Τρίτη 3 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Διχάζει την κυπριακή κυβέρνηση το ζεϊμπέκικο του Γ. Παπανδρέου

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας διαχώρισε με σαφήνεια τη θέση του από τις επικρίσεις που διατύπωσαν υπουργοί εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης με αφορμή το χορό του Γιώργου Παπανδρέου κατά το διήμερο της ελληνοτουρκικής συνάντησης στη Σάμο και το Κουσάντασι.

Σε γραπτή δήλωσή του ο πρόεδρος Κληρίδης καθιστά επίσης σαφές ότι οι δηλώσεις αυτές δεν απηχούν τη θέση της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση, δηλώνει ο πρόεδρος Κληρίδης, παρακολουθεί και σέβεται το λαϊκό αίσθημα, αλλά ως υπεύθυνη κυβέρνηση που χειρίζεται την τύχη αυτού του τόπου, δεν τοποθετείται ανάλογα με το λαϊκό αίσθημα.

Ο πρόεδρος Κληρίδης προσθέτει ότι η κυβέρνηση καθοδηγείται στις σχέσεις της με την Ελλάδα, ανάλογα με το τι απαιτεί το εθνικό συμφέρον μέσα στις αυστηρές παραμέτρους της ευρωπαϊκής πορείας της Κύπρου, του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και του γεγονότος ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που ανιδιοτελώς συμπαρίσταται στον αγώνα του κυπριακού Ελληνισμού.

Εάν υπάρχει συναισθηματική διγλωσσία στις δηλώσεις υπουργών, συνεχίζει, δεν υπάρχει διγλωσσία στην πολιτική που καθορίζει ο πρόεδρος Κληρίδης και που διέπει τόσο τις σχέσεις των δύο κυβερνήσεων όσο και τη γραμμή που ακολουθεί η κυβέρνηση της Κύπρου.

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος Κληρίδης επισημαίνει εξάλλου ότι δηλώσεις υπουργών επί οποιουδήποτε θέματος δεν εκφράζουν την πολιτική της κυβέρνησης, εκτός αν ληφθεί απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου ή έχουν την έγκριση του προέδρου της Δημοκρατίας.

Το ακριβές κείμενο της δήλωσης του προέδρου Κληρίδη έχει ως εξής: «Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώπιον του οποίου τέθηκε ερώτημα περί διγλωσσίας της κυβέρνησης στα θέματα που σχετίζονται με την πρόσφατη συνάντηση Παπανδρέου - Τζεμ, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: "Δηλώσεις υπουργών επί οιουδήποτε θέματος δεν εκφράζουν την πολιτική της κυβέρνησης εκτός εάν ελήφθη απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο ή έχουν την έγκριση του προέδρου της Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση παρακολουθεί και σέβεται το λαϊκό αίσθημα αλλά ως υπεύθυνη κυβέρνηση που χειρίζεται την τύχη αυτού του τόπου, δεν τοποθετείται ανάλογα με το λαϊκό αίσθημα. Η κυβέρνηση καθοδηγείται πάντοτε στις σχέσεις της με την Ελλάδα και την εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση ανάλογα με το τι απαιτεί το εθνικό συμφέρον μέσα στις αυστηρές παραμέτρους της ευρωπαϊκής πορείας της Κύπρου, του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος και του γεγονότος ότι η Ελλάδα είναι η χώρα που ανιδιοτελώς συμπαρίσταται του αγώνα του κυπριακού ελληνισμού.

Αν υπάρχει συναισθηματική διγλωσσία στις δηλώσεις υπουργών δεν υπάρχει διγλωσσία στην πολιτική που καθορίζει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και που διέπει τόσο τις σχέσεις των δύο κυβερνήσεων όσο και η γραμμή που ακολουθεί η κυβέρνηση της Κύπρου».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σήμερα η κηδεία του Γλαύκου Κληρίδη (2013-11-19 00:00:00.0)
Στην κατάψυξη ή στο φούρνο; (2000-09-15 00:00:00.0)
Ξεκινά ο τέταρτος γύρος (2000-09-12 00:00:00.0)
Δεν έρχεται στην Ελλάδα ο Πρόεδρος Κληρίδης (1999-05-06 00:00:00.0)
Εν αναμονή των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών (1998-12-22 00:00:00.0)
Δεν υπάρχει αλλαγή στην απόφαση για τους "S - 300" (1998-11-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ