Σάββατο 14 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Το διήμερο

Αγχωμένη, γύρισα από την εφημερίδα, βιαστικά ετοίμασα λίγα πράγματα κι έτρεξα να προλάβω την αναχώρηση. Ο προορισμός ήταν το Στόμιο της Λάρισας, εκεί που γινόταν το 10ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, και η Θεσσαλονίκη. Αν και είχα ξαναβρεθεί εκεί, το 1994, φέτος το Στόμιο έμοιαζε διαφορετικό, πιο όμορφο. Αλλωστε, όλοι όσοι βρεθήκαμε εκεί, είμαστε σύμφωνοι, ότι το φετινό διήμερο ήταν το καλύτερο απ' όλα.

Εφτασα στο Στόμιο βράδυ, περασμένα μεσάνυχτα. Μόλις είχε τελειώσει το γλέντι της Παρασκευής. Η κατασκήνωση έμοιαζε ήσυχη, όμως ακόμα κι εκείνη την ώρα βρισκόταν σε διαρκή κίνηση. Λίγο αργότερα άρχισαν να φτάνουν τα πούλμαν το ένα μετά το άλλο. Φωνές και γέλια με το στήσιμο των σκηνών, που δε σταμάτησαν ούτε στιγμή. Πολλές μικρές και μεγάλες παρέες με φωνές, συνθήματα, γέλια και τραγούδια: Αυτό ήταν το Στόμιο. Μια όαση συλλογικής δραστηριότητας. Μια κόκκινη καλοκαιρινή κατασκήνωση, γεμάτη νιάτα, ζωντάνια, έμπνευση.

Οταν ο ήλιος φώτισε για τα καλά, βγήκα από τη σκηνή και κοίταξα γύρω. Αλλοι έπαιζαν ρακέτες, άλλοι έπαιζαν βόλεϊ, αγόρια και κορίτσια με τα μαγιό τους κατηφόριζαν προς την παραλία. Κάποιοι άλλοι είχαν βγάλει τις κιθάρες από τις θήκες, έπαιζαν και τραγουδούσαν. Σε διάφορες μεριές, οι Οργανώσεις είχαν απλώσει πανό με αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα, είχαν καρφώσει στα δέντρα κόκκινες σημαίες. Προχώρησα προς την «ταβέρνα». Οι σύντροφοι από τη Θεσσαλία μας εξυπηρετούσαν με το χαμόγελο στα χείλη. Από τη μικροφωνική της εξέδρας ακούγονταν ευχάριστες μελωδίες. Στα τραπέζια, άλλες παρέες που έκαναν πλάκες μεταξύ τους.

Βασικό θέμα συζήτησης ήταν το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου ανάμεσα στις Οργανώσεις Περιοχής, που θα άρχιζε σε λίγη ώρα. Οι αντίπαλοι είχαν ήδη κληρωθεί, έκαναν τις τελευταίες προπονήσεις κι όλοι ήταν σίγουροι για τη νίκη. Μεταφερθήκαμε, λοιπόν, στον αγωνιστικό χώρο. Τα συνθήματα των «οπαδών», πρωτότυπα και γεμάτα φαντασία, έδιναν κι έπαιρναν. Το γήπεδο, όμως, ήταν μεγάλο κι οι παίχτες λαχάνιαζαν γρήγορα. Ευτυχώς που τα παιχνίδια ήταν μισάωρα και η θάλασσα δίπλα για να τους δροσίσει. Με τα παιχνίδια και τα γέλια κύλησε όλη η μέρα. Το μεσημέρι έφτασε και το σαββατιάτικο φύλλο του «Ριζοσπάστη», που έγινε ανάρπαστο.

Κι αν η μέρα ήταν κεφάτη, το βράδυ ήταν ακόμα καλύτερο, ήταν μοναδικό. Ξεκίνησαν πρώτα τα τραγούδια του αγώνα. Η μουσική συγκινούσε και ξεσήκωνε ταυτόχρονα. «Μες στις καρδιές μας αρχινάει το πανηγύρι». Κι όπως ξεκίνησε στις καρδιές, απλώθηκε απ' άκρη σ' άκρη σ' όλη την κατασκήνωση, στους χιλιάδες νέους και νέες. Ολοι τραγουδούσαμε, όλοι χορεύαμε αγκαλιασμένοι. Ετούτο το διήμερο είναι το καλύτερο απ' όλα. Φάνηκε από κείνο το βράδυ, από κείνες τις στιγμές, που ο ενθουσιασμός μας ξεχείλιζε. Χορός και τραγούδι. Τραγούδι για έναν άλλο κόσμο, αυτόν που θέλουμε να φτιάξουμε και να τον ζήσουμε. Ενθουσιασμός για το δίκαιο και ανθρώπινο μέλλον που οραματιζόμαστε.

Αυτή η φλόγα που έκαιγε τις καρδιές μας φούντωσε και την επόμενη μέρα στη Θεσσαλονίκη. Εκεί, που οι δρόμοι κοκκίνισαν και τα συνθήματα αντήχησαν σ' όλη την πόλη. Την ώρα που ο ήλιος πήρε να γέρνει, ξεκινήσαμε να πηγαίνουμε προς τα πούλμαν χορεύοντας. Ετσι αποχαιρετήσαμε το λιμάνι του αγώνα, μη ξεχνώντας να ανανεώσουμε το ραντεβού για του χρόνου, το επόμενο διήμερο.


Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ