Τρίτη 3 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Πυρετός διαβουλεύσεων και μεθοδεύσεων

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Νέα συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει χτες το απόγευμα, με όλες τις πλευρές να έχουν επισημάνει επανειλημμένα ότι ο Νοέμβρης θα είναι κρίσιμος μήνας για τις διαπραγματεύσεις.

Η συνάντηση θα γινόταν στο φόντο αντιδράσεων που προκάλεσε επιστολή που ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μ. Ακιντζί, φέρεται να έστειλε στην Κομισιόν χαρακτηρίζοντας «πλήρως απαράδεκτη» τη συμφωνία που έχει ετοιμαστεί για την κατοχύρωση του χαλουμιού ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, διαμαρτυρόμενος ότι παραβλέφθηκαν εισηγήσεις των Τουρκοκυπρίων και λέγοντας ότι μπορεί να επηρεαστούν αρνητικά οι διαπραγματεύσεις.

Στο μεταξύ, μιλώντας στην «Καθημερινή της Κύπρου», ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιάς, τόνισε αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις: «Θα πρέπει να έχουμε έναν ρεαλισμό ότι αυτή η λύση δεν είναι μία λύση που μπορούμε να επιβάλουμε όσα επιθυμούμε, προβάλλοντας τι θα μας άρεσε μόνο. Είναι μία λύση συμβιβασμού». Υποστηρίζοντας ότι «έχουμε μία μοναδική ευκαιρία για τη λύση του Κυπριακού» περιέγραψε το νέο πλαίσιο μέσα στο οποίο αναζητούνται ενδοϊμπεριαλιστικοί συμβιβασμοί, σημειώνοντας όλο νόημα ότι «ζούμε σε μια περιοχή με μεγάλη αστάθεια» και υπογραμμίζοντας ότι «αυτό που χρειάζεται η Κύπρος είναι ένα σύστημα ασφάλειας του πληθυσμού και του κράτους μέσα στο διεθνές σύστημα», αλλά και ότι «τα κράτη - μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (σ.σ. του ΟΗΕ) έχουν να παίξουν έναν δημιουργικό ρόλο στην εξασφάλιση μιας Κύπρου ανεξάρτητης και της ασφάλειάς της».

Αναδεικνύοντας την αποφασιστικότητα με την οποία η ελληνική κυβέρνηση εκπροσωπεί τα συμφέροντα της ντόπιας πλουτοκρατίας, επισήμανε ότι «θέλουμε η Ελλάδα να γίνει κόμβος ενεργειακός. Αυτό θα ενισχύσει και τη γεωστρατηγική μας θέση και την οικονομία μας». Ξεκαθάρισε έτσι ότι είναι καλοδεχούμενα τα σχέδια όλων των μονοπωλίων (ξεχωρίζοντας μάλλον τον ΤΑΡ και σχολιάζοντας ότι «οι ρωσικοί αγωγοί φαίνεται ότι δεν θα φτάσουν όλοι ούτε μέχρι την Τουρκία»), ρωσικών, αμερικανικών, αλλά και οι εξαγωγές που θα ξεκινήσουν από το Ιράν, τις κουρδικές περιοχές του Ιράκ, το ίδιο το Ιράκ, από Αλγερία και Κατάρ. Επιβεβαίωσε έτσι ξανά την «ετοιμότητα» της Αθήνας να εμπλακεί ενεργά σε μια σειρά από επικίνδυνους ανταγωνισμούς που ήδη μαίνονται και θα κλιμακωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα σε όλη τη «γειτονιά» μας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ