Σάββατο 7 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ»
Ανάστατοι οι εργαζόμενοι για το ξεπούλημα

Απεργούν την ερχόμενη Τρίτη οι τεχνικοί. Μόνη λύση ο ενωτικός αποφασιστικός αγώνας επισημαίνει η ΕΣΚ

Με υποσχέσεις ότι κανείς από τους εργαζόμενους δε θα χάσει τη δουλιά του μόλις ξεπουληθεί η «Ολυμπιακή Αεροπορία» (ΟΑ), επιχειρεί η κυβέρνηση να καλμάρει τις αντιδράσεις που προκάλεσε σε όλο το προσωπικό της εταιρίας η απόφασή της να αρχίσει διαπραγματεύσεις με τους υποψήφιους αγοραστές του εθνικού αερομεταφορέα.

Στο πνεύμα των υποσχέσεων κινήθηκαν χτες, τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημ. Ρέππας όσο και ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών Χρ. Βερελής, οι οποίοι σκόρπισαν διαβεβαιώσεις ότι «ουδείς εργαζόμενος θα πεταχτεί στο δρόμο». Ο μεν Χρ. Βερελής μίλησε για πάνω από 1.700 υπαλλήλους της ΟΑ που στοιχειοθετούν ώριμα δικαιώματα συνταξιοδότησης για τα επόμενα δύο ή τρία χρόνια, ενώ για όσους «θα πρέπει να αποχωρήσουν» είπε πως το θέμα της απορρόφησής τους, καθώς και οι λύσεις στα ασφαλιστικά τους θα εξεταστούν από το υπουργείο Εργασίας. Ο δε Δημ. Ρέππας, εξέφρασε την... ελπίδα του ότι στις διαπραγματεύσεις με τους «μνηστήρες» της ΟΑ για την εργασιακή ασφάλεια των υπαλλήλων της εταιρίας, θα «πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα». Απαντώντας σε ερώτηση αν οι μεταταγέντες υπάλληλοι θα διατηρήσουν τους μισθούς τους, τα επιδόματά τους κλπ., είπε: «Αντιλαμβάνεστε πως κάθε περαιτέρω συζήτηση, ενώ οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ξεκινήσει, δημιουργεί πρόβλημα. Πιστεύω ότι όλα αυτά καλό είναι να συζητηθούν στην ώρα τους. Οχι τώρα»!

Σημειώνεται ότι ο κύκλος των διαπραγματεύσεων με τους «μνηστήρες» θα ανοίξει με την ΑΧΟΝ του Θ. Λιακουνάκου, που αξιολογήθηκε από τον ξένο σύμβουλο της κυβέρνησης («Φερστ Μπόστον») ως η καλύτερη προσφορά. Ο ίδιος ο Θ. Λιακουνάκος, που είναι και προμηθευτής των Ενόπλων Δυνάμεων, ξεκαθάρισε ότι αν γίνει ιδιοκτήτης του 51% των μετοχών της ΟΑ: Θα απολύσει το 30% των εργαζομένων και όσοι μείνουν στη νέα εταιρία, θα εργαστούν με το καθεστώς που ισχύει σήμερα στην ΑΧΟΝ! Θα περικόψει το 20% των πτήσεων της ΟΑ και κάθε «ζημιογόνο» δρομολόγιο. Θα εκχωρήσει το «χάντλινγκ» (υπηρεσίες επίγειας εξυπηρέτησης) σε ξένη εταιρία, αλλά και την Τεχνική Διεύθυνση σε ξένους, μετατρέποντάς τη σε ανώνυμη εταιρία.

Στο μεταξύ, από την πλευρά των εργαζομένων, η πρώτη αντίδραση εκδηλώθηκε ήδη από τους τεχνικούς της ΟΑ - μέλη της Ενωσης Πτυχιούχων Τεχνικών Αεροπλάνων ΟΑ (ΕΠΤΑΟΑ), οι οποίοι κήρυξαν 24ωρη απεργία για την ερχόμενη Τετάρτη, 11 Ιούλη, με μοναδικά αιτήματα την ανάπτυξη της Τεχνικής Διεύθυνσης και τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας.

Με ανακοίνωσή της η ΕΠΤΑΟΑ καταγγέλλει ότι από το 1992 οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ απαξιώνουν και κατασυκοφαντούν την ΟΑ, ώστε να φτάσει στις δυνατότητες των επίδοξων - «νάνων» οικονομικά - σημερινών αγοραστών. Οσον αφορά τις υποβληθείσες προσφορές των ενδιαφερομένων, η ΕΠΤΑΟΑ τονίζει ότι φτάνουν για την αγορά, το πολύ ενός αεροσκάφους από το στόλο της ΟΑ!

Την ερχόμενη βδομάδα πρόκειται να συνεδριάσει και το ΔΣ της Ομοσπονδίας Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΠΑ), προκειμένου να καθορίσει τη στάση του. Η θέση που θα προβάλλουν τα στελέχη της ΕΣΚ στο ΔΣ της Ομοσπονδίας, είναι ότι η μόνη απάντηση απέναντι στην προκλητικότητα της κυβέρνησης, είναι ο ενωτικός, αποφασιστικός αγώνας των εργαζομένων ενάντια στο ξεπούλημα του εθνικού αερομεταφορέα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σταθερά στην πορεία ιδιωτικοποίησης (2002-02-19 00:00:00.0)
Και πουλάει και... πληρώνει! (2001-12-09 00:00:00.0)
Ξεπούλημα με προίκα (2001-10-19 00:00:00.0)
Ξεπούλημα - σκάνδαλο «στα σκαριά» (2001-06-30 00:00:00.0)
Παράταση για την «Ολυμπιακή» (2001-05-31 00:00:00.0)
Παράταση στο ξεπούλημα της ΟΑ; (2001-04-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ