Τρίτη 24 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Σε τροχιά ανασυγκρότησης

Το ξαναζωντάνεμα των Κλαδικών Διεθνών, με πρώτη αυτή των Μεταφορών, προωθεί η νέα ηγεσία, η οποία αναδείχτηκε στο πρόσφατο Συνέδριο στην Αβάνα

Αποψη από τη συνεδρίαση της Προπαρασκευαστικής Επιτροπής στην Αθήνα
Αποψη από τη συνεδρίαση της Προπαρασκευαστικής Επιτροπής στην Αθήνα
Σε τροχιά ανασυγκρότησης βρίσκεται η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ), μετά την επιτυχία του 15ου Συνεδρίου στις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη και την αλλαγή της ηγεσίας της. Με στόχο να ανταποκριθεί στις μεγάλες προσδοκίες που γέννησε σε εκατομμύρια εργαζόμενους η ανάδειξή της στο Συνέδριο της Αβάνας, η νέα Γραμματεία της ΠΣΟ προχωράει στην άμεση ανασύσταση και ουσιαστική λειτουργία των Κλαδικών Διεθνών (TUI - Trade Union's International), οι οποίες, μαζί με τα Περιφερειακά Γραφεία αποτελούν τα βασικά εργαλεία για το ζωντάνεμα, τη μαζικοποίηση και την ουσιαστική δράση της ΠΣΟ, στο πλευρό της παγκόσμιας εργατικής τάξης.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα η διήμερη συνεδρίαση της Προπαρασκευαστικής Επιτροπής για την ανασυγκρότηση της Διεθνούς των Μεταφορών, με τη συμμετοχή εκπροσώπων συνδικάτων από την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Συρία, το Λίβανο, τη Λιβύη και τη Σερβία. Στη συνάντηση δεν έγινε κατορθωτό να παραβρεθούν οι συνδικαλιστές από το Κουβέιτ και τη Χιλή, που, όπως και πολλά άλλα συνδικάτα του κλάδου, στηρίζουν το εγχείρημα ανασυγκρότησης της Διεθνούς.

Τις εργασίες της διήμερης συνάντησης παρακολούθησε ο Γιώργος Μαυρίκος, ΓΓ της ΠΣΟ, ενώ παραβρέθηκε και ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Νέα, αυξημένα καθήκοντα

Στόχος της Προπαρασκευαστικής Επιτροπής είναι να προετοιμάσει τις εργασίες του επικείμενου Συνεδρίου της Διεθνούς των Μεταφορών, η ημερομηνία και ο τόπος διεξαγωγής του οποίου θα καταληχθούν σε μια από τις επόμενες συνεδριάσεις. Ανοίγοντας τις εργασίες της συνεδρίασης, ο Γιώργος Μαστραγγελής, στέλεχος του ΠΑΜΕ και β΄ αντιπρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ, σημείωσε: «Η ανασυγκρότηση της Διεθνούς είναι μια μεγάλη πρόκληση για τους εργαζόμενους, σε μια περίοδο που εντείνεται η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα». Τόνισε παράλληλα: «Η ευθύνη για το συντονισμό και την καθοδήγηση του παγκόσμιου συνδικαλιστικού κινήματος στις Μεταφορές δε σταματάει αλλά, αντίθετα, αρχίζει μετά την ολοκλήρωση του επικείμενου Συνεδρίου».

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Γ. Μαυρίκος αναφέρθηκε στην «αλλαγή σελίδας» που πραγματοποιεί η ΠΣΟ μετά το πρόσφατο Συνέδριό της, με στόχο να αποτελέσει «μια δυναμική, δραστήρια, αγωνιστική και αποτελεσματική δύναμη μέσα στο παγκόσμιο συνδικαλιστικό κίνημα».

Δηλώνοντας την πλήρη στήριξη της Γραμματείας στο εγχείρημα ανασυγκρότησης της Διεθνούς των Μεταφορών, ο Γ. Μαυρίκος σημείωσε: «Θέλουμε να στήσουμε σε όλους τους κλάδους TUIs, ξεκινώντας από τους πιο βασικούς. Ο κλάδος των Μεταφορών είναι στρατηγικής σημασίας και άρα σωστά κάνουμε και επιταχύνουμε τα βήματά μας. Οι TUIs θέλουμε να είναι αγωνιστικά και ταξικά προσανατολισμένες, να λειτουργούν συλλογικά και να ενισχύουν τη δημοκρατία τους. Να μελετούν, να αναλύουν τις σύγχρονες εξελίξεις και να οργανώνουν την υπεράσπιση των εργαζομένων στους κλάδους τους. Να ανοίγονται πλατιά σε φίλους και συμμάχους, να φέρνουν σε επαφή την ΠΣΟ με Συνδικάτα που δεν έχουμε ακόμα γνωρίσει από κοντά. Να παίρνουν πρωτοβουλίες και να αναπτύσσουν δράση».

Υπόθεση όλων

Το σύνολο των μελών της Προπαρασκευαστικής Επιτροπής συμφώνησαν με το χαρακτήρα και την αναγκαιότητα ανασυγκρότησης της Διεθνούς, αναγνωρίζοντας το σημαντικό κενό που δημιούργησε στους κλαδικούς και συνολικά στους εργατικούς αγώνες η αδρανοποίησή της τα τελευταία χρόνια, με ευθύνη κύρια της προηγούμενης ηγεσίας της ΠΣΟ. Μεταφέροντας την εμπειρία από τις χώρες τους, οι συνδικαλιστές κατέγραψαν στις παρεμβάσεις τους την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, όπως αυτή εκφράζεται με την καθημερινή εκμετάλλευση των εργαζομένων από το κεφάλαιο, αλλά και με τις άμεσες ή έμμεσες απειλές για στρατιωτικές επεμβάσεις σε χώρες όπως η Συρία. Η επιτυχημένη συνεδρίαση ολοκληρώθηκε την Κυριακή με τη συζήτηση για τις λεπτομέρειες της συνεδριακής διαδικασίας, όπου θα αναδειχτεί και η νέα ηγεσία της Διεθνούς των Μεταφορών.

Μεταφέροντας το κλίμα ανάτασης που επικρατεί ανάμεσα στα συνδικάτα-μέλη της ΠΣΟ μετά το 15ο Συνέδριο, ο νυν πρόεδρος της Διεθνούς των Μεταφορών, Αμέρ Σουκρί, από τη Συρία, σημείωσε μιλώντας στον «Ρ», ότι η αναγκαιότητα ανασυγκρότησης της Διεθνούς επιβεβαιώνεται και από τη δέσμευση όλων των μελών της Προπαρασκευαστικής Επιτροπής να δουλέψουν από κοινού για το ζωντάνεμα και την ουσιαστική λειτουργία της. Με στόχο, όπως συμπλήρωσε, «οι εργαζόμενοι του κλάδου να έχουν μία και κοινή φωνή ενάντια στην επίθεση που δέχονται τα δικαιώματά τους, με το χτύπημα των μισθών, του χρόνου εργασίας, της ασφάλισης, τις ιδιωτικοποιήσεις των δημόσιων οργανισμών, την αύξηση των ατυχημάτων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ