Παρασκευή 6 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συνοπτικοί έλεγχοι για φορο-υποθέσεις

Με συνοπτικούς φορολογικούς ελέγχους θα κλείνουν και οι ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις του έτους 2000. Αυτό προβλέπει χτεσινή απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών που θα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Στόχος τους είναι να συγκεντρώσουν ακόμη 250 δισ. δρχ. μέχρι το τέλος του έτους προκειμένου να καλυφθεί η λεγόμενη «υστέρηση» των κρατικών εσόδων. Με αυτή την «αιτιολογική» βάση η κυβέρνηση αποδύεται σε κυνήγι μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επαγγελματιών και ορίζει τις «επαληθεύσεις» που θα διενεργήσει η Εφορία και στις χρήσεις που έκλεισαν μέχρι τις 31/12/1999. Ειδικότερα, στις υποθέσεις αυτές θα γίνονται, μεταξύ άλλων, επαληθεύσεις για το αν τηρήθηκαν τα βιβλία και στοιχεία που προβλέπονται από τον ΚΒΣ, καθώς και αν εφαρμόστηκε ο προβλεπόμενος συντελεστής καθαρού κέρδους επί των αγορών ή των ακαθάριστων εσόδων.

Τα ποσά φόρων, τελών και προστίμων που καταλογίζονται για τις επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Α' και Β' κατηγορίας ή δεν τηρούν βιβλία, θα καταβάλλονται σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις ανάλογα με το ύψος της οφειλής:

  • Σε 12 μηνιαίες δόσεις, αν η συνολική οφειλή που βεβαιώθηκε από την Εφορία είναι μέχρι 6 εκατ. δρχ.
  • Σε 18 μηνιαίες δόσεις για οφειλές από 6 εκατ. έως 18 εκατ. δρχ.
  • Σε 24 δόσεις δόσεις για οφειλές που ξεπερνούν τα 18 εκατ.
Νέα εκκαθαριστικά

Στο μεταξύ την πέμπτη παρτίδα με 462.500 εκκαθαριστικά σημειώματα αποστέλλει στους φορολογούμενους η Εφορία. Οι δηλώσεις φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων που εκκαθαρίστηκαν μέχρι σήμερα φτάνουν σε 2,1 εκατομμύρια, ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών μέχρι τις 30 Ιούλη θα έχει εκκαθαριστεί το 80% των δηλώσεων. Από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) προκύπτει ότι το μέσο οικογενειακό εισόδημα που αποκτήθηκε πέρυσι ήταν μόλις 3,8 εκατ. δρχ. Από την εκκαθάριση προκύπτουν πρόσθετοι φόροι ύψους 174,1 δισ. δραχμών.

Τα πιστωτικά σημειώματα αποτελούν το 35,4% του συνόλου και οι φορολογούμενοι αυτής της κατηγορίας θα πληρώσουν πρόσθετους φόρους ύψους 266 δισ. δρχ., δηλαδή κατά μέσο όρο από 436.200 δρχ. ο καθένας. Το υπουργείο Οικονομικών παρέχει έκπτωση 2,5% εφόσον ή οφειλή καταβληθεί σε μία δόση.

Τα χρεωστικά σημειώματα αποτελούν το 27,9% του συνόλου. Ο φόρος που θα επιστραφεί στους φορολογούμενος είναι 91,8 δισ. δρχ. και σε μέσα επίπεδα διαμορφώνεται στις 118.600 δρχ.

Τέλος, οι μηδενικές δηλώσεις καταλαμβάνουν το 36,8% του συνόλου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ