Δευτέρα 21 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ 2015
ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΕΕ
Μεγαλώνουν τα διαχειριστικά ζόρια

Εντείνονται οι ανησυχίες γύρω από τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία και μαζί με αυτές η ενδοκαπιταλιστική διαπάλη για το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής που θα κριθεί κατάλληλο, προκειμένου να τροφοδοτηθεί η καπιταλιστική ανάκαμψη.

Σε αυτό το φόντο, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), αποφάσισε, την προηγούμενη βδομάδα, να αφήσει αμετάβλητο το επίπεδο των παρεμβατικών της επιτοκίων στη διατραπεζική αγορά, παραπέμποντας στο άμεσο μέλλον τις όποιες αλλαγές, καθώς 13 από τα 17 μέλη της νομισματικής επιτροπής (FOMC) προβλέπουν ότι θα υπάρξει αύξηση τουλάχιστον μια φορά μέσα στο 2015.

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση, από το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μπ. Κερέ, σύμφωνα με τον οποίο, η ΕΚΤ έχει ως «σταθερό στόχο την προστασία των νομισματικών συνθηκών στην Eυρωζώνη έναντι όλων των διεθνών κραδασμών, που προέρχονται από τις χρηματοπιστωτικές αγορές, που προέρχονται από την ανάπτυξη στις αναδυόμενες χώρες και που προέρχονται από τις αποφάσεις άλλων μεγάλων κεντρικών τραπεζών». Για τον Μπ. Κερέ, η επιφυλακτικότητα της Fed «επιβεβαιώνει τη διάγνωση» της ΕΚΤ, δηλαδή την ύπαρξη «νέων κινδύνων» που συνδέονται με τις μεγάλες «αναδυόμενες χώρες» και την αστάθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές. O ίδιος υπογράμμισε ότι εάν αυτοί οι κίνδυνοι πρόκειται να υλοποιηθούν, η ΕΚΤ έχει «υπενθυμίσει την ικανότητά της να ενεργεί» και να «προσαρμόζει» το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στο επίκεντρο οι προϋπολογισμοί της Ευρωζώνης

Μειώσεις φόρων σε συνδυασμό με μεγαλύτερους ρυθμούς ανάκαμψης για το 2016 και το 2017, προανήγγειλε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μ. Ρέντσι, ενόψει της κατάθεσης του νέου κρατικού προϋπολογισμού. Παράλληλα, αναθεωρείται προς τα πάνω και ο στόχος για το έλλειμμα του 2016, στο 2,2% από 1,8% του ΑΕΠ, σε μια εξέλιξη, που εφόσον επιβεβαιωθεί, ενδέχεται να προκαλέσει νέες «τριβές» με την Κομισιόν. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ιταλική κυβέρνηση προβάλλει την αναθεώρηση του ελλείμματος ως ανάγκη που προέρχεται από το «κόστος» που προκαλείται από την «προσφυγική κρίση».

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μ. Σαπέν, στον απόηχο της «υποβάθμισης» του αξιόχρεου του γαλλικού κράτους από τη «Moody's», επισημαίνει ότι η κυβέρνηση της Γαλλίας δεσμεύεται να συνεχίσει και να εντείνει τη «μεταρρυθμιστική της πολιτική», με στόχο να τονωθεί η ανάπτυξη και η απασχόληση στη χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ