Παρασκευή 6 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΣΣΑΡΩΝΟΣ
«Οχι» στο ξεπούλημα της ΔΩΔΩΝΗΣ

Την έντονη αντίθεσή του στις μεθοδεύσεις της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας (ΑΤΕ) να εξαγοράσει τις μετοχές των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηπείρου (ΕΑΣ), ώστε να αποκτήσει όσες χρειάζεται για να εισάγει τη «Δωδώνη ΑΕ» στο Χρηματιστήριο, εκφράζει με ομόφωνο ψήφισμά του το δημοτικό συμβούλιο Πασσαρώνος.

Οπως καταγγέλλεται, κυβέρνηση και ΑΤΕ «χρησιμοποιούν το Χρηματιστήριο σαν προπέτασμα καπνού για το ξεπούλημα της Δωδώνης στους ιδιώτες». Ηδη η ΕΑΣ Αρτας Φιλιππιάδας αποφάσισε να συζητήσει την πώληση μετοχών της σε συνέλευση των αντιπροσώπων της, ενώ ανάλογες κινήσεις αναμένονται και από άλλες Ενώσεις της Ηπείρου. Το δημοτικό συμβούλιο Πασσαρώνος δηλώνει αποφασισμένο να παρέμβει σε οποιεσδήποτε τέτοιες συζητήσεις, προειδοποιώντας ότι αν περάσουν οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις, οι συνέπειες θα είναι τραγικές.

Συγκεκριμένα σημειώνεται στο ψήφισμα:

  • Οι τιμές του γάλατος θα μειωθούν δραματικά, όπως έγινε και σε άλλες περιοχές της χώρας μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους κτηνοτρόφους, το εισόδημά τους και την κτηνοτροφία της περιοχής.
  • Τα εκατοντάδες εκατομμύρια των κερδών της «Δωδώνης» δε θα επενδύονται στην περιοχή, αλλά θα μεταφέρονται σε άλλα αστικά κέντρα και σε άλλους κλάδους, με συνέπεια την παραπέρα περιθωριοποίηση της Ηπείρου.
  • Οι εργασιακές σχέσεις στη «Δωδώνη» και στις Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις θα αλλάξουν, με μείωση αποδοχών και απολύσεις. Ετσι θα περιοριστούν σημαντικά οι θέσεις εργασίας στην περιοχή επιβαρύνοντας ακόμη παραπέρα τον ήδη υψηλό δείκτη ανεργίας, εντείνοντας τη φτώχεια και την εξαθλίωση αγροτών, κτηνοτρόφων και εργαζόμενων.

Το δημοτικό συμβούλιο Πασσαρώνος χαρακτηρίζει τραγικό λάθος, οι ΕΑΣ να ξεπουλούν ό,τι πιο κερδοφόρο και παραγωγικό διαθέτουν και καλεί όλους τους φορείς, εργαζόμενους, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να απαιτήσουν από κοινού μέτρα ενάντια στο ξεπούλημα της «Δωδώνης» και υπέρ της βελτίωσης της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και της ανάπτυξης της Ηπείρου.

Συγκεκριμένα το δημοτικό συμβούλιο απαιτεί:

  • Να σταματήσουν οι μεθοδεύσεις για την πώληση των μετοχών των Ενώσεων στην ΑΤΕ.
  • Να μεταβιβαστούν οι μετοχές της ΑΤΕ στις Ενώσεις και μέσα από προνομιακά κίνητρα και δάνεια να εκσυγχρονίσουν τη «Δωδώνη» για να αντεπεξέλθει στον ανταγωνισμό. Γιατί επιτέλους πρέπει να είναι καθαρό πως τα όποια κίνητρα δόθηκαν δεν αφορούσαν τη «Δωδώνη», αλλά την ανάπτυξη της ίδιας της περιοχής και άρα η «Δωδώνη» ανήκει στους αγρότες, στους κτηνοτρόφους και τους εργαζόμενους της Ηπείρου.
  • Να μπει φραγμός στις αθρόες και ανεξέλεγκτες εισαγωγές γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων και ταυτόχρονα να καταργηθεί ο περιορισμός παραγωγής αγελαδινού γάλακτος και ο περιορισμός στην εκτροφή προβάτων.

Να καταδικαστεί η διγλωσσία ορισμένων συνεταιριστικών στελεχών και βουλευτών που τάχα κόπτονται για το μέλλον της «Δωδώνης» και των αγροτοκτηνοτρόφων, αλλά την ίδια στιγμή αποδέχονται τις ποσοστώσεις και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που καταδικάζουν την κτηνοτροφία, αλλά και τις μεταποιητικές μονάδες σε μαρασμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ