Τρίτη 19 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ
Να σταματήσουν οι καταστροφικές αποφάσεις

Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Α. Τζέκη. Στο όνομα των επενδύσεων, η κυβέρνηση παραδίδει ορυκτό πλούτο σε πολυεθνική εταιρία

Στο όνομα της «αξιοποίησης» του ορυκτού πλούτου, η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να παραδώσει τα κοιτάσματα χρυσού στις Σάπες του Εβρου σε ιδιώτες, παρά την έντονη αντίδραση των κατοίκων της περιοχής.

Τα θέμα έφερε στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης, ζητώντας να σταματήσει κάθε διαδικασία, αλλά ο υφυπουργός Ανάπτυξης Α. Καλαφάτης εμφανίστηκε υπερασπιστής της συγκεκριμένης διαδικασίας.

Ανέφερε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να αξιοποιήσει τον ορυκτό πλούτο της χώρας και αποδέχτηκε τις ενέργειες της συγκεκριμένης εταιρίας, λέγοντας ότι πρέπει να γίνουν επενδύσεις στη χώρα μας. Κατά τον υφυπουργό, η καταστροφική και για το περιβάλλον αξιοποίηση των κοιτασμάτων χρυσού στην περιοχή συμβάλλει στην ολοκληρωμένη ανάπτυξή της. Ισχυρίστηκε, δε, ότι η εκμετάλλευση θα γίνει με νέες μεθόδους, χωρίς τη χρήση κυανίου και ως εκ τούτου δε θα υπάρχει καταστροφή του περιβάλλοντος, ενώ είπε ότι θα θεσμοθετηθούν και όργανα ελέγχου με τη συμμετοχή εκπροσώπων της περιοχής.

Ο ορυκτός πλούτος είναι λαϊκός πλούτος, τόνισε στην παρέμβασή του ο Α. Τζέκης, και ως εκ τούτου η αξιοποίησή του πρέπει να γίνεται μόνο από το Δημόσιο και όχι να παραδίνεται στους ιδιώτες. Μία τέτοια διαδικασία, είπε, στρέφεται κατά της εθνικής οικονομίας και έχει δραματικές συνέπειες στην τοπική κοινωνία και το περιβάλλον της.

Παρά τις διαμαρτυρίες όλων των φορέων της περιοχής, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, η συγκεκριμένη εταιρία προχωράει στο έργο της και πίσω της βρίσκονται αμερικάνικα συμφέροντα, γι' αυτό και ο Αμερικανός πρέσβης επισκέφθηκε πρόσφατα την περιοχή. Ο Α. Τζέκης υπενθύμισε παλιότερη δήλωση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, σύμφωνα με την οποία δε θα κλείσει τα αυτιά του στις θέσεις των φορέων της περιοχής και υπογράμμισε ότι αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι να ανοίγει τα αυτιά της στις επιθυμίες των πολυεθνικών. Ζήτησε, δε, από την κυβέρνηση να πάρει πίσω τις καταστροφικές της αποφάσεις για τα συγκεκριμένα μεταλλεία χρυσού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ