Τρίτη 15 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
47 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ίδρυση της ΚΝΕ

Σαν σήμερα πριν από 47 χρόνια, συγκροτείται το πρώτο καθοδηγητικό όργανο της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας και υλοποιείται έτσι η απόφαση ίδρυσης της Οργάνωσης, που πάρθηκε από το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τον Αύγουστο του 1968.

Παράλληλα με τη συγκρότηση του πρώτου καθοδηγητικού οργάνου της ΚΝΕ, αρχίζουν να συγκροτούνται και οι πρώτες Οργανώσεις της, ενώ προετοιμάζεται και η έκδοση του «Οδηγητή», το πρώτο φύλλο του οποίου κυκλοφορεί στις 22 Σεπτέμβρη του 1968. Την ίδια μέρα δημιουργείται το Κεντρικό Γραφείο της ΚΝΕ, ενώ ένα χρόνο μετά, τον Οκτώβρη του 1969, συνέρχεται παράνομα στην Αθήνα η Α' Συνδιάσκεψη της ΚΝΕ, εγκρίνει το Καταστατικό και την Ιδρυτική Διακήρυξη προς την ελληνική νεολαία και εκλέγει το Κεντρικό Συμβούλιο και τον Γραμματέα του.

Ηταν η πρώτη φορά, μετά την αυτοδιάλυση της ΟΚΝΕ το 1943, που το ΚΚΕ συγκροτούσε τη δική του νεολαιίστικη οργάνωση και γίνεται κατανοητό ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική απόφαση, που αποτέλεσε σταθμό για την ανανέωση του ΚΚΕ και τη μεγαλύτερη μαχητικοποίηση του νεολαιίστικου κινήματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ειδική Απόφαση της 13ης Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ (11-17.1.1969) «για την ανασύσταση Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας», αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η ΚΝΕ θα συγκεντρώνει στις γραμμές της το πρωτοπόρο τμήμα της ελληνικής νεολαίας και, στηριγμένη στη θεωρία του μαρξισμού - λενινισμού, θα διαπαιδαγωγεί την ελληνική νεολαία με τα ιδανικά της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού, με τις ηρωικές παραδόσεις της Ομοσπονδίας Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας (ΟΚΝΕ), με τις καλύτερες παραδόσεις της ΕΠΟΝ και της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη. Η ΚΝΕ προετοιμάζει τα μέλη της να γίνουν ικανά ν' αποτελέσουν μέλη του Κόμματος της εργατικής τάξης, του ΚΚΕ».


Η ΚΝΕ, σε όλα αυτά τα 47 της χρόνια, δικαίωσε την απόφαση του ΚΚΕ για την ίδρυσή της και την αποστολή της, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των αγώνων για τα δικαιώματα της νέας γενιάς, βάζει υψηλούς στόχους για να δρα πρωτοπόρα μέσα σε δύσκολες και σύνθετες συνθήκες. Χαρακτηριστικά, σημειώνει στην απόφαση του 11ου Συνεδρίου της (Γενάρης 2015), για τα καθήκοντα και τους στόχους της: «Να έχουμε ΚΝΕ ακόμα πιο δυνατή, ιδεολογικά, πολιτικά και οργανωτικά ατσαλωμένη. Με ανέβασμα της εσωοργανωτικής μόρφωσης, με άνοδο της μελέτης, της επαφής με το βιβλίο. Με πλούσια, δραστήρια εσωοργανωτική ζωή και λειτουργία, με ενιαία θέληση και δράση.

Με ΟΒ παντού, σε όλους τους χώρους όπου δουλεύει, δρα, μορφώνεται, κατοικεί η νεολαία. Στην πλειοψηφία των Λυκείων, των ΕΠΑΛ, των σχολών και τμημάτων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, στους χώρους μαθητείας και κατάρτισης, σε τόπους δουλειάς κι επιχειρήσεις, στις πόλεις, τις εργατικές - λαϊκές συνοικίες και τα χωριά.

ΚΝΕ ριζωμένη, με την πρωτοπόρα δράση των μελών και των φίλων της, μέσα στα εργατικά σωματεία, τις επιτροπές αγώνα, τα μαθητικά συμβούλια, τους φοιτητικούς συλλόγους, τις λαϊκές επιτροπές, τους αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους, συνολικά στις μαζικές οργανώσεις και φορείς που μπορούν να ενεργοποιούν, να συσπειρώνουν τη νεολαία. (...)

Προγραμματίζουμε τα καθήκοντά μας με στόχο να δουλεύουμε με όρους προοπτικής μέσα στις τρέχουσες εξελίξεις και την επικαιρότητα, δημιουργώντας γερές υποδομές σε κάθε τομέα της δράσης μας, ώστε κάθε αγωνιστική μας προσπάθεια να αφήνει σταθερά, σίγουρα πατήματα για τη συνέχεια. Να διαμορφώνει μια στέρεα υποδομή μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, με στόχο να συμβάλουμε στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος με νεότερες και νέες ηλικίες, στην ενίσχυση της Λαϊκής Συμμαχίας, στην οικοδόμηση της ΚΝΕ στους χώρους εργασίας και μόρφωσης, να γίνουμε Κομμουνιστική Νεολαία "παντός καιρού"».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ