Σάββατο 24 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ
Ψηφίζεται σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής

Κύριος στόχος του νομοσχεδίου το ξαναμοίρασμα της πίτας ανάμεσα σε επιχειρηματικά συμφέροντα που δραστηριοποιούνται στα ΜΜΕ

Eurokinissi

Με την τοποθέτηση των κομμάτων επί των άρθρων και την τελική ψηφοφορία, ολοκληρώνεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, με τη διαδικασία του επείγοντος, η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες, με το οποίο η κυβέρνηση αφήνει αλώβητο το καθεστώς της αδιαφάνειας και της διαπλοκής που κυριαρχεί στο χώρο των ΜΜΕ, αναδιανέμει την πίτα των ΜΜΕ ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους - εγχώριους και ξένους - και προωθεί τη συγκέντρωση των ΜΜΕ σε λιγότερα χέρια.

Προχτές, μία ώρα περίπου μετά τα μεσάνυχτα, έγινε ψηφοφορία στην Ολομέλεια επί της αρχής, όπου το ΚΚΕ ψήφισε κατά. Οι βουλευτές του Κόμματος, τόσο στις Επιτροπές όσο και στην Ολομέλεια, αποκάλυψαν στο λαό ότι η κυβέρνηση, με τους ισχυρισμούς για πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής και τις συνοπτικές διαδικασίες με τις οποίες προώθησε το νομοσχέδιο, θέλει να καλλιεργήσει την ψεύτικη εικόνα στο λαό ότι δήθεν τα βάζει με κάποια συμφέροντα, ότι «βάζει τάξη», ότι δήθεν «πολεμάει την ολιγαρχία», τη στιγμή που η συνολική της πολιτική, αλλά και η πολιτική της ειδικά στο χώρο των ΜΜΕ, υπηρετεί ακριβώς αυτήν την ολιγαρχία, το κεφάλαιο και ορισμένα τμήματά του. Πρόκειται, δηλαδή, για επικοινωνιακό αντιπερισπασμό, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, προσθέτοντας ότι ο πραγματικός στόχος που επιδιώκει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο, «είναι να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία αναδιανομής της αγοράς στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, ανέδειξε ότι η «μήτρα της διαπλοκής» είναι ακριβώς το καπιταλιστικό σύστημα και ότι η ενημέρωση και οι τηλεοπτικές συχνότητες θα είναι κοινωνικό αγαθό και θα προάγουν την ψυχαγωγία, τη γνώση, τον πολιτισμό, μόνο στα πλαίσια μιας άλλης εξουσίας, όπου κουμάντο δε θα κάνει το κεφάλαιο, αλλά η εργατική τάξη με τους συμμάχους της. Επιπλέον, τόνισε ότι το ΚΚΕ θα καταθέσει τροπολογία για τους εργαζόμενους, όπου με συγκεκριμένο τρόπο θα καθορίζονται τα εργασιακά δικαιώματα, οι κλαδικές συμβάσεις εργασίας, το οργανόγραμμα των εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς, κάτι που σκόπιμα η κυβέρνηση δε συμπεριέλαβε στο νομοσχέδιο.

Κατά του νομοσχεδίου ψήφισαν ΝΔ και Χρυσή Αυγή, των οποίων οι εκπρόσωποι, βέβαια, όπως και αυτοί των άλλων αστικών κομμάτων, τοποθετήθηκαν από τη σκοπιά συμφερόντων τμημάτων του κεφαλαίου. Για παράδειγμα, η κριτική που άσκησε ο εισηγητής της ΝΔ, Λ. Αυγενάκης, ήταν του πνεύματος: «Μπορεί το υπουργείο να καθορίζει τις ειδικότητες και τις θέσεις εργασίας που θα έχει μια ιδιωτική επιχείρηση; Σοβιέτ είμαστε; Τι είδους παρεμβατισμός είναι αυτός στην ιδιωτική οικονομία;». Οι εργαζόμενοι, δηλαδή, είναι έτσι κι αλλιώς στον «αέρα» με το νομοσχέδιο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ενώ η ΝΔ «σπρώχνει» για να έχουν ακόμα πιο λυμένα χέρια οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Αντίστοιχα, η ΧΑ καταψήφισε, αφού πρώτα ο ειδικός της αγορητής είχε πει ότι το νομοσχέδιο «κινείται σε καλό πλαίσιο»...

Το ΠΑΣΟΚ ψήφισε «παρών», θέση που σύμφωνα με τους εκπροσώπους μπορεί να διαφοροποιηθεί ανάλογα με την απάντηση της κυβέρνησης στις παρατηρήσεις του για τη βελτίωση του νομοσχεδίου.

Η Ενωση Κεντρώων, τέλος, απουσίαζε την ώρα την ψηφοφορίας επί της αρχής, ενώ η κριτική που άσκησε ο ειδικός αγορητής της, Γ. Σαρίδης, για το νομοσχέδιο, αφορούσε την ...«προχειρότητα» με την οποία συντάχτηκε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ