Δευτέρα 21 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΠΟΥΡΚΙΝΑ ΦΑΣΟ
Αιματηρές συγκρούσεις και παζάρια μετά το πραξικόπημα

ΟΥΑΓΚΑΝΤΟΥΓΚΟΥ.--

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στην Μπουρκίνα Φάσο της Δ. Αφρικής μετά το αιματηρό πραξικόπημα του στρατηγού Ζιλμπέρτ Ντιεντέρ που ανέτρεψε τη μεταβατική κυβέρνηση που θα οδηγούσε τη χώρα στις εκλογές στις 11 Οκτώβρη. Από τις συγκρούσεις πολέμιων του πραξικοπήματος με δυνάμεις του στρατού σκοτώθηκαν, το Σαββατοκύριακο, τουλάχιστον 10 άτομα και τραυματίστηκαν πάνω από 110 άλλοι.

Χτες το πρωί, υποστηρικτές των χουντικών, εισέβαλαν σε αίθουσα του ξενοδοχείου LAICO της πρωτεύουσας, Ουαγκαντούγκου, όπου γίνονταν οι διαπραγματεύσεις με αξιωματούχους της Δυτικοαφρικανικής Οικονομικής Κοινότητας (ECOWAS) και ηγέτες χωρών της περιοχής. Η εισβολή του όχλου σταμάτησε τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες φαινόταν πως οδηγούσαν σε συμφωνία για τον τερματισμό του πραξικοπήματος του στρατού (οι οποίοι θεωρούνται υποστηρικτές του επί 27 χρόνια «προέδρου» Μπλεζ Κομπαορέ).

Η αναστολή της διαπραγμάτευσης έγινε ενώ απομένει ένα 24ωρο πριν εκπνεύσει αύριο το τελεσίγραφο των 96 ωρών που έδωσε στους πραξικοπηματίες αντιπροσωπεία της Αφρικανικής Ενωσης (ΑΕ), ζητώντας αποκατάσταση της μεταβατικής κυβέρνησης. Σε αντίθετη περίπτωση η ΑΕ προειδοποίησε πως θα επιβάλλει ταξιδιωτικές και οικονομικές κυρώσεις στους πρωταγωνιστές του πραξικοπήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ