Τετάρτη 13 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ - ΕΓΧΩΡΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Ανάκαμψη με προϋπόθεση την αντιλαϊκή πολιτική

Η ολοκλήρωση της πρώτης «αξιολόγησης» του τρίτου μνημονίου και η παραπέρα κλιμάκωση των αναδιαρθρώσεων που κρίνονται απαραίτητες για το εγχώριο κεφάλαιο, αποτελούν την προϋπόθεση για την εμφάνιση ρυθμών ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Αυτό επισημαίνουν από την πλευρά τους και οι εγχώριοι τραπεζίτες, σε πλήρη αντιστοιχία με τις αντίστοιχες υποδείξεις του ΣΕΒ.

Χαρακτηριστική είναι η χτεσινή παρέμβαση από το διοικητή του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, Μ. Σάλλα, σύμφωνα με τον οποίο, «εφόσον υπάρξει σύντομα ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η κυβέρνηση προχωρήσει αποφασιστικά στην υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και στο νέο αναπτυξιακό νόμο, η οικονομία θα αντιδράσει θετικά επιστρέφοντας σε αναπτυξιακή τροχιά κατά το β' εξάμηνο του έτους. Θα έχουμε δηλαδή για το 2016 θετικό πρόσημο ανάπτυξης».

Ως βασικούς άξονες της ανάκαμψης προσδιορίζει τις υψηλότερες επιδόσεις στον Τουρισμό, την επιτάχυνση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, τη βελτίωση της ρευστότητας και την τόνωση των επενδύσεων σε έργα υποδομών.

Σε αυτό το πλαίσιο, για μια ακόμη φορά, αναδεικνύονται οι στρατηγικού χαρακτήρα συμπλεύσεις και ταυτίσεις με την αντιλαϊκή πολιτική που ξεδιπλώνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Σε αυτό το πλαίσιο, η επιτυχής ολοκλήρωση της «αξιολόγησης» που ήδη δρομολογείται είναι αδιάρρηκτα δεμένη με την κατακρεούργηση του Ασφαλιστικού και των συντάξεων, τα νέα αντιλαϊκά φορολογικά μέτρα και χαράτσια, τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και άλλες παρεμβάσεις.

Σύμφωνα με τον Μ. Σάλλα, το τελευταίο διάστημα, σε μια σειρά ανακοινώσεων από ξένους αναλυτές γίνεται προσπάθεια να διαμορφωθεί ένα αρνητικό υφεσιακό περιβάλλον για την ελληνική οικονομία και για το 2016. Οπως ο ίδιος επισημαίνει, «οι προβλέψεις αυτές έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις δικές μας εκτιμήσεις, αλλά και το κλίμα που εισπράττουμε από τον επιχειρηματικό κόσμο και ξένους επενδυτές».

Εξίσου χαρακτηριστική, θυμίζουμε, ήταν και η προχτεσινή παρέμβαση του ΣΕΒ: «Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος χρηματοδότησης της Ελλάδας και η αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων που σχετίζονται, κυρίως, με το Ασφαλιστικό και τα "κόκκινα" δάνεια, όπως επίσης και η κάλυψη των καθυστερήσεων στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος προσαρμογής, περιλαμβανομένης της αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, αποτελούν προϋποθέσεις για τη διασφάλιση της σταθερότητας, την αποφυγή ενός νέου υφεσιακού κύκλου και την επαναφορά της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ