Τρίτη 3 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ - ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Εγινε η 6η τριμερής Σύνοδος Κορυφής

Οι ηγέτες Ιαπωνίας, Νότιας Κορέας και Κίνας στη συνάντησή τους στη Σεούλ
Οι ηγέτες Ιαπωνίας, Νότιας Κορέας και Κίνας στη συνάντησή τους στη Σεούλ
ΣΕΟΥΛ.--

Με καθυστέρηση τριών χρόνων έγινε την περασμένη Κυριακή η 6η τριμερής Σύνοδος Κορυφής μεταξύ Κίνας - Ιαπωνίας - Νότιας Κορέας.

Η συνάντηση έγινε σε μια περίοδο που οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί οξύνονται σε Ασία - Ειρηνικό, ταυτόχρονα όμως η υψηλή αλληλεξάρτηση των μονοπωλίων προϋποθέτει διεύρυνση των διαύλων συνεργασίας τους, δεδομένης και της ανησυχίας που γεννά η αναιμική οικονομική ανάπτυξη και η στασιμότητα σε πολλές χώρες (συμπεριλαμβανομένων και των παραπάνω τριών). Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να εξεταστεί η προσπάθεια «αναθέρμανσης» των σχέσεων των χωρών αυτών, μακριά από βιαστικές εκτιμήσεις ότι λύθηκαν οι διαφορές τους, καθώς παραμένουν βαθιές οι αντιθέσεις και σύνθετοι οι σχεδιασμοί των αντίστοιχων αστικών τάξεων.

Στη συνάντηση συμμετείχε η Πρόεδρος της Ν. Κορέας, Παρκ Γκεουν Χι, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Αμπε και ο Κινέζος πρωθυπουργός, Λι Κετσιάνγκ.

Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά», στο Κοινό Ανακοινωθέν που εκδόθηκε, αναφέρεται ότι «μοιραζόμαστε την άποψη ότι η τριμερής συνεργασία αποκαταστάθηκε πλήρως με αυτή τη Σύνοδο» και ότι οι τρεις πλευρές συμφώνησαν στην τακτική, πλέον, διεξαγωγή των συναντήσεων.

Μεταξύ άλλων, οι τρεις ηγέτες συμμετείχαν σε επιχειρηματικό Φόρουμ, ενώ συνολικά η ενίσχυση της μεταξύ τους οικονομικής συνεργασίας ήταν βασικό θέμα της Συνόδου.

Το «Σινχουά» μετέδωσε πως το αθροιστικό ΑΕΠ των τριών αντιπροσωπεύει το 70% του ΑΕΠ της Ασίας και το 20% του κόσμου. Ο όγκος των συναλλαγών μεταξύ των τριών για το 2013 έφτασε τα 681 δισ. αμερικανικά δολάρια, υπερβαίνοντας τον όγκο των συναλλαγών της Κίνας με την ΕΕ ή τις ΗΠΑ. Είναι λοιπόν κατανοητό γιατί, μεταξύ άλλων, ιεραρχείται η υπογραφή τριμερούς Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου. Στους κλάδους που μπαίνουν ως προτεραιότητα για τη συνεργασία τους, είναι οι Ενέργεια, «λοτζίστικς», ασφάλεια τροφίμων κ.τ.λ.

Μεταξύ άλλων, οι τρεις χώρες συμφώνησαν να «συνεργαστούν» και για την κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο.

Τη Σύνοδο του 2016 θα φιλοξενήσει η Ιαπωνία.

Στο περιθώριο της Συνόδου, έγινε συνάντηση των Λι - Αμπε, στην οποία, σύμφωνα με ΜΜΕ των δύο χωρών, συζητήθηκαν οι διαφορές στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα αλλά και η διμερής οικονομική συνεργασία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ