Τρίτη 12 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Στα ύψη η ένταση και διαφαινόμενη «κούρσα εξοπλισμών»

Ο Ρώσος αντιπρόεδρος Ντ. Ρογκόζιν επιδεικνύει το αντιπυραυλικό σύστημα «S-300» στο Βελιγράδι
Ο Ρώσος αντιπρόεδρος Ντ. Ρογκόζιν επιδεικνύει το αντιπυραυλικό σύστημα «S-300» στο Βελιγράδι
ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης δε δείχνει η συνεχιζόμενη αντιπαράθεση στο ευρωΝΑΤΟικό προτεκτοράτο του Κοσσυφοπεδίου (τμήμα αποσπασμένο από τη Σερβία) ανάμεσα στην κυβέρνηση του Μουσταφά Ισα και τα αντιπολιτευόμενα κόμματα, «Αυτοδιάθεση», «Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσσόβου» και «Πρωτοβουλία για το Κόσσοβο», με αιχμή του δόρατος τη συμφωνία που είχαν υπογράψει τον περασμένο Αύγουστο Κοσσοβάροι και Σέρβοι αξιωματούχοι, με τη μεσολάβηση της ΕΕ, σχετικά με τη συγκρότηση της Ενωσης Σερβικών Δήμων Κοσσυφοπεδίου και τη συμφωνία ανακαθορισμού συνόρων ανάμεσα σε Μαυροβούνιο και Κοσσυφοπέδιο (5/8/2015).

Πολλές χιλιάδες διαδηλωτές (περίπου 8.000 σύμφωνα με την αστυνομία και 100.000 σύμφωνα με την άποψη των διοργανωτών της κινητοποίησης) συγκεντρώθηκαν νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου σε κεντρική πλατεία της Πρίστινας, διαμαρτυρόμενοι για τις προσπάθειες της κυβέρνησης να προωθήσει την εφαρμογή της συμφωνίας. Πολλοί από το συγκεντρωμένο πλήθος δεν αρκέστηκαν μόνο σε αντικυβερνητικά συνθήματα, αλλά και σε ρίψη βομβών μολότοφ, μπουκαλιών νερού και πετρών κατά των ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων που τους ακολουθούσαν σε μικρή απόσταση. Οι συγκρούσεις δεν άργησαν, ενώ το θερμόμετρο της βίας χτύπησε «κόκκινο» όταν μικρή ομάδα διαδηλωτών προκάλεσε πυρκαγιά σε κυβερνητικό κτίριο... Η συγκέντρωση διαλύθηκε με επέμβαση των αστυνομικών, που έκαναν χρήση δακρυγόνων και γκλομπς. Ανάμεσα στο πλήθος συλληφθέντων είναι και τουλάχιστον 13 μεσαία στελέχη των αντιπολιτευόμενων κομμάτων που διοργάνωσαν την πορεία διαμαρτυρίας.

Ο Αλμπιν Κούρτι, αρχηγός της «Αυτοδιάθεσης», μιλώντας σε δημοσιογράφους από το σπίτι του όπου βρίσκεται σε περιορισμό, χαρακτήρισε τις επεισοδιακές διαμαρτυρίες «δικαιολογημένες», αποδίδοντάς τες αφενός στη συμφωνία Πρίστινας - Βελιγραδίου για τη συγκρότηση της Ενωσης Σερβικών Δήμων στο προτεκτοράτο, με το επιχείρημα ότι «υπονομεύεται το 1/4 του εδάφους από τους Σέρβους, σπέρνοντας τους σπόρους του πολέμου στην επόμενη γενιά, αφετέρου στην υψηλή ανεργία και φτώχεια». «Το 45% του πληθυσμού ζει με λιγότερο από ένα δολάριο τη μέρα. Τα Βαλκάνια βράζουν...» δήλωσε ο Κούρτι.

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της καταδίκασε «τις τρομερές πράξεις βίας που προκάλεσαν οι ηγέτες της Αυτοδιάθεσης, της Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσσόβου και την Πρωτοβουλία για το Κόσσοβο», χαρακτηρίζοντάς τες «άμεση επίθεση στη συνταγματική τάξη του Κοσσόβου» που προωθείται από ενέργειες όπως «το κάψιμο μέρους κυβερνητικού κτιρίου, η ρίψη βομβών μολότοφ σε αστυνομικούς και αναρίθμητες άλλες πράξεις βίας σε βάρος πολιτών, δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας».

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης στη Σερβία

Η εκρηκτική κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο φαίνεται πως προκαλεί την ανησυχία της σερβικής κυβέρνησης, αναγκάζοντάς τη να διερευνήσει τις δυνατότητες νέων στρατιωτικών εξοπλισμών. Δεν είναι τυχαίο πως χτες βρέθηκε στο Βελιγράδι ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Ντμίτρι Ρογκόζιν, που εξέφρασε την προθυμία της χώρας του να εξετάσει το αίτημα της Σερβίας να αποκτήσει το πυραυλικό σύστημα «S-300».

Μετά από τη συνάντησή του με το Σέρβο πρωθυπουργό, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο Ρώσος αξιωματούχος διαβεβαίωσε πως η Ρωσία είναι έτοιμη να εξασφαλίσει «άμεση στήριξη στη σύμμαχό μας στα Βαλκάνια» και ότι «στο προσεχές μέλλον θα μελετήσουμε τις τεχνικές λεπτομέρειες για να υλοποιήσουμε το αίτημα της Σερβίας να αποκτήσει το πυραυλικό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας "S-300"», μολονότι λίγο πριν ο Σέρβος πρωθυπουργός το είχε βρει «ακριβό». Στην προσπάθειά του να προωθήσει τα συμφέροντα των ρωσικών στρατιωτικών μονοπωλίων, ο Ρώσος αντιπρόεδρος θυμήθηκε και τη βρώμικη επέμβαση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ το 1999 κατά της τότε ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, τονίζοντας: «Η συνεργασία με το ΝΑΤΟ δεν παρέχει καμία ασφάλεια, ενώ εάν η Σερβία το 1999 είχε τους "S-300" δε θα είχε κατεστραμμένα κτίρια στο Βελιγράδι και σε άλλες πόλεις».

Ο Ντμίτρι Ρογκόζιν ολοκλήρωσε χτες διήμερη επίσκεψη στη Σερβία. Δεν είδε μόνο τον Α. Βούτσιτς, αλλά και το Σέρβο υπουργό Αμυνας, Μπράτισλαβ Γκάσιτς.

Ας σημειωθεί, πάντως, ότι δεν είναι μόνο η τεταμένη κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο που αναγκάζει το Βελιγράδι σε νέα κούρσα εξοπλισμών, αλλά και η πρόσφατη απόφαση της Κροατίας να προμηθευτεί βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς (300 χιλιόμετρα) από τις ΗΠΑ και αντιαεροπορικούς πυραύλους NASAMS από τη Νορβηγία. Το γεγονός αυτό έκανε χτες τον αρχηγό του σερβικού ΓΕΣ, στρατηγό Λιούμπισα Ντίκοβιτς, να αναγγείλει τον εκσυγχρονισμό του σερβικού στρατού με οπλικά συστήματα που θα μπορούν να πλήξουν και στόχους εκτός του σερβικού εδάφους, μεταξύ άλλων και από τη Ρωσία, από την οποία αναμένεται να παραλάβει τους επόμενους μήνες δύο ρωσικά ελικόπτερα «Mi-171E» και «Mi-17V-5», ενώ έχει εκφράσει και ενδιαφέρον για την αγορά αεροσκαφών «MIG-35».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δακρυγόνα μέσα στη Βουλή και απ' έξω συγκρούσεις... (2015-11-18 00:00:00.0)
Σερβικές αντιδράσεις (2015-10-31 00:00:00.0)
Επεισόδια για την Ενωση Σερβικών Δήμων (2015-10-16 00:00:00.0)
Νέα ένταση (2015-10-09 00:00:00.0)
Νέα ένταση (2012-01-10 00:00:00.0)
Δε θέλουν τώρα τη «βία».... (2007-02-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ