Τρίτη 3 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Το AKP εξασφάλισε ξανά αυτοδυναμία

Το επόμενο διάστημα θα εκδηλωθούν οι συνέπειες τόσο στην όξυνση των ανταγωνισμών στην περιοχή, όσο και στην αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος στο εσωτερικό

Ενάντια στις δημοσκοπικές μετρήσεις, το ΑΚΡ κατάφερε να πάρει την αυτοδυναμία
Ενάντια στις δημοσκοπικές μετρήσεις, το ΑΚΡ κατάφερε να πάρει την αυτοδυναμία
ΑΓΚΥΡΑ.--

Με το ισλαμιστικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) να εξασφαλίζει και πάλι την αυτοδυναμία που είχε από το 2002 και είχε χάσει στις εκλογές του περασμένου Ιούνη, έκλεισαν οι κάλπες των επαναληπτικών βουλευτικών εκλογών που έγιναν προχτές στην Τουρκία.

Σύμφωνα με όσα μετέδιδε το κρατικό πρακτορείο «Αναντολού» μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, και με καταμετρημένο το 99,58% των ψήφων, τα αποτελέσματα διαμορφώνονταν ως εξής: Το ΑΚΡ έλαβε 49,41% και εκλέγει 316 βουλευτές στο 550μελές Κοινοβούλιο (από 40,87% και 258 τον Ιούνη). Το ρεπουμπλικανικό σοσιαλδημοκρατικό CHP 25,38% και 134 έδρες (από 24,56% και 132). Το φιλοκουρδικό επίσης σοσιαλδημοκρατικό HDP, που με βάση τον αριθμό των βουλευτών περνά στην τρίτη πλέον θέση, πήρε 10,7% και 59 έδρες (από 13,12% και 80). Το εθνικιστικό MHP 11,93% και 41 (από 16,3% και 80). Το MHP έχει περισσότερες ψήφους αλλά λιγότερους βουλευτές από το HDP εξαιτίας των συνεπειών του εκλογικού νόμου. Η συμμετοχή ξεπέρασε το 85% (πολύ υψηλό για τα δεδομένα της χώρας).

Συνολικά καταμετρήθηκαν 48.180.515 ψήφοι, σε σύνολο 56.965.099 ψηφοφόρων. Ορισμένοι ανταποκριτές υποστήριζαν ότι το ποσοστό του AKP μπορεί να έφτανε τα υψηλότερα ποσοστά στην ιστορία του κόμματος.

Μέσα σε συνθήκες έντονης χειραγώγησης του λαού, το Κομμουνιστικό Κόμμα στην Τουρκία, με τις μικρές αλλά μαχητικές του δυνάμεις κατάφερε να καταγράψει μια αξιοπρόσεκτη άνοδο, υπερτετραπλασιάζοντας τις ψήφους του σε σχέση με τον Ιούνη, από 13.870 σε 53.897.

Στο ΑKP επενδύει το κυρίαρχο τμήμα της αστικής τάξης

Το αποτέλεσμα των εκλογών επιβεβαιώνει ότι το κυρίαρχο τμήμα της τουρκικής πλουτοκρατίας εξακολουθεί να «επενδύει» στο ΑΚΡ για την υπεράσπιση των συμφερόντων της, αλλά και στους ισχυρούς μηχανισμούς χειραγώγησης του λαού και ενσωμάτωσης που διαθέτει ειδικά το συγκεκριμένο αστικό κόμμα.

Ωστόσο, με δεδομένες τις βαθιές αντιθέσεις στο εσωτερικό της ντόπιας αστικής τάξης (που αναδείχθηκαν έντονα στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου) είναι σίγουρο ότι το επόμενο διάστημα θα επιταχυνθεί η διαδικασία αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος, δεδομένων και των πολλών «μηνυμάτων» που έστειλαν οι κάλπες του περασμένου Ιούνη, τα οποία η ηγεσία του ΑΚΡ σίγουρα δεν προσπερνά. Την ίδια στιγμή, CHP και MHP μοιάζουν να μην μπορούν να διασφαλίσουν στο σύστημα τις «εναλλακτικές» που ανά πάσα στιγμή μπορεί να χρειαστεί. Τέλος, οι δυνάμεις που συγκράτησε το HDP δείχνουν ότι θα παραμείνει σημαντικός «παράγοντας» στην τουρκική πολιτική σκηνή, κάτι που συνδέεται και με ευρύτερες ανακατατάξεις στην περιοχή (όπου π.χ. τμήματα των Κούρδων ενισχύονται ανοιχτά από ιμπεριαλιστικές δυνάμεις).

Το επόμενο διάστημα, θα αποτυπωθούν οι συνέπειες του αποτελέσματος και στην εξωτερική πολιτική της χώρας, με επιδράσεις φυσικά και στην όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και σχεδιασμών σε όλη τη Μέση Ανατολή, όπου διασταυρώνονται τα ξίφη ισχυρών κέντρων (ΗΠΑ, Ρωσία κ.τ.λ.) και μια σειρά εξελίξεων, όπως στη Συρία, στο Κουρδικό, προκαλούν εδώ και καιρό προβληματισμό και αντιδράσεις από την τουρκική πλευρά.

Εξελίξεις όμως πρέπει να αναμένονται και σε εσωκομματικό επίπεδο, ειδικά σε CHP και MHP, αν και στις πρώτες τους δηλώσεις οι ηγέτες τους, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου και Μεβλέτ Μπαχτσελί, αντίστοιχα, απέκλεισαν το ενδεχόμενο παραίτησής τους.

Αντιδράσεις και δηλώσεις

Παρά τις θριαμβολογίες, στις δηλώσεις τους οι ηγέτες του ΑΚΡ φάνηκαν να αντιλαμβάνονται ότι η αστική τάξη επιδιώκει «αλλαγές» και ως προς τη διακομματική συνεργασία.

Ετσι, ο Πρόεδρος (και συνιδρυτής του AKP) Ρ. Τ. Ερντογάν έκανε λόγο για στήριξη της «σταθερότητας» της χώρας και κάλεσε όλες τις πλευρές να δεχτούν το αποτέλεσμα, με το βλέμμα στραμμένο και στο εξωτερικό. Ερμήνευσε το αποτέλεσμα ως στήριξη της «ενότητας» και της «ακεραιότητας της χώρας» και εκτίμησε ότι το «πιο σημαντικό μήνυμα» δόθηκε «αναμφισβήτητα» στο ΡΚΚ και το HDP (χωρίς βέβαια να τα κατονομάσει), προσθέτοντας ότι τιμωρήθηκαν «οι αδιάλλακτες και εκδικητικές συμπεριφορές» (σ.σ. CHP και MHP κατηγορήθηκαν από πολλούς για την αδυναμία συγκρότησης διακομματικής κυβέρνησης μετά τις 7 Ιούνη).

Από τη μεριά του, ο σημερινός ηγέτης του AKP, Αχμέτ Νταβούτογλου, μετά τις θριαμβολογίες δήλωσε μεταξύ άλλων: «Μην ανησυχείτε, λάβαμε το μήνυμα. Καταλάβαμε πολύ καλά και το μήνυμα της 7ης Ιούνη και αυτό που δώσατε σήμερα (σ.σ. χτες)».

Ενδιαφέρον έχει και το κάλεσμα σε «συνεργασία των κομμάτων» που το ΑΚΡ απηύθυνε για την αλλαγή του Συντάγματος, που θα είναι βασική του προτεραιότητα (χρειάζονται ακόμα οι ψήφοι 14 βουλευτών για να προχωρήσει η αναθεώρηση).

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι πρόεδροι του HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσεκντάγκ, υπογράμμισαν ότι «μπορεί ένα πολιτικό κόμμα να εξασφάλισε ποσοστό περίπου 50%, αλλά ένα πολύ μεγάλο τμήμα της κοινωνίας μας εκφράζει ανησυχία». Εκτίμησαν ως θετικές τις επιδόσεις του κόμματος, δεδομένης της πίεσης που δέχτηκε (ουσιαστικά το AKP το είχε ανακηρύξει βασικό του αντίπαλο) λέγοντας ότι «δεν ήταν δίκαιη και ελεύθερη εκλογική διαδικασία» και ότι το HDP «δεν έκανε προεκλογική εκστρατεία, αλλά προσπάθησε να προστατεύσει τους νέους μας απέναντι σε δολοφονίες».

Στις Βρυξέλλες, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, και ο επίτροπος Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, δήλωσαν ότι οι εκλογές «επαναβεβαίωσαν την ισχυρή δέσμευση του τουρκικού λαού για τις δημοκρατικές διαδικασίες» και ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση θα εργαστεί με τη μελλοντική κυβέρνηση προκειμένου να βελτιώσει την εταιρική σχέση με την Τουρκία».

Αμεση ήταν η αντίδραση και του Βερολίνου, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέφεν Ζάιμπερτ, να καλωσορίζει την «ειρηνική διεξαγωγή» των εκλογών και να διαμηνύει ότι «τώρα πρέπει να αντιμετωπίσει η Τουρκία τις μεγάλες προκλήσεις» στο Κουρδικό, τον αγώνα κατά του «Ισλαμικού Κράτους» αλλά και την «εσωτερική πολιτική πόλωση». «Ενδιαφερόμαστε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την Τουρκία σε αυτές τις προκλήσεις», συνέχισε ο Ζάιμπερτ, εξηγώντας ότι «αυτή η συνεργασία είναι απαραίτητη και προκύπτει από τα συμφέροντα της Ευρώπης, της Γερμανίας και της Τουρκίας».

  • Τουλάχιστον 20 άτομα τραυματίστηκαν, τα 3 σοβαρά, μετά από έκρηξη που σημειώθηκε σε παντοπωλείο στην πόλη Νουσαϊμπίν, στα νοτιοανατολικά, προχτές αργά το βράδυ, σύμφωνα με ΜΜΕ, όπως η «Ραντικάλ». Η ίδια πηγή ανέφερε ότι αρχικές εικασίες απέδιδαν την έκρηξη σε παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ