Σάββατο 12 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ 2015
ΠΟΤΑΜΙ
Να τα βρούμε άμεσα για τη νέα συγκυβέρνηση... αλλά και για την αντιπολίτευση

Δεν υπάρχει «σκίζω το μνημόνιο». Μπορούμε, απλά, να διορθώσουμε κάποια πράγματα. Να προχωρήσουμε σε κάποιες χειρουργικές επεμβάσεις ώστε οι χαμένοι των μνημονίων να μην είναι τόσο χαμένοι. Και να κάνουμε και κάποιες παράλληλες πολιτικές για τους χαμένους των μνημονίων.

Σε αυτή τη γενική γραμμή κινήθηκε χτες ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη ΔΕΘ, αναπαράγοντας ουσιαστικά το «αφήγημα» των ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ, ότι η αντιλαϊκή πολιτική που χρεοκοπεί το λαό για λογαριασμό του κεφαλαίου είναι μονόδρομος, αλλά υπάρχουν τάχα περιθώρια άμβλυνσης κάποιων αντιλαϊκών πτυχών της μέσα ακριβώς από την εφαρμογή της!

Παραπέρα, σκιαγραφώντας σχέδια που γίνονται αυτή τη στιγμή σε μια σειρά από αστικά επιτελεία για το σχηματισμό κυβέρνησης, αλλά και για το τι είδους αντιπολίτευση θα ασκούν οι υπόλοιπες δυνάμεις της αστικής διαχείρισης, έβαλε ως πρόταση του Ποταμιού την επομένη των εκλογών να συναντηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί που πιστεύουν ότι μπορούν να συνεργαστούν, οι αρχηγοί του «ευρωπαϊκού μετώπου», να καταλήξουν στις βασικές προτεραιότητες της επόμενης κυβέρνησης, και σε δεύτερη φάση να αποφασίσουν και ποιοι μπορεί να συνεργαστούν για το σχηματισμό και τη στελέχωση κυβέρνησης. Αλλά και όσοι επιλέξουν να μείνουν εκτός κυβέρνησης, εφόσον έχουν συμφωνήσει στις βασικές προτεραιότητες του νέου κυβερνητικού σχήματος, να μην του κάνουν «σαμποτάζ» στις προσπάθειές του, να φέρονται ως «υπεύθυνη αντιπολίτευση» στηρίζοντας τα «σωστά» και καταψηφίζοντας τα «λάθος». Στην πραγματικότητα, βέβαια, και σε αυτήν την περίπτωση το Ποτάμι παραβιάζει «ανοιχτές θύρες», αφού και η αντικειμενική βάση για την επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση συνεργασίας υπάρχει - είναι η στρατηγική σύμπλευση στα ζητούμενα του κεφαλαίου, όπως εκφράστηκε και με την ψήφιση του μνημονίου - αλλά και τα βασικά αστικά κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, έχουν ήδη δεσμευτεί για την «υπεύθυνη» στάση που θα κρατήσουν αν μείνουν στην αντιπολίτευση...

Επιχειρώντας να δικαιολογήσει τη στάση του Ποταμιού, που από τη μια καταφέρεται εναντίον των «παλαιών» - όπως ο ίδιος τα χαρακτηρίζει - κομμάτων, αλλά από την άλλη ψάχνει συνεργασία μαζί τους, είπε ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είναι τα κόμματα εξουσίας και γι' αυτό πρέπει να συζητά μαζί τους και να έχει εναλλακτικά σενάρια για την επομένη των εκλογών.

Σε αυτή τη βάση, ζήτησε από το λαό να «ψαλιδίσει» ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ και... να εγκλωβιστεί στην παραλλαγή τους, δίνοντας, όπως είπε, στο Ποτάμι ένα διψήφιο ποσοστό, για να είναι «ισχυρή τρίτη πολιτική δύναμη», ώστε να τους βάλει τους όρους του για το σχηματισμό κυβέρνησης και την εφαρμογή κυβερνητικού προγράμματος. Επιπλέον, εξέφρασε την ελπίδα του ώστε να βρει «λογικούς ανθρώπους» σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, «συμμάχους» στην προσπάθεια του Ποταμιού «να αλλάξει» τη χώρα, να συμβάλει δηλαδή στην προώθηση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων που έχει ανάγκη σήμερα το κεφάλαιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ