαξίωση των δημόσιων νοσοκομείων

Θα έπρεπε να υπάρχει διπλάσιος αριθμός χειρουργείων
Θα έπρεπε να υπάρχει διπλάσιος αριθμός χειρουργείων
«Κυβέρνηση και αντιπολίτευση έχουν ανακαλύψει ότι το πρόβλημα της υγείας θα λυθεί με τη μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε νοσοκομεία Ιδιωτικού Δικαίου ή σε Ανώνυμες Εταιρίες. Πλανώνται πλάνην οικτράν. Η αιτία της υποβάθμισης των νοσοκομείων είναι οι ελλείψεις, η κακοδιοίκηση και η μικρή χρηματοδότηση και όχι το νομικό καθεστώς».

Τα παραπάνω τόνισε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) Στ. Τσούκαλος.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα ανέφερε ο Στ. Τσούκαλος για την κατάσταση των δημόσιων νοσοκομείων στο λεκανοπέδιο της Αττικής:

  • Η κτιριακή - ξενοδοχειακή κατάσταση των νοσοκομείων εγκαταλείπεται χωρίς προσπάθεια βελτίωσης και αναβάθμισης. Κτίρια πολλές φορές ανασφαλή και με θαλάμους οχτώ, δέκα, ακόμα και 24 κρεβατιών χωρίς τουαλέτα και κλιματισμό συνθέτουν την εικόνα της εγκατάλειψης.
  • Θα έπρεπε να υπάρχει διπλάσιος αριθμός σε αίθουσες χειρουργείων ενώ ακόμα μεγαλύτερες είναι οι ελλείψεις σε κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), καθώς για να καλυφθούν οι ανάγκες θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον πέντε φορές περισσότερα.
  • Οι ελλείψεις ιατρικού προσωπικού στο Λεκανοπέδιο είναι της τάξης του 10%, ενώ οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό φτάνουν το 50%!
  • Ο εξοπλισμός των νοσοκομείων σε ιατρικά μηχανήματα είναι ελλιπής και με δυσκολία αντικαθίστανται όσα από αυτά αχρηστευτούν τελείως.
  • Πολλά δημόσια νοσοκομεία στεγάζονται σε νοικιασμένους χώρους (1ο Νοσοκομείο ΙΚΑ Παπαδημητρίου, Πατησίων, Κρατικό Νίκαιας).

Ακόμα και οι βελτιώσεις που έγιναν σε ορισμένα νοσοκομεία δεν έγιναν με σχέδιο με αποτέλεσμα άρρωστοι να νοσηλεύονται στα σαλονάκια
Ακόμα και οι βελτιώσεις που έγιναν σε ορισμένα νοσοκομεία δεν έγιναν με σχέδιο με αποτέλεσμα άρρωστοι να νοσηλεύονται στα σαλονάκια
Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα στα νοσοκομεία του Πειραιά:

  • Στο Κρατικό Νίκαιας, με 600 κρεβάτια, υπάρχουν έντεκα αίθουσες χειρουργείου απ' τις οποίες λόγω της μεγάλης έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού λειτουργούν μόνο οι εφτά, ενώ θα έπρεπε να υπάρχουν 15 - 16 χειρουργικά κρεβάτια. Διαθέτει μόλις 8 κρεβάτια ΜΕΘ ενώ χρειάζονται τετραπλάσια.
  • Στο Τζάνειο -με 550 κρεβάτια - υπάρχουν θάλαμοι 10 - 15 κρεβατιών, χωρίς τουαλέτα, ενώ τα κρεβάτια ΜΕΘ είναι μόλις έξι.
  • Δραματικές είναι οι ελλείψεις που αντιμετωπίζει το αντικαρκινικό νοσοκομείο «Μεταξά», όπου μεταφέρθηκε των «Αγίων Αναργύρων» μετά τη διάλυσή του απ' το σεισμό και την κυβέρνηση. Διαθέτει συνολικά οκτώ χειρουργικές κλινικές, υπάρχουν μόλις πέντε αίθουσες χειρουργείου, απ' τις οποίες λειτουργούν οι τρεις και μάλιστα χωρίς εξαερισμό. Παράλληλα, το νοσοκομείο αντιμετωπίζει έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού που αγγίζει το 50%!

Η ΕΙΝΑΠ, όπως είπε ο Στ. Τσούκαλος, ζητά την οριοθέτηση Πανεπιστημίου και ΕΣΥ και κατήγγειλε τη συνεχή επέκταση και διείσδυση των κλινικών και εργαστηρίων της Ιατρικής και Νοσηλευτικής Σχολής, σε βάρος του ΕΣΥ. Οπως επισημάνθηκε, δεν είναι τυχαίο ότι ολόκληρες κλινικές του ΕΣΥ, με ευθύνη τόσο του υπουργείου Υγείας, όσο και των διορισμένων διοικήσεων των νοσοκομείων εξαϋλώθηκαν και στη θέση τους φύτρωσαν πανεπιστημιακές κλινικές. Τέτοιες ενέργειες, καταγγέλθηκε, ότι έχουν γίνει στο «Αγλαΐα Κυριακού», στο μαιευτήριο «Ελενα Βενιζέλου», στον «Ευαγγελισμό» και στο «Ιπποκράτειο». Μάλιστα υπήρξε και περίπτωση όπου καθηγητής Πανεπιστημίου διορίστηκε Διευθυντής της Β` Ψυχιατρικής Κλινικής γενικώς και αορίστως σε κάποιο Γενικό Νοσοκομείο! Τελικά το πανεπιστήμιο τέσσερις μήνες μετά, ενημέρωσε τον «Ευαγγελισμό» ότι η Β` Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική θα εγκατασταθεί εκεί μετά του διευθυντού της.

Αναφερόμενος στο νοσοκομείο του Χαϊδαρίου ο Στ. Τσούκαλος είπε ότι πρέπει να παραμείνει στο ΕΣΥ. «Δεν μπορεί το πρώτο ουσιαστικά καινούριο νοσοκομείο που χτίζει το υπουργείο Υγείας στην Αθήνα τα τελευταία 50 χρόνια, να χαρίζεται στο υπουργείο Παιδείας και το Πανεπιστήμιο και μάλιστα ενώ η περιοχή της Δυτικής Αττικής δεν έχει καθόλου νοσοκομεία».

Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε χτες το υπό κατασκευή νοσοκομείο Χαϊδαρίου έχει μεγάλες ελλείψεις, οι οποίες θα πρέπει να διορθωθούν. Το νοσοκομείο δυναμικότητας 735 κλινών διαθέτει μόνο 20 κρεβάτια ΜΕΘ και εφτά εμφραγμάτων, ενώ θα έπρεπε να διαθέτει 45 - 75 τουλάχιστον. Αντίστοιχα, διαθέτει 14 μόλις χειρουργικές αίθουσες ενώ θα έπρεπε να διαθέτει 20. Τέλος, το νοσοκομείο διαθέτει μόνο 20 χώρους για εφημέρευση γιατρών.

  • Διανοσοκομειακό θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη, 25.1.2000, στα γραφεία της ΕΙΝΑΠ.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι τραγικές ελλείψεις διαμορφώνουν ξανά εφιαλτική κατάσταση (2021-11-02 00:00:00.0)
Απεργία αύριο για την υπεράσπιση της υγείας του λαού (2020-09-23 00:00:00.0)
Εγκληματικές οι συνέπειες των συγχωνεύσεων (2011-07-09 00:00:00.0)
Λειτουργούν 500 χρειάζονται πάνω από 2.000! (2008-01-24 00:00:00.0)
Προάγγελος συμπράξεων και νέων ανατροπών (2006-01-24 00:00:00.0)
Επισπεύδεται η παράδοση στους ιδιώτες (2005-08-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ