Παρασκευή 6 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ
Αυξημένα κέρδη για το ιδιωτικό κεφάλαιο

Διαμέσου της κατακόρυφης αύξησης των κερδών της, επιδιώκει η κυβέρνηση να ιδιωτικοποιήσει τη ΔΕΗ, τα κέρδη της οποίας για το πρώτο πεντάμηνο του 2001 είναι ομολογουμένως εντυπωσιακά. Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε χτες από τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Επιχείρησης Δ. Παπούλια και Σ. Νέζη, τα κέρδη της ΔΕΗ για τους πρώτους πέντε μήνες, ανήλθαν στα 33,7 δισεκατομμύρια δραχμές, τη στιγμή που τα συνολικά κέρδη του 2000 ανήλθαν στα 13 δισεκατομμύρια. Η αυξημένη όμως κερδοφορία της ΔΕΗ, πέραν του γενικού «νοικοκυρέματος», όπως ανέφεραν οι διοικούντες, αναμένεται να διευρυνθεί ακόμα περισσότερο, αφού η ανακοίνωση των κερδών, γίνεται 6 μόνο μέρες μετά την επιβολή των τσουχτερών ανατιμήσεων στα τιμολόγια ύψους 5%.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΔΕΗ, η Επιχείρηση είναι έτοιμη να εισαχθεί στο χρηματιστήριο, ωστόσο ο χρόνος θα καθοριστεί από την κυβέρνηση και το σύμβουλο ιδιωτικοποίησης. Ηδη προχτές έγινε η πρώτη παρουσίαση της ΔΕΗ στους ντόπιους θεσμικούς επενδυτές, ενώ εντός του Ιούλη, ο υπουργός Ανάπτυξης θα κάνει ανάλογες παρουσιάσεις στο Λονδίνο, στο Παρίσι, στη Νέα Υόρκη τη Φρανκφούρτη κλπ.

Η κατακόρυφη αύξηση της κερδοφορίας της ΔΕΗ, χαρακτηρίζεται από την κυβέρνηση και τη διορισμένη από αυτή διοίκηση, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ιδιωτικοποίησή της. Σ' αυτά τα πλαίσια, και προκειμένου να παραδοθούν στο ιδιωτικό κεφάλαιο όσο το δυνατόν περισσότερα κέρδη, εξετάζεται η παραπέρα αύξηση των οικιακών τιμολογίων, ούτως ώστε αυτά - όπως πρόσφατα ανέφερε ο πρόεδρος της ΡΑΕ - να συγκλίνουν με τα αντίστοιχα οικιακά τιμολόγια των χωρών της ΕΕ. Πέραν τούτου, η διοίκηση της ΔΕΗ, επιχειρώντας να αυξήσει την κερδοφορία, προχώρησε σε δραστικές περικοπές σε πολλές δραστηριότητες της Επιχείρησης, ενώ γενική κατεύθυνση είναι η ανάθεση εργασιών σε εργολάβους, με παράλληλη μείωση του προσωπικού της ΔΕΗ. Ειδικότερα, στόχος της διοίκησης, η μείωση κατά 7.000 εργαζόμενους μέσα στα επόμενα χρόνια.

Σε ό,τι αφορά τα σχέδια της επιχείρησης για την είσοδό της στην αγορά των τηλεπικοινωνιών, ο Σ. Νέζης ανακοίνωσε ότι εντός των ημερών θα υπογραφεί συμφωνία με το στρατηγικό σύμμαχο, τον οποίο ωστόσο αρνήθηκε να κατονομάσει. Επίσης, ανέφερε ότι η ΔΕΗ εξετάζει δυνατότητες συνεργασίας και επενδύσεων στα Βαλκάνια από κοινού με Ελληνες επιχειρηματίες για τη δραστηριοποίησή της στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ