Τρίτη 19 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ακυρη η απόλυση λόγω εγκυμοσύνης

Ακυρη είναι η απόλυση εγκύου γυναίκας από τον εργοδότη της, ακόμη και στην περίπτωση που αυτός αγνοούσε την εγκυμοσύνη της, ενώ υποχρεούται να της καταβάλει αποζημίωση, μισθούς υπερημερίας και χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης, σύμφωνα με απόφαση του Αρείου Πάγου.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε άκυρη την απόλυση, ακόμη και στην περίπτωση που η εργαζόμενη έγκυος απέκρυψε από τον εργοδότη την εγκυμοσύνη της, όταν ειδοποιήθηκε για την απόλυσή της και την αποκάλυψε εκ των υστέρων, τότε που της κοινοποιήθηκε η καταγγελία της σύμβασης εργασίας και αφού είχε εισπράξει την αποζημίωση της απόλυσης.

Στο σκεπτικό της απόφασης (245/2002) του δικαστηρίου αναφέρεται ότι δεν υπάρχει, κατά το νόμο, καθήκον της εργαζόμενης να αποκαλύψει την εγκυμοσύνη στον εργοδότη της, ενώ παράλληλα η συγκεκριμένη συμπεριφορά δεν είναι ικανή να επιφέρει στον εργοδότη επιπτώσεις δυσανάλογα δυσμενείς και να μην αντιστρέφονται για τα συμφέροντά του.

Τέλος, ο Αρειος Πάγος αναφέρει ότι δε στοιχειοθετείται η απόλυση εγκύου γυναίκας λόγω μειωμένης απόδοσης ή κακής εκτέλεσης των καθηκόντων της, εφόσον η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της εγκυμοσύνης.

Η επιχείρηση είχε υποστηρίξει ότι η εργαζόμενη απέκρυψε δολίως την εγκυμοσύνη, με σκοπό να προσποριστεί όφελος και να εισπράξει την αποζημίωση και στη συνέχεια να αξιώσει μισθούς υπερημερίας, αλλά το δικαστήριο δεν αποδέχτηκε αυτούς τους ισχυρισμούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ