Πέμπτη 12 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
Σε έντονους ρυθμούς

ΧΑΓΗ - ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-

Τα τεκταινόμενα στην έδρα του Ποινικού Δικαστηρίου, στην Ολλανδία, εξακολουθούν να κινούνται σε καταιγιστικούς ρυθμούς με όλα τα βλέμματα να είναι στραμμένα πια στις δύο πρώην Γιουγκοσλαβικές Δημοκρατίες, την Κροατία και τη Βοσνία.

Για τη μεν Κροατία, που αντιμετωπίζει την πιο σοβαρή πολιτική κρίση των τελευταίων ετών, τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα. Μέχρι στιγμής στην κροατική πρωτεύουσα υπάρχει ανακωχή μέχρι την κρίσιμη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου που θα αποφασίσει εάν η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ιβιτσα Ράτσαν εξακολουθεί να χαίρει της εμπιστοσύνης, μετά την παραίτηση τριών υπουργών και του αντιπροέδρου εξαιτίας της απόφασης για συνεργασία με το ΔΠΔ, και την παράδοση δύο καταζητούμενων, όπως τουλάχιστον έχει γίνει γνωστό μέχρι τώρα. Ο πρώτος καταζητούμενος, ο απόστρατος στρατηγός Αντε Γκοτόβινα, δήλωσε χτες ότι δε θα δεχτεί να δικαστεί στο ΔΠΔ. «Δεν μπορούν να με δικάσουν, εκτός κι αν αυτό γίνει στο πλαίσιο μιας πολιτικής δίκης, κάτι το οποίο δεν αποδέχομαι. Καθεμιά από τις διαταγές μου συντάχτηκε βάσει όλων των διεθνών συμβάσεων κι όχι μόνον αυτής της Γενεύης», διαβεβαιώνει ο Κροάτης στρατηγός σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στο περιοδικό «Globus». Σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές, το ΔΠΔ έχει ζητήσει τη σύλληψη και την προσαγωγή του Αντε Γκοτόβινα, ο οποίος κατηγορείται για τη διοίκηση που άσκησε το 1995 στη διάρκεια της επιχείρησης τού κροατικού στρατού με την επωνυμία «Καταιγίδα» για την ανακατάληψη εδαφών στην περιοχή του Κνιν που ήλεγχαν τότε αυτονομιστές Σέρβοι. Αντίθετα, ο δεύτερος καταζητούμενος, ο απόστρατος στρατηγός Ραχίμ Αντέμι, είναι έτοιμος να παραδοθεί «εθελούσια» στη Χάγη.

Πιο συγκεχυμένη είναι η κατάσταση στη Βοσνία, όπου και έχουν πέσει όλα τα βλέμματα και αναμένουν σε σύντομο χρόνο τη σύλληψη του πρώην πρωθυπουργού της σερβικής οντότητας Ράντοβαν Κάρατζιτς και του στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς. Στο μεταξύ όμως, έγινε γνωστό από τον εκπρόσωπο του ΔΠΔ, Τζιμ Λαντέιλ ότι «αίτηση για υπό όρους αποφυλάκιση κατατέθηκε από την ομάδα υπεράσπισης της Μπιλιάνα Πλάβσιτς». Εναπόκειται στους δικαστές του δικαστηρίου να αποφασίσουν για την προσωρινή αποφυλάκιση της Μπιλιάνα Πλάβσιτς.

Στις 2 του Ιούλη, η εισαγγελέας του δικαστηρίου Κάρλα ντελ Πόντε είχε εκφραστεί ευνοϊκά για το ενδεχόμενο προσωρινής αποφυλάκισης της πρώην Προέδρου των Σέρβων της Βοσνίας, λόγω της εθελούσιας παράδοσής της στις δικαστικές αρχές της Χάγης και του πνεύματος συνεργασίας που επέδειξε, για να καταθέσει κατά των Κάρατζιτς, Μλάντιτς κα Μιλόσεβιτς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ