Πέμπτη 12 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Στο μάτι κυκλώνα σκανδάλων ο Σιράκ

ΠΑΡΙΣΙ.-

Απρόβλεπτες διαστάσεις λαμβάνει το σκάνδαλο με επίκεντρο τον Πρόεδρο Ζακ Σιράκ και συγκεκριμένα τους τρόπους εξασφάλισης των μεγάλων χρηματικών ποσών που διέθεσε σε μετρητά για την πραγματοποίηση, περίπου, 20 υπερπολυτελών ταξιδιών για τον ίδιο, την οικογένειά του και βοηθούς του, κατά τη διάρκεια της θητείας του στη δημαρχεία του Παρισιού.

Το θέμα συζητείται εδώ και μήνες, όμως, μέχρι πρότινος οι γαλλικές δικαστικές αρχές δίσταζαν να θέσουν στο στόχαστρό τους τον Πρόεδρο, ο οποίος απολαμβάνει ιδιαίτερων προνομίων σύμφωνα με το Σύνταγμα και δεν μπορεί να κληθεί ως ύποπτος για κάποια συγκεκριμένη κατηγορία. Παρά το γεγονός ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται και η κυβέρνηση του Λιονέλ Ζοσπέν έχει ταχθεί ενάντια σε μια προοπτική ανάκρισης του Προέδρου, ολοένα και περισσότεροι βουλευτές όλων των κομμάτων αλλά και το μεγαλύτερο μέρος της γαλλικής κοινής γνώμης τάσσεται υπέρ της ανάκρισης του Ζακ Σιράκ.

Προς το παρόν, πάντως, η τριμελής επιτροπή των δικαστών που έχει οριστεί από τον εισαγγελέα του Παρισιού, ανέκρινε, χτες, την κόρη του Σιράκ και νυν σύμβουλό του, Κλωντ, για δύο συγκεκριμένα ταξίδια στη Νέα Υόρκη και στην Κένυα, για τα οποία, όμως, η ίδια δήλωσε ότι στο ένα απουσίαζε και ότι το άλλο ήταν επαγγελματικό. Προηγήθηκαν οι ανακρίσεις άλλων 4 βοηθών του Σιράκ, όσο ήταν δήμαρχος. Δεν αποκλείεται εντός των ημερών να κληθεί σε ανάκριση και η σύζυγός του Μπερναντέτ, ενώ η Εισαγγελία αναζητεί τρόπο να καλέσει τον Ζακ Σιράκ σε ανάκριση, έστω και υπό το καθεστώς του «μάρτυρα».

Ο Σιράκ φέρεται να έχει πληρώσει σε μετρητά περισσότερα από 2,4 εκατομμύρια φράγκα για 20 ταξίδια, ποσό υπέρογκο για τις επίσημες αποδοχές του, που αναζητείται η προέλευσή του. Αν ισχύει η ανακοίνωση του προεδρικού γραφείου ότι τα χρήματα προέρχονται από νόμιμη οδό, τότε εκτιμάται ότι πρόκειται για κατάχρηση δημοσίου χρήματος. Η εντύπωση, όμως, που φαίνεται να κυριαρχεί είναι ότι προέρχονται από «μίζες» που έλαβε ο τότε δήμαρχος του Παρισιού για να εξασφαλίσει αναθέσεις έργων σε συγκεκριμένους κατασκευαστές.

Η υπόθεση έχει πλήξει σοβαρότατα την εικόνα του Προέδρου και εκτιμάται ότι μειώνει δραστικά τις πιθανότητες επανεκλογής του στην προεδρία απέναντι στον προφανέστερο αντίπαλό του, τον νυν πρωθυπουργό Λιονέλ Ζοσπέν. Ο Ζακ Σιράκ φέρεται διατεθειμένος να θίξει το θέμα κατά τη διάρκεια του μηνύματός του προς τον γαλλικό λαό, στις 14 του Ιούλη, με αφορμή την επέτειο της εθνικής γιορτής, της Ημέρας της Βαστίλλης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ