Σάββατο 7 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ
Αναγνώσεις για μικρούς οικολόγους

Τα σχολεία έκλεισαν και τα περισσότερα παιδιά βρίσκονται καθ' οδόν προς τις διακοπές τους. Τουλάχιστον όσα από αυτά έχουν την οικονομική ευχέρεια για κάτι τέτοιο. Είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία, απαλλαγμένοι από το απάνθρωπο και βλακώδες εκπαιδευτικό πρόγραμμα να προσεγγίσουν τη γνώση με ευχάριστα αναγνώσματα, από αυτά που στερούνται παντελώς τα κατεψυγμένα σχολικά εγχειρίδια. Η στήλη προτείνει τρία βιβλία που, αν και εκδόθηκαν πριν από λίγα χρόνια, νομίζουμε ότι είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει στην αγορά.

«Πενήντα απλά πράγματα που μπορούν να κάνουν τα παιδιά να σώσουν τον πλανήτη», ονομάζεται το βιβλίο του John Jarraαπό την ομάδα Earthworks Group,που κυκλοφορεί από το ΠΟΝΤΙΚΙ. Αφού τα παιδιά πληροφορηθούν για το τι συμβαίνει στον πλανήτη γίνονται κυνηγοί μπουκαλιών και χαρτιού, εκτροφείς σκουληκιών, προστάτες ζώων και αναλαμβάνουν να περιορίσουν τη σπατάλη νερού και ηλεκτρικού ρεύματος στο σπίτι. Μια νέα γενιά οικολόγων εν δυνάμει, αν υπολογίσουμε τις πολλαπλές εκδόσεις του βιβλίου.

Ενα πρωτοποριακό εικονογραφημένο λεξικό, ιδανικό για μαθητές του David Burnieκυκλοφορεί από τις εκδ. «Ερευνητές» και τιτλοφορείται «Το λεξικό της φύσης». Πάνω από 2000 όροι και έννοιες που καλύπτουν ένα ευρύ επιστημονικό φάσμα που ξεκινά από τη βοτανική, τη βιολογία, τη βιοχημεία και φτάνει μέχρι τη ζωολογία και την ανατομία. Με τετρακόσιες εικόνες, σχεδιασμένες με μοναδικό τρόπο από τον Nicola Webb.Δίνει απαντήσεις για το τι είναι και τι επιτελεί η φύση, εξετάζει τα κύτταρα, τη χημεία της ζωής, την κληρονομικότητα, τη γενετική, τις τροφικές αλυσίδες και τις αλληλεπιδράσεις των ειδών.

Τρίτη μας επιλογή «Το βιβλίο του μικρού πράσινου καταναλωτή» των J.Elkington, J.Haile, D.Hillαπό τις εκδ. «Σέλας». Με θεματολογία όπως το προηγούμενο απευθύνεται σε μικρότερης ηλικίας παιδιά με μοναδική εικονογράφηση που σπάνια συναντάμε σε βιβλία, αλλά και στον τρόπο που παρουσιάζει τα θέματα όπως λ.χ. το τεστ για το πόσο πράσινο είναι το σπίτι μας, το σχολικό περιβαλλοντικό έλεγχο κ.ά. Πάντως, το σύνολο των τριών αυτών βιβλίων είναι ένα πολύ καλό υλικό για τις ανάγκες της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ