Παρασκευή 6 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΤΡΕΛΗ ΑΓΕΛΑΔΑ»
Ψάχνουν να βρουν την... καταγωγή της

Συνεργασία με τις... ολλανδικές αρχές προτείνει η αρμόδια Επιτροπή για να ανιχνευτούν τα αίτια που οδήγησαν στο κρούσμα του Κιλκίς

Η εμφάνιση του πρώτου κρούσματος της νόσου των «τρελών αγελάδων» σε κτηνοτροφική μονάδα του Κιλκίς αποκαλύπτει με τον πιο τραγικό τρόπο, ότι η εφαρμοζόμενη στα πλαίσια της ΕΕ πολιτική στον τομέα της κτηνοτροφίας σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να διασφαλίσει τη δημόσια υγεία. Αυτό αποδεικνύεται και από τα αποτελέσματα της χτεσινής συνεδρίασης της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής του υπουργείου Γεωργίας και την αδυναμία της, τόσες μέρες μετά τον εντοπισμό του κρούσματος, να δώσει στοιχειώδεις απαντήσεις, όχι μόνο για τις αιτίες που οδήγησαν στην εμφάνιση της νόσου, αλλά ακόμα και για την προέλευση του ζώου που νόσησε. Αντίθετα, η σχετική ανακοίνωση προσθέτει νέους γρίφους γύρω από τα τεχνικά ζητήματα του περιστατικού, αφήνοντας σαφώς στο απυρόβλητο την εφαρμοζόμενη πολιτική, η οποία είναι η μόνη υπεύθυνη για τη συνεχή εμφάνιση διατροφικών σκανδάλων.

Η Επιστημονική Συμβουλευτική Επιτροπή, πάντως, ακόμα προσπαθεί να εξιχνιάσει αν το προσβεβλημένο ζώο ήταν εισαγωγής, ή γεννήθηκε στην Ελλάδα. Ενα ακόμα γεγονός που γεννά πλήθος ερωτημάτων για το περιεχόμενο και την αποτελεσματικότητα των ελέγχων που γίνονται και τους οποίους καθημερινά εκθειάζει η κυβέρνηση. Οπως αποκαλύπτεται τώρα, οι αρμόδιοι, οι οποίοι καλούνται να δώσουν απαντήσεις για τον τρόπο που προσβλήθηκε το ζώο, αναζητούν αλλά δε βρίσκουν στοιχεία για τέσσερα ζώα προέλευσης Ολλανδίας, εκ των οποίων το ένα συμπίπτει σε ό,τι αφορά στην ημερομηνία γέννησης και στη φυλή με το προσβεβλημένο ζώο. Ο κτηνοτρόφος ισχυρίζεται ότι τα ζώα αυτά έχουν πεθάνει κατά την εκτροφή. Συνεπώς, όπως συμπεραίνει η Επιτροπή, «μέχρις ότου διευκρινιστούν πέραν πάσης αμφιβολίας τα αίτια και οι συνθήκες θανάτου του ολλανδικού ζώου, η τύχη του οποίου αγνοείται, δεν μπορεί να αποφανθεί με βεβαιότητα για την καταγωγή του μολυσμένου ζώου που ανιχνεύτηκε στο Κιλκίς»! Πάντως, σημειώνει η Επιτροπή, από τις μέχρι σήμερα έρευνες, δεν προκύπτει ότι στη συγκεκριμένη μονάδα χρησιμοποιήθηκαν απαγορευμένες τροφές.

Ετσι, η Επιτροπή συνιστά, μετά από αυτά, οι ελληνικές αρχές σε συνεργασία με τις ολλανδικές να διερευνήσουν το υγειονομικό ιστορικό, ως προς τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών, της εκτροφής-προέλευσης του συγκεκριμένου ζώου, που αντικειμενικά ενεπλάκη κατά την επιδημιολογική έρευνα και να συνεχιστεί η έρευνα στο εσωτερικό της χώρας και σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες να ιχνηλατηθεί το ολλανδικό ζώο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ