Τρίτη 20 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Αγωνία κατοχύρωσης διακριτού ρόλου απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ

«Βάζουμε τέλος στην πολιτική λεηλασία του χώρου μας (...) Κόμματα και παρατάξεις που ριζώνουν βαθιά και επιδεικνύουν αντοχές σε διαδρομές δεκαετιών (...) δεν περνούν στο περιθώριο της ιστορίας (...) Αλλάζουν, ανανεώνονται, προσαρμόζονται και αναγεννώνται, ανοίγοντας τους νέους προοδευτικούς δρόμους (...) Επιστρέφουμε δυναμικά στο πολιτικό προσκήνιο». Τα προαναφερόμενα είναι μερικά από όσα είπε η Φώφη Γεννηματά, την Κυριακή, στη συνεδρίαση της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, σηματοδοτώντας την αγωνία τους να ανακόψουν την υποσκέλισή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπροσώπευση της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας.

Εξ ου και η Γεννηματά επέμεινε σε ενέσεις αισιοδοξίας απευθυνόμενη στα στελέχη της ότι «το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη (σ.σ.: το σχήμα της εκλογικής τους σύμπραξης με τη ΔΗΜΑΡ) σηματοδοτούν πια τον τρίτο εναλλακτικό πόλο στο πολιτικό μας σύστημα».

Θέλοντας, δε, να αποποιηθεί ενός ρόλου - «τσόντας», υποστήριξε ότι έχουν «αυτόνομο λόγο, με αυτοδύναμη στρατηγική, με αποφασιστικό ρόλο». «Δεν είμαστε και δεν θα γίνουμε άλλοθι και δεκανίκι, ούτε εφεδρεία και ρεζέρβα κανενός. Ούτε της ΝΔ ούτε του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό ας το χωνέψουν όλοι. Και ιδιαίτερα όσοι φαντασιώνονται ή επεξεργάζονται σενάρια», πρόσθεσε απευθυνόμενη ίσως και σε Ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες που τελευταία αυξάνουν τις πιέσεις προς ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην ψήφιση και εφαρμογή των εφαρμοστικών νόμων του τρίτου μνημονίου που ψήφισαν μαζί. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεσμεύτηκε απέναντι στο κεφάλαιο ότι «θα στηρίξουμε όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα».

Στα παραπέρα βήματα ομογενοποίησης του χώρου τους, η Φ. Γεννηματά ανέφερε είπε ότι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ προχωρούν στη δημιουργία Κεντρικού Συμβουλίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με αναλογική εκπροσώπηση και τη δημιουργία αντίστοιχων Περιφερειακών Συμβουλίων, ενώ ταυτόχρονα στοχεύουν στη διεξαγωγή, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016, Προγραμματικής Συνδιάσκεψης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Εχουν επίσης πλάνο για δημιουργία «δικτύου», σε όλη την Ελλάδα, «Επιτροπών Ενότητας - Διεύρυνσης - Ανανέωσης» (ΕΔΑ) σε δημοτικό και νομαρχιακό επίπεδο. Παραπέρα, σε μια προσπάθεια «λίφτινγκ» του χώρου τους, ζήτησε «να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα ανανέωσης, και σε αντιλήψεις, αλλά και σε πρόσωπα, φέρνοντας μια νέα γενιά στελεχών στην πρώτη γραμμή».

Τέλος, ως βασική επιδίωξή τους παρουσίασε τη «διερεύνηση της δυνατότητας διεύρυνσης της συμπαράταξης και συμπόρευσης με άλλες πολιτικές, κοινωνικές δυνάμεις, κινήσεις και προσωπικότητες του χώρου της κεντροαριστεράς». Εξ ου και κάλεσε «από τώρα, να συμμετέχουν ανοιχτά και να καταθέσουν τις προτάσεις τους (...) όλοι όσοι αισθάνονται ότι ανήκουν στον ευρύτερο κεντροαριστερό και προοδευτικό δημοκρατικό χώρο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ