Τρίτη 20 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
Για τη Μάχη της Ηλεκτρικής

Από την πορεία της προσυγκέντρωσης προς το χώρο του μνημείου
Από την πορεία της προσυγκέντρωσης προς το χώρο του μνημείου
Με μαζική συγκέντρωση στο μνημείο των νεκρών δίπλα ακριβώς από το εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Κερατσίνι, κορυφώθηκαν την Κυριακή οι τριήμερες εκδηλώσεις που διοργάνωσαν οι ΚΟ Κερατσινίου - Δραπετσώνας του ΚΚΕ, από κοινού με το Παράρτημα Κερατσινίου - Δραπετσώνας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, για να τιμήσουν τη μάχη της Ηλεκτρικής, μια από τις πιο λαμπρές στιγμές που έχει καταγράψει η λαϊκή πάλη με μπροστάρη το ΚΚΕ, το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, για τη συντριβή του ναζισμού - φασισμού.

Οι δυνάμεις κατοχής αποχωρώντας ήθελαν να καταστρέψουν το εργοστάσιο της «Ηλεκτρικής ΠΑΟΥΕΡ», μια κρίσιμη υποδομή για τις ανάγκες του λαού. Στις 13/10/1944, ο ΕΛΑΣ, παρά την υπεροχή των Γερμανών σε οπλισμό, νίκησε και έσωσε το εργοστάσιο. Το τίμημα ήταν 11 νεκροί μαχητές του ΕΛΑΣ και αρκετοί τραυματίες.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε προσυγκέντρωση στο δημαρχείο της πόλης. Μέλη και φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ ξεκινώντας μαχητική πορεία με συνθήματα ξεσήκωσαν την εργατούπολη. Κατέληξαν στο μνημείο, όπου ο κόσμος που είχε ήδη συγκεντρωθεί τους υποδέχτηκε με χειροκροτήματα.

Κεντρικό σύνθημα των εκδηλώσεων ήταν: «Διδασκόμαστε, εμπνεόμαστε, συνεχίζουμε για την ανατροπή, παλεύουμε για το σοσιαλισμό», σύνθημα, που, όπως ανέφερε ο κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση, Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, σηματοδοτεί ότι το Κόμμα της εργατικής τάξης τιμά τους ήρωές του βγάζοντας τα απαραίτητα ιστορικά διδάγματα. Συνδέοντας το χτες με το σήμερα, επισήμανε ότι το ΚΚΕ είχε δώσει τη μάχη χτυπημένο από εξορίες, εκτελέσεις, με συσχετισμούς αρνητικούς, όμως δε λύγισε, η επιμονή και η εμπιστοσύνη του στο λαό δικαιώθηκαν. Σήμερα, παρά τη δύσκολη κατάσταση, «είναι κρίσιμο η πρωτοπορία να μείνει όρθια. Για να μη σβήσει η ελπίδα. Αν η φλόγα μένει ζωντανή, αν περιφρουρηθεί κόντρα στο ρεύμα και δε σβήσει, τότε μπορεί να θεριέψει και να δυναμώσει τη φωτιά που θα κάψει το σημερινό σάπιο σύστημα και θα ανοίξει το δρόμο για ένα καλύτερο αύριο».

Ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κερατσινίου - Δραπετσώνας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, Λευτέρης Καλογιαννίδης, αναφέρθηκε κυρίως στο χρονικό της μάχης, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Γιώργος Αρφοράς, μέλος του ΤΣ Πειραιά της ΚΝΕ. Ακολούθησαν κατάθεση στεφανιών και τα αποκαλυπτήρια τιμητικής πλακέτας της ΚΝΕ στο μνημείο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ