Τρίτη 19 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ»
Σταθερά στην πορεία ιδιωτικοποίησης

Η κυβέρνηση με τη μέθοδο «ξεπούλημα κομμάτι - κομμάτι» ζητάει νέο αγοραστή μετά το ναυάγιο με την κοινοπραξία ΙΑS

Προς αναζήτηση νέων «μνηστήρων» για την «Ολυμπιακή Αεροπορία» (ΟΑ) στρέφεται τώρα η κυβέρνηση, καθώς, όπως όλα δείχνουν, «χάλασε» την τελευταία στιγμή το «προξενιό» με την κοινοπραξία ΙΑS, με κύριο μέτοχο τον Π. Βαρδινογιάννη.

Και αυτό το επιχειρηματικό παιχνίδι μεταξύ της κυβέρνησης και των επίδοξων αγοραστών της ΟΑ οδηγήθηκε σε αδιέξοδο, όπως είχε συμβεί και τον περασμένο Νοέμβρη με την εταιρία ΑΧΟΝ του Θ. Λιακουνάκου, η οποία εν μέσω των διαπραγματεύσεων κήρυξε πτώχευση!

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε χτες ότι η προσφορά της ΙΑS δεν έγινε αποδεκτή, επειδή κρίθηκαν ανεπαρκή τα οικονομικά στοιχεία που παρουσίασαν οι ενδιαφερόμενοι. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι το ξεπούλημα της ΟΑ, «παραμένει σταθερός προσανατολισμός της κυβέρνησης» και πρόσθεσε ότι με θέμα την ΟΑ συγκαλείται σήμερα σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομίας και Μεταφορών - Επικοινωνιών.

Σημειώνεται ότι το κυβερνητικό σχέδιο που έχει προαναγγείλει ο Χρ. Βερελής για την ΟΑ, με προοπτική να εφαρμοστεί μέχρι το καλοκαίρι, προβλέπει: Κατακερματισμό της ΟΑ και ξεπούλημα κομμάτι - κομμάτι. Δραστική συρρίκνωση του δικτύου και του προσωπικού. Μείωση αποδοχών και αλλαγή των κανονισμών εργασίας επί το χειρότερο.

Η Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση (ΕΣΚ) τονίζει ότι ανεξάρτητα από τις τρέχουσες εξελίξεις, ξεκάθαρος στόχος της κυβέρνησης είναι να χαρίσει την ΟΑ, υπηρετώντας πιστά την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων. Τα δήθεν εξυγιαντικά μέτρα που εξαγγέλλει η κυβέρνηση έχουν ένα και μοναδικό στόχο: Να καταστεί η ΟΑ μια μικρή - περιφερειακή εταιρία, με τη δραστική μείωση του δικτύου, όχι για λόγους οικονομικούς, αλλά για να μοιραστεί η επιβατική κίνηση της ΟΑ στις ανταγωνίστριες εταιρίες. Να της αφαιρεθεί κάθε κοινωνικός και εθνικός ρόλος που θα μπορούσε να παίξει και με την απειλή αφαίρεσης και άλλων κατακτήσεων (π.χ. εφάπαξ) να εξαναγκαστεί μεγάλος αριθμός εργαζομένων σε «εθελούσια συνταξιοδότηση», ώστε να προχωρήσει στη συνέχεια η κυβέρνηση στην ιδιωτικοποίηση της εταιρίας, με εξασφαλισμένη και τη συναίνεση της πλειοψηφίας του συνδικαλιστικού κινήματος του χώρου (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ).

Η ΕΣΚ καλεί τους εργαζόμενους να κλείσουν τα αυτιά τους στις Σειρήνες της διχόνοιας και σε όσους τους υπόσχονται δήθεν διασφάλιση θέσεων εργασίας και ασφαλιστικών δικαιωμάτων μέσα από τη συνδιαλλαγή με τα κυβερνητικά στελέχη και τους προτρέπει να συνταχθούν με τις ταξικές δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος, ώστε από κοινού να δώσουν τον αγώνα για να αποτρέψουν το ξεπούλημα της ΟΑ. Μια πρώτη ευκαιρία είναι οι εκλογές στο σωματείο των διοικητικών υπαλλήλων της ΟΑ, τονίζει η ΕΣΚ και προσθέτει: «Η καταδικαστική ψήφος των εργαζομένων στις δύο μεγάλες παρατάξεις, αλλά και σε άλλες που κατά καιρούς στάθηκαν συνοδοιπόροι τους και η ενίσχυση της ΔΑΣ, επιφέρει βαρύ πλήγμα στον κυβερνητικό συνδικαλισμό και δίνει μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι οι εργαζόμενοι είναι συντεταγμένοι και αποφασισμένοι να αγωνιστούν σθεναρά, παρά τις όποιες απειλές και ρουσφετολογικές υποσχέσεις, τόσο για τη σωτηρία της ΟΑ όσο και για να διασφαλίσουν το δικό τους εργασιακό μέλλον.

Σημειώνεται ότι οι τεχνικοί της ΟΑ (μέλη της ΕΠΤΑΟΑ), έχουν κηρύξει για σήμερα τρεις 3ωρες στάσεις εργασίας (3-6 π.μ., 8-11 π.μ. και 7-10 μ.μ.), με κεντρικό αίτημα να σταματήσει κάθε διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΟΑ. Παράλληλα, έχουν προγραμματίσει και γενική συνέλευση, προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

  • Η ΝΔ διά του εκπροσώπου της καλεί την κυβέρνηση να προκηρύξει νέο διεθνή διαγωνισμό, που θα εξασφαλίζει αξιόπιστο επενδυτή για την ΟΑ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ