Τετάρτη 4 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στερνό «αντίο» στον Τάκη Παππά

Οι Αθηναίοι αποχαιρέτισαν χτες από το Α' Νεκροταφείο τον υπερασπιστή των πολιτών στον αγώνα ενάντια στις αυθαιρεσίες της εξουσίας, τον αγωνιστή κατά της δικτατορίας, τον πολίτη που αντιπάλευε καθημερινά τη βαρβαρότητα της «νέας τάξης πραγμάτων», τον οραματιστή Τάκη Παππά.

Με ένα θερμό χειροκρότημα και το σύνθημα «ένα - ένα - τέσσερα» οι συναγωνιστές του υποδέχτηκαν το φέρετρο που κουβαλούσε έναν από τους πιο γνήσιους και μαχητικούς εκφραστές της γενιάς του «1-1-4» και του 15% για την παιδεία.

Ο περίβολος χώρος του Α' Νεκροταφείου ήταν πολύ μικρός για να χωρέσει τους φίλους του Τάκη Παππά και τον κόσμο που παραβρέθηκε στην κηδεία. Παραβρέθηκαν απ' όλους τους πολιτικούς χώρους, εκπρόσωποι του νομικού κόσμου, αλλά κυρίως ανώνυμοι πολίτες. Πάντως από το ΠΑΣΟΚ απουσίαζε η λεγόμενη εκσυγχρονιστική πτέρυγα.

Ανάμεσα σ' αυτούς που παραβρέθηκαν ήταν και η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ από τους Σπύρο Χαλβατζή, Αντώνη Σκυλλάκο και Μάκη Κοψίδη. Είδαμε πάρα πολλά στεφάνια που μοιάζανε με δάσος κι ανάμεσα σ' αυτά που διακρίναμε ήταν της Γενικής Γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, της ΚΝΕ, της Δημοκρατικής Συσπείρωσης, της Συμπαράταξης για την Αθήνα, της βουλευτή Λιάνας Κανέλλη κλπ.

Ο ποιητής της Εθνικής Αντίστασης Νίκος Παππάς και θείος του Τάκη Παππά, θύμισε τα παιδικά χρόνια του ανιψιού του, τότε στο Περτούλι, πλάι στο Γενικό Επιτελείο του ΕΛΑΣ που ο μικρός Τάκης εκστασιαζόταν όταν έβλεπε τους αντάρτες του ΕΛΑΣ.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος μίλησε για τον αταλάντευτο αγωνιστή Τάκη Παππά, το μαχητή ενάντια στη «νέα τάξη πραγμάτων», τον άνθρωπο που αντιπάλευε την κοινωνική αδικία. «Δεν προσαρμόστηκες στο κατεστημένο, σημείωσε ο Αντ. Σκυλλάκος και όταν χρειάστηκε όρθωσες το ανάστημά σου πιστός στις αρχές και τα ιδανικά σου». Ο Αντ. Σκυλλάκος είπε ότι το ΚΚΕ εκτιμούσε πάντα τον Τάκη Παππά και τον τελευταίο καιρό είχε μια πολύ επιτυχημένη συνεργασία μαζί του στη «Δημοκρατική Συσπείρωση», ενώ πρόσθεσε ότι το Κόμμα θα κάνει ό,τι μπορεί για να ενισχυθεί ο αγώνας του λαού για τα δίκαιά του, γι' αυτά τα οποία πάλευε κι ο Τάκης Παππάς.

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Αντ. Ρουπακιώτης, αναφερόμενος στον Τάκη Παππά είπε ότι δεν άντεχε σε όρια και καλούπια, ακροβατούσε του εφικτού και ανέφικτου και είχε το χάρισμα να τον αγαπούν ακόμα κι όσοι διαφωνούσαν μαζί του.

Από τη «Δημοκρατική Συσπείρωση», ιδρυτικό μέλος της οποίας ήταν ο Τάκης Παππάς, μίλησε ο Χ. Παπαμάργαρης. «Οταν σε γνωρίσαμε από κοντά, στα πλαίσια της Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη -είπε ο Χ. Παπαμάργαρης- είδαμε ότι αυτά που ακούγαμε για σένα έδειχναν λίγα σ' αυτά που ήσουν. Ασυμβίβαστος σε θέματα πολιτικών αρχών, γνήσιος, μυαλό δυνατό και γρήγορο. Ανθρωπος που συσπείρωνε και ένωνε, δεν πόλωνε ούτε χώριζε». Ο Χ. Παπαμάργαρης αναφέρθηκε επίσης στους αγώνες του Τάκη Παππά ενάντια στη συρρίκνωση των δημοκρατικών κατακτήσεων, το ηλεκτρονικό φακέλωμα, και στο αντιδημοκρατικό τερατούργημα του «τρομονόμου».

Ο Δ. Τσοβόλας, πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, είπε ότι οι αγώνες του ήταν ανιδιοτελείς, συνεχείς, ανυποχώρητοι και αυτό το πλήρωσε, όπως το πληρώνουν οι ασυμβίβαστοι άνθρωποι.

Επικήδειους λόγους εκφώνησαν επίσης ο Χ. Καστανίδης από το ΠΑΣΟΚ, ο Ν. Κωνσταντόπουλος από το ΣΥΝ, ο Β. Βενέτης από το Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά, ο Α. Ανδρεουλάκος από τη ΝΔ, η Ρ. Βόζενμπεργκ από το ΚΕΠ, ο Χ. Αργυρόπουλος από την Ενωση Ποινικολόγων, εκπρόσωπος από τη γενέτειρα του Τάκη Παππά τα Τρίκαλα, καθώς και από άλλα σωματεία και φορείς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ