Τρίτη 15 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ 2015
NEA ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Κυβέρνηση με κορμό την ίδια για να εφαρμοστεί το μνημόνιο

MotionTeam

Μια σειρά από ψευτοδιλήμματα, τύπου «μπροστά ή πίσω», «συνεργασίες ή αλαζονικότητα», «αλήθειες ή ψέματα», έθεσε ο Β. Μεϊμαράκης, την Κυριακή, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Κυριακή στο πλαίσιο της ΔΕΘ, συντηρώντας τη δικομματική κοκορομαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ, και ταυτόχρονα επιμένοντας ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί μια κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ, που θα εφαρμόσει «τάχιστα» τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που προβλέπει το μνημόνιο.

«Επιθυμούμε μια κυβέρνηση με πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν στην Ευρώπη», τόνισε, μεταξύ άλλων, θέτοντας ως κεντρικό στόχο τη μετάβαση σε συνθήκες καπιταλιστικής ανάκαμψης, που φυσικά προϋποθέτει την ισοπέδωση κάθε εργατικού - λαϊκού δικαιώματος.

Ο Β. Μεϊμαράκης επέμεινε πως «σαφώς» και θα είναι πρωθυπουργός ο ίδιος εάν η ΝΔ αναδειχθεί πρώτο κόμμα, προσθέτοντας ωστόσο πως εξίσου «σαφώς» θα απευθυνθεί σε άλλες δυνάμεις εάν ο ΣΥΡΙΖΑ αρνηθεί τη μετεκλογική συνεργασία, σενάριο που προκρίνουν μια σειρά από αστικά επιτελεία ώστε να περάσουν και τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα με τις λιγότερες αντιδράσεις. «Αν ο κ. Τσίπρας θέλει να συμμετάσχει στην κυβέρνηση ως αντιπρόεδρος, θα το συζητήσω με τους επιτελείς μου», συμπλήρωσε, αλλά εξέφρασε την εκτίμηση ότι κάτι τέτοιο δεν το επιθυμεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τόσο ο ίδιος όσο και το σύστημα έχουν, από άλλο δρόμο, συμφέρον να συντηρείται το αποπροσανατολιστικό για το λαό δίπολο.

Παραπέρα, δίνοντας ο Μεϊμαράκης αποχρώσεις του σχεδίου διακυβέρνησής του επανέλαβε ότι μόλις αναλάβει πρωθυπουργός θα δημιουργήσει τρεις ομάδες: «Εθνική ομάδα διακυβέρνησης», «εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης» και «ομάδα εθνικού σχεδιασμού», που θα έχουν ως αποστολή τους την εφαρμογή του μνημονίου και άλλων καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, τάζοντας στο λαό ό,τι τάζει και ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή τάχα απεμπλοκή από το μνημόνιο μέσω της εφαρμογής του...

Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΝΔ άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο λήψης και άλλων αντιλαϊκών μέτρων, πέρα από αυτά που έχουν ανακοινωθεί, εάν ζητηθεί από την τρόικα, ενώ παράλληλα προσπάθησε να καταδείξει τον ΣΥΡΙΖΑ υπεύθυνο για μια τέτοια εξέλιξη. «Εάν αλλάξουν τα δεδομένα, τα οποία δεν γνωρίζω, θα προσαρμοστούμε», ανέφερε. «Αν ανακαλύψουμε ότι υπάρχουν και άλλες κρυφές δεσμεύσεις θα τις αναδείξουμε, θα τις καταγγείλουμε, αλλά θα πρέπει να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις της χώρας», σημείωσε στη συνέχεια, κάνοντας σαφή την στοχοπροσήλωση της ΝΔ στην εφαρμογή σκληρών μέτρων προς αναθέρμανση της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας.

Ενδεικτικά, για τις εργασιακές σχέσεις δήλωσε ότι το νέο μνημόνιο προβλέπει επιπλέον μέτρα, όπως το θέμα των ομαδικών απολύσεων, ενώ για το συνταξιοδοτικό ανέφερε ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης.

Μια μέρα νωρίτερα, το Σάββατο, στην ομιλία του στη ΔΕΘ, αναλώθηκε σε πλείστες προσπάθειες να καταδείξει στην άρχουσα τάξη την «αδυναμία» του ΣΥΡΙΖΑ να διαχειριστεί την καπιταλιστική κρίση αλλά και το μνημόνιο που υπέγραψε, όχι μόνο λόγω των κυβερνητικών πεπραγμένων του, αλλά και διότι δε δείχνει διάθεση συνεργασίας με τα άλλα αστικά κόμματα, που ψήφισαν μαζί του τα αντιλαϊκά μέτρα στη Βουλή.

Απευθυνόμενος ίσως στο εσωκομματικό ακροατήριο, αυτό της ΝΔ, δήλωσε πως αν η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός και γνωρίζοντας ότι η επόμενη κυβέρνηση θα κληθεί να εφαρμόσει σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, απέφυγε κάθε αναφορά σε προεκλογικές δεσμεύσεις.

Τέλος, επέμεινε για «προσέλκυση επενδύσεων» και «στήριξη της επιχειρηματικότητας», όπερ σημαίνει νέα μέτρα στήριξης του κεφαλαίου, δίνοντας και γραμμή για στήριξη μονοπωλιακών συμφερόντων στον τουρισμό, στην πρωτογενή παραγωγή και τη ναυτιλία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ