Τρίτη 20 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ
Στο επίκεντρο η αναδιανομή της τηλεοπτικής πίτας

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες, ενώ σήμερα ξεκινά από τις αρμόδιες Επιτροπές η με συνοπτικές διαδικασίες συζήτηση και ψήφισή του στη Βουλή. Παράλληλα, σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, Ολγα Γεροβασίλη, ο αριθμός των αδειών που θα παραχωρηθούν σύμφωνα με τους όρους του νομοσχεδίου θα είναι μικρός, «προσαρμοσμένος στους όρους της ελληνικής αγοράς», προσθέτοντας πως «η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει στην υλοποίηση αυτής της δέσμευσής της, προκειμένου να αποκατασταθεί ένα τοπίο καθαρό και διαφανές, όπως αρμόζει για τη διαχείριση ενός δημόσιου αγαθού, όπως είναι οι συχνότητες». Στην πραγματικότητα, βέβαια, στο επίκεντρο του νομοσχεδίου και της συζήτησης γύρω από αυτό είναι προφανές ότι βρίσκεται η αναδιανομή της τηλεοπτικής πίτας, ζήτημα γύρω από το οποίο εκδηλώνονται έντονοι ενδοκαπιταλιστικοί ανταγωνισμοί. Πολλά, επίσης, είναι τα σημεία που παραμένουν «θολά» στο νομοσχέδιο, με την παραπομπή των σχετικών ζητημάτων σε μελλοντικές υπουργικές αποφάσεις.

Αναλυτικότερα, το νομοσχέδιο που κατατέθηκε, δε διαφέρει ουσιαστικά από αυτό που είχε δώσει σε δημόσια διαβούλευση τον περασμένο Ιούλη η κυβέρνηση. Ως σκοπός του νομοσχεδίου αναφέρεται η εφαρμογή της «νομιμότητας» στη λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών, μιας και από το 1990 που ξεκίνησε η λειτουργία τους μέχρι σήμερα, λειτούργησαν υπό το καθεστώς των λεγόμενων «προσωρινών αδειών».

Με το νομοσχέδιο δίνεται η εξουσιοδότηση στο ΕΣΡ να διενεργεί δημοπρασία μέσω έκδοσης σχετικής προκήρυξης για τη χορήγηση άδειας εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας, ενώ η διαδικασία αδειοδότησης θα γίνει σύμφωνα με τους ισχύοντες Χάρτες Συχνοτήτων, που μπορεί να τροποποιούνται με απόφαση των συναρμόδιων υπουργών. Με απόφαση, επίσης, του αρμόδιου υπουργού Υποδομών, καθορίζεται ο αριθμός των προκηρυσσόμενων αδειών και με Κοινή Υπουργική Απόφαση του ίδιου και του υπουργού Οικονομικών καθορίζεται η τιμή εκκίνησης ανά κατηγορία δημοπρατούμενης άδειας.

Η χρονική διάρκεια ισχύος των αδειών καθορίζεται σε δέκα έτη και δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό και απόκτησης άδειας έχουν ανώνυμες εταιρείες (εγχώριες ή του εξωτερικού) που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στο χώρο των ΜΜΕ, ΟΤΑ και κοινοπραξίες. Ως ελάχιστο καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο ορίζεται το ποσό των 8 εκατ. ευρώ για τη χορήγηση άδειας παρόχου ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου, το ποσό των 5 εκατ. ευρώ για τη χορήγηση άδειας παρόχου ενημερωτικού προγράμματος θεματικού περιεχομένου και το ποσό των 2 εκατ. ευρώ για τη χορήγηση άδειας παρόχου προγράμματος μη ενημερωτικού περιεχομένου. Σχετικά με τους μετόχους των εταιρειών, μεταξύ άλλων προβλέψεων, το νομοσχέδιο ορίζει πως δε θα μπορούν να συμμετέχουν με οποιονδήποτε τρόπο σε επιχειρήσεις ερευνών της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς και σε διαφημιστικές επιχειρήσεις.

Στο νομοσχέδιο καθορίζεται, επίσης, ο ελάχιστος αριθμός προσωπικού ανάλογα με την κατηγορία της εμβέλειας και το είδος του προγράμματος. Ετσι, το προσωπικό των υποψηφίων για άδειες εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού χαρακτήρα γενικού περιεχομένου ορίζεται τουλάχιστον στα 400 άτομα, το προσωπικό των υποψηφίων για άδειες εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού χαρακτήρα θεματικού περιεχομένου στα 200 άτομα, το προσωπικό των υποψηφίων για άδειες εθνικής εμβέλειας μη ενημερωτικού χαρακτήρα στα 50 άτομα και τέλος το προσωπικό των υποψηφίων για άδειες περιφερειακής εμβέλειας ενημερωτικού ή μη χαρακτήρα ορίζεται τουλάχιστον στα 20 άτομα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ