Τρίτη 3 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Παραμένουν βαθιές οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις

Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε νέα οικονομική βοήθεια στη συριακή αντιπολίτευση

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΑΝΑΜΑ.--

Οι πρώτες κιόλας ώρες μετά τη συνάντηση που έγινε στη Βιέννη την περασμένη Παρασκευή, με τη συμμετοχή 17 χωρών, ΕΕ και ΟΗΕ, επιβεβαίωσαν ότι οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις παραμένουν βαθιές.

Ετσι, λίγες ώρες αφού είχε γίνει γνωστή η πρόθεση της Ουάσιγκτον να στείλει στη Συρία μερικές δεκάδες μέλη των ειδικών δυνάμεων, που θα έχουν δήθεν «συμβουλευτικό ρόλο» στον πόλεμο κατά του «Ισλαμικού Κράτους», ο ΥΠΕΞ Τζον Κέρι άφηνε ουσιαστικά ανοιχτό το ενδεχόμενο οι δυνάμεις αυτές να αυξηθούν. Από την πρωτεύουσα του Κιργιστάν, Μπισκέκ και απαντώντας σε ερώτηση, είπε: «Δεν μπορώ να προβλέψω αυτό που το μέλλον θα μας επιφυλάξει, καθώς η στρατηγική μας συνίσταται στο να καταστρέψουμε το Ντάες (σ.σ. «Ισλαμικό Κράτος»).

Την αντίδρασή της και για τις νέες αμερικανικές προθέσεις εξέφρασε, όπως ήταν λογικό, η Δαμασκός, όπου την Κυριακή ο Σύριος ΥΠΕΞ, Ουαλίντ Αλ Μουαλέμ, υποδέχτηκε τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, Στάφαν Ντε Μιστούρα. Αφού ο δεύτερος ενημέρωσε για τα αποτελέσματα των συναντήσεων που έγιναν Παρασκευή και Πέμπτη, ο Αλ Μουαλέμ - σύμφωνα με το κρατικό συριακό πρακτορείο «Sana»(Σανά) - εξέφρασε δυσαρέσκεια, επειδή «χώρες γνωστές για τη στήριξή τους στην τρομοκρατία δεν υποχρεώθηκαν να εφαρμόσουν αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε οι προσπάθειες ενάντια στην τρομοκρατία να καταστούν αποτελεσματικές και οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός να καταστούν χρήσιμες». Επιπλέον, επανέλαβε ότι κάθε προσπάθεια αντιμετώπισης της τρομοκρατίας που δεν προωθείται σε συντονισμό με τη συριακή κυβέρνηση, αποκλίνει από το στόχο και παραβιάζει στους στόχους και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Μηνύματα προς τη Ρωσία

Στο μεταξύ, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, από τη Μανάμα του Μπαχρέιν όπου συμμετείχε σε Περιφερειακό Φόρουμ για την Ασφάλεια, ανακοίνωσε πως η Ουάσιγκτον θα παράσχει νέα οικονομική βοήθεια στη συριακή αντιπολίτευση, ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ, Αντελ Τζουμπέιρ, επανέλαβε ότι η θέση του Ριάντ για τη Συρία δεν έχει αλλάξει, ότι το καλύτερο θα ήταν ο Ασαντ να αποχωρούσε την επόμενη μέρα, ότι πρέπει να αποχωρήσουν τα «ξένα στρατεύματα» (εννοώντας φυσικά δυνάμεις της Ρωσίας και του Ιράν) και όχι εκείνες του «αντίπαλου» συνασπισμού όπου συμμετέχει και η χώρα του.

Από τη μεριά του, ο Μπλίνκεν αναφέρθηκε και στο «κόστος» (μεταξύ άλλων για την «ασφάλειά» της) που θα έχει για τη Ρωσία η επιλογή της να συνεχίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία. «Η Ρωσία θα θεωρηθεί ότι συνασπίζεται με τον Ασαντ, τη "Χεζμπολάχ", το Ιράν, αποξενώνοντας εκατομμύρια Σουνίτες στη Συρία, στην περιοχή και πράγματι στην ίδια τη Ρωσία... Το κόστος θα μεγαλώνει καθημερινά όσον αφορά τα οικονομικά και τα πολιτικά συμφέροντα, όπως και αυτά σε θέματα ασφάλειας».

Στο μεταξύ, ο αριθμός των νεκρών από τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στη Συρία ανεβαίνει καθημερινά. Μόνο στην επαρχία του Χαλεπίου, το Σάββατο σκοτώθηκαν συνολικά 64 άνθρωποι (οι 28 παιδιά), από επιδρομές που το «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» αποδίδει σε κυβερνητικές και ρωσικές δυνάμεις. Οσον αφορά τις επιθέσεις που έγιναν την Παρασκευή σε προπύργια των ισλαμιστών σε ανατολική περιοχή της Δαμασκού στη Συρία, οι νεκροί υπολογίζεται ότι έφτασαν τους 70 και οι τραυματίες τους 550.

  • Σύμφωνα με βίντεο που εμφανίστηκε στο διαδίκτυο, ο ηγέτης της «Αλ Κάιντα», Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, φέρεται να καλεί σε συνεργασία των ισλαμιστικών οργανώσεων κατά των ΗΠΑ αλλά και της Ρωσίας - Ιράν.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ