Πέμπτη 12 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Κρίσιμο αδιέξοδο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Η Γιουγκοσλαβική Ομοσπονδία βρίσκεται πολιτικά ακόμη στα χέρια της επιχειρησιακής κυβέρνησης, που ανέλαβε μετά την παραίτηση του ομοσπονδιακού πρωθυπουργού Ζόραν Ζίζιτς και των υπολοίπων Μαυροβουνίων υπουργών που συμμετείχαν σε αυτήν, ως καθαρή έκφραση της σφοδρότατης αντίθεσής τους στην υφαρπαγή και παράδοση του πρώην Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

Το κυριότερο και πιο κρίσιμο και επικίνδυνο ζήτημα που ενέσκηψε από αυτή την πολιτική κρίση, είναι εάν και κατά πόσο η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας είναι βιώσιμη ως Ομοσπονδία, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς την παραβίαση του Συντάγματος στην οποία «υπέπεσαν» ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς και τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης που συναίνεσαν σε αυτή την παράδοση, τις εξελίξεις στο Μαυροβούνιο και το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του που ανήγγειλε προχτές για το Μάρτη του 2002, αλλά και τη χρονική συγκυρία αυτής της παράδοσης που άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου για όλη τη Βαλκανική.

Η πολιτική κρίση παραμένει ανοιχτή δύο βδομάδες μετά την παράδοση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και οι κυριότεροι πρωταγωνιστές των πολιτικών συγκρούσεων των τελευταίων μερών, ο Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα και ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς, φαίνονται διατεθειμένοι, για μία ακόμη φορά, να παραμερίσουν τις διαφορές τους, αφού χρειάζονται ο ένας τον άλλον, τουλάχιστον προς το παρόν, όπως αναφέρει χτεσινό δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας «Ελ Παΐς».

Παρά ταύτα, παραμένουν σε εκκρεμότητα σοβαρά ζητήματα, όπως η συγκρότηση της κυβέρνησης της Γιουγκοσλαβίας, ο επαναπροσδιορισμός των σχέσεων ανάμεσα στη Σερβία και το Μαυροβούνιο και οι απαιτήσεις του «Δημοκρατικού Κόμματος της Σερβίας»-(DSS), του Κοστούνιτσα, για μια μεγαλύτερη συμμετοχή στη σερβική κυβέρνηση. Υπό αυτό το σκεπτικό ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος συνεχίζει τις διαβουλεύσεις με όλες τις πλευρές για το σχηματισμό νέας ομοσπονδιακής κυβέρνησης, αλλά τα περιθώρια ελιγμών του Κοστούνιτσα είναι στενά. Οι μόνοι αξιόπιστοι συνομιλητές του για τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης της Γιουγκοσλαβίας είναι εκείνοι που μόλις αποχώρησαν, δηλαδή τα στελέχη του SNP.

Ακόμη κι αν επιστρέψουν, με ένα νέο πρωθυπουργό, το βασικό πρόβλημα παραμένει: τι θα κάνουν όταν παραδοθούν και άλλοι κατηγορούμενοι στη Χάγη; Το SNP διεκδικεί στη μελλοντική κυβέρνηση μια μεγαλύτερη συμμετοχή ή ένα μηχανισμό που θα επέτρεπε στους υπουργούς του να «μπλοκάρουν» μια απόφαση με την οποία δε θα συμφωνούν. Θέλουν δηλαδή να μην επαναληφθεί το προηγούμενο της έκδοσης του Σλ. Μιλόσεβιτς, που αποφασίστηκε χωρίς την παρουσία τους στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Πάντως, αν εντός 90 ημερών ο Πρόεδρος Κοστούνιτσα δεν καταφέρει να παρουσιάσει μια κυβέρνηση στο Κοινοβούλιο της Γιουγκοσλαβίας, το Σύνταγμα επιβάλλει τη διεξαγωγή νέων εκλογών σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Ομως, μάλλον θεωρείται αδύνατο, δεδομένων των εξελίξεων στο Μαυροβούνιο και τις διαθέσεις του Τζίντζιτς που ξεκαθάρισε ότι «θέλει να απαλλαγεί το ταχύτερο δυνατό από το πρόβλημα του Μαυροβουνίου, και για το λόγο αυτό επιδιώκει τη θέσπιση νέου Συντάγματος μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβρη» και πρόσθεσε: «ελπίζω ότι μέχρι το Δεκέμβρη το πρόβλημα του ενός ή των δύο κρατών θα έχει λυθεί. Η Σερβία δεν πρέπει να παραμείνει άλλο όμηρος αυτής της εκκρεμότητας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ