Τρίτη 24 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΜΕ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΜΕΘ
Προάγγελος συμπράξεων και νέων ανατροπών

«Πλησιάζει η επέκταση της συνεργασίας του "Ερυθρού Σταυρού" και του "Ερρίκος Ντυνάν" γι' αυτό και η εξοικείωση όλων των ειδικοτήτων με το νέο χώρο είναι επιβεβλημένη», διαμηνύει ο αναπληρωτής Διοικητής του «Ερυθρού»

Σε πολιορκητικό κριό ανατροπής βασικών εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων όλων των κατηγοριών στα δημόσια νοσοκομεία μετατρέπονται οι συμβάσεις του Δημοσίου με Ιδιωτικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Ταυτόχρονα, δείχνουν και το εύρος των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στο χώρο της υγείας, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις του υπουργού Υγείας Νικήτα Κακλαμάνη ότι στις ΣΔΙΤ δε θα συμπεριληφθούν η νοσηλευτική και υγειονομική υπηρεσία καθώς και τα εργαστήρια των δημόσιων νοσοκομείων.

Ηδη προς αυτή την κατεύθυνση λειτουργεί η σύμβαση μεταξύ του νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός» («Κοργιαλένειο - Μπενάκειο» ΕΕΣ) και του όμορου ιδιωτικού θεραπευτηρίου «Ερρίκος Ντυνάν» για τη χρήση από το πρώτο τριάντα κρεβατιών ΜΕΘ του δεύτερου. Η σύμβαση αυτή έγινε με βάση το νόμο 3370/2005 που επιτρέπει τη «Συνεργασία νοσοκομείων του ΕΣΥ με ΝΠΙΔ Κοινωφελούς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα» (άρθρα 32, 33).

Ομως, η Διοίκηση του Ερυθρού Σταυρού εκτός απ' την εξασφάλιση ασθενών - πελατών στο «Ερρίκος Ντυνάν» επιχειρεί να διαθέσει και απλήρωτη υπερεργασία όλων των «εμπλεκομένων ειδικοτήτων» στο παραπάνω «Κοινωφελές Ιδρυμα», παρά τις αντίθετες - και πάλι - διαβεβαιώσεις του Νικήτα Κακλαμάνη (6.5.2005) ότι η ενοικίαση των «30 κλινών ΜΕΘ (θα γίνει) με τιμές Δημοσίου και με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του "Ερρίκος Ντυνάν"».

Η πρώτη ενέργεια για την παράνομη προσφορά υπηρεσιών του προσωπικού του «Ερυθρού Σταυρού» προς το «Ερρίκος Ντυνάν» ήρθε με την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου (23.9.2005) που, μεταξύ των άλλων, προέβλεπε ότι οι ασθενείς που εισάγονται στη ΜΕΘ του «Ερρίκος Ντυνάν» τελούν υπό την επιστημονική ευθύνη των γιατρών του τελευταίου. Επίσης, προέβλεπε ότι κάθε πράξη που κρίνεται απαραίτητη για ασθενείς που εισήχθησαν από τη ΜΕΘ του Ερυθρού και νοσηλεύονται «στην προσαρτημένη πτέρυγα ΜΕΘ "Ερρίκος Ντυνάν" θα διενεργείται από τον κατά περίπτωση ειδικευμένο ιατρό του "Ερυθρού Σταυρού"».

Την απόφαση εκείνη επιχειρεί να διευρύνει με εντολή του (11.1.2006) ο αναπληρωτής Διοικητής του Ερυθρού Σταυρού Αθανάσιος Καφέζας, που υπογράφει και ως «Συντονιστής συνεργασίας Ερυθρού και "Ερρίκος Ντυνάν"». Ο Αθ. Καφέζας επικαλείται «την ανταλλαγή επιστημονικών υπηρεσιών» (άρθρο 33 του νόμου 3370/2005) και σημειώνει: «Είναι προς χρήση μια χειρουργική αίθουσα (σ.σ. στο "Ερρίκος Ντυνάν") για τις ανάγκες επείγουσας αντιμετώπισης περιστατικών της ΜΕΘ, καθώς και οι υπόλοιπες υλικοτεχνικές υποδομές με το συνοδό νοσηλευτικού προσωπικού. Ταυτόχρονα, με δεδομένο ότι το ΔΣ του νοσοκομείου αποτελεί το ανώτατο όργανο και οι αποφάσεις του είναι άμεσα εκτελεστέες χωρίς ερμηνείες και εκ των υστέρων εντολές, η συνεργασία μας με το Κοινωφελές Ιδρυμα "Ερρίκος Ντυνάν" αποτελεί προτεραιότητα και η επέκτασή της πλησιάζει, γι' αυτό οι επισκέψεις όλων των εμπλεκομένων ειδικοτήτων για την εξοικείωση με το νέο μας χώρο κρίνεται αναγκαίο και επιβεβλημένο».

Η κυβέρνηση ενοικίασε ιδιωτικές ΜΕΘ, επικαλούμενη τις ελλείψεις κρεβατιών στα δημόσια νοσοκομεία, τις οποίες προκαλούν οι κυβερνήσεις με τους περιορισμούς των προσλήψεων. Ετσι, παραμένουν κλειστά 120 δημόσια κρεβάτια ΜΕΘ, που χρειάζονται την πρόσληψη 360 νοσηλευτριών για να λειτουργήσουν.

ΟΧΙ στην απλήρωτη υπερεργασία

Την κάθετη αντίθεσή της στη σύμβαση εκφράζει η Πενταμελής Επιτροπή της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) σε αντίθεση με τους άλλους φορείς που με τη στάση τους αφήνουν περιθώρια για την υλοποίηση της σύμβασης.

«Ο ασθενής που απευθύνεται στο ΕΣΥ πρέπει να αντιμετωπίζεται ισότιμα, σύγχρονα και χωρίς να πληρώσει», τονίζει η πενταμελής της ΕΙΝΑΠ και καταλήγει: «Λέμε όχι στην επιδότηση του ιδιωτικού τομέα σε βάρος της τσέπης των ασθενών, των ταμείων, του προϋπολογισμού. Απαιτούμε αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και αμοιβών. Λέμε όχι στην απλήρωτη υπερεργασία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ