Πέμπτη 12 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
«Να συλληφθούν οι πραγματικοί ένοχοι»

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις μαζικών φορέων της χώρας μας για τη σύλληψη και δίκη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς από το ΔΠΔ της Χάγης

Την πλήρη αντίθεσή του εκφράζει το Δημοτικό Συμβούλιο Βριλησσίων, με κατά πλειοψηφία απόφαση, στην «γκανγκστερική» προσαγωγή του Σλ. Μιλόσεβιτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) της Χάγης, από τους ίδιους που πριν λίγα χρόνια βομβάρδιζαν το γιουγκοσλαβικό λαό.

«Τέτοιες ενέργειες, σημειώνεται, μας αφήνουν άναυδους, τόσο για τις πρωτόγνωρες διαδικασίες, όσο και για τη μεθόδευση στην αλλοτρίωση της εθνικής συνείδησης ενός γενναίου λαού σαν τον σερβικό». Και παρακάτω επισημαίνει: «Οι θύτες θα πρέπει να αξιολογούνται με τα ίδια κριτήρια και ανάλογα με τα πραγματικά δεδομένα και όχι με τις εξαγορές συνειδήσεων και τα συγχωροχάρτια, έναντι ολίγων δολαρίων, με πλαστά αντικρίσματα».

Και η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου καταλήγει: «Σαν κύριους υπεύθυνους, εμείς, θεωρούμε αυτούς, που, με εντολή των ΗΠΑ, βομβάρδισαν σχολεία - νοσοκομεία - εργοστάσια και δημιούργησαν με τις προβοκατόρικες ενέργειές τους τις προϋποθέσεις ενός αδελφοκτόνου πολέμου. Αυτές όλες τις ενέργειες, οι οποίες στρέφονται κατά της ειρήνης και του δικαιώματος των λαών να ζουν ειρηνικά, τις καταδικάζουμε και απαιτούμε από τη Διεθνή Κοινότητα, να ευαισθητοποιηθεί και να απαιτήσει, όχι μόνο την προσαγωγή των πρωταίτιων στο Διεθνές Δικαστήριο, αλλά και την πραγματική τιμωρία τους. Οι λαοί δε χρειάζονται κακούς κηδεμόνες, αλλά καλούς και ειλικρινείς φίλους και γείτονες».

Την έκδοση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο ΝΑΤΟικό δικαστήριο της Χάγης καταδικάζει, με ανακοίνωσή της, η ΕΛΜΕ Τρικάλων, επισημαίνοντας ότι παραβιάζει κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου και νομιμότητας. Υπογραμμίζει, επίσης, ότι «ΑμερικανοΝΑΤΟικοί και Ευρωπαίοι ηγέτες, οι πραγματικοί θύτες, αντί να καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου για τα εγκλήματα που διέπραξαν, προκαλούν το κοινό αίσθημα με τη στάση τους». Και συνεχίζει: «Η παραπομπή του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς καταδείχνει περίτρανα το μήνυμα της υποταγής, που πάνε να περάσουν στους λαούς οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, οι εκφραστές της "νέας τάξης πραγμάτων", έχοντας και τη συνδρομή και των Ευρωπαίων εταίρων. Καλούμε τον ελληνικό λαό να πυκνώσει το μέτωπο πάλης για μια άλλη πολιτική προς όφελος του λαού και του τόπου, για να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια, για την απελευθέρωση του Μιλόσεβιτς και να βάλει φραγμό στα ιμπεριαλιστικά αιματοβαμμένα σχέδια».

Το Παράρτημα Ξάνθης του Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, με χθεσινή του ανακοίνωση, σημειώνει πως το ΔΠΔ είναι «δημιούργημα του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης» και τονίζει πως «παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο παρεμβαίνουν, με το "έτσι θέλω", ενάντια στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, στα εσωτερικά άλλων κρατών, νεοαποικιακά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ