Τρίτη 3 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Ο Κέρι στην Κεντρική Ασία

ΤΑΣΚΕΝΔΗ.--

«Οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες (να στηρίξουν) την ευημερία, κυριαρχία, σταθερότητα και ασφάλεια των πέντε χωρών της Κεντρικής Ασίας και μέσω του οράματος για περιφερειακή οικονομική σύνδεση μέσα από την πρωτοβουλία τους "νέοι δρόμοι του μεταξιού". Από όταν Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν και Ουζμπεκιστάν κέρδισαν την ανεξαρτησία τους το 1991, οι ΗΠΑ έχουν παράσχει σχεδόν 8,8 δισ. δολάρια, ως βοήθεια σε προγράμματα που στηρίζουν τους εταίρους στην Κεντρική Ασία».

Τα παραπάνω αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, στο πλαίσιο της περιοδείας του Τζον Κέρι στην Κεντρική Ασία το περασμένο Σαββατοκύριακο. Ο Κέρι συνάντησε τους ηγέτες των 5 χωρών στην πόλη Σαμαρκάντ (σημαντικός κόμβος στους αρχαίους «δρόμους του μεταξιού»), αποτυπώνοντας το ισχυρό ενδιαφέρον των Αμερικανών ιμπεριαλιστών για την περιοχή. Κάτι που φανερώνουν και οι αμερικανικοί (ενεργειακοί και εμπορικοί) «δρόμοι του μεταξιού», μέρος των οποίων συνδέεται και με την ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Αφγανιστάν. Αλλωστε, το Κοινό Ανακοινωθέν που εκδόθηκε δεν είναι τυχαίο που - σύμφωνα με το Ρόιτερς - εκφράζει ειδική υποστήριξη στο Αφγανιστάν, ως ένα ανεξάρτητο και ειρηνικό κράτος, κάτι που έχει σημασία για τη σταθερότητα όλης της γύρω περιοχής. Ακόμα, τονίζεται η ανάγκη κοινής «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας».

Το «ενδιαφέρον» της Ουάσιγκτον για την Κεντρική Ασία εντάσσεται στην όξυνση του ανταγωνισμού τόσο με τη Μόσχα (στην «αυλή» της οποίας εκτείνεται η παραπάνω περιοχή), αλλά και με το Πεκίνο, που ειδικά τα τελευταία χρόνια εργάζεται πυρετωδώς για την ανάπτυξη των (κινεζικών) «νέων δρόμων του μεταξιού», που θα ενώνουν Ανατολή και Δύση μέσα από διαδρομές όπου θα κυριαρχούν κινεζικά μονοπώλια και οι σύμμαχοί τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ