Σάββατο 14 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
Απαιτούνται μέτρα για τη συνέχεια

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ

Ουσιαστικά και άμεσα μέτρα για τη συνέχιση της κατάρτισης του Εθνικού Κτηματολογίου, την εξασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του και την εξόφληση των μελετητών, ζητούν με Ερώτηση που απευθύνουν προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη, οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπύρος Στριφτάρης και Νίκος Γκατζής.

Η υλοποίηση του Εθνικού Κτηματολογίου, το οποίο εξαγγέλθηκε από την κυβέρνηση ως «εθνικό έργο» - επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, με αποκορύφωμα την περικοπή των κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Ενωση και αποτέλεσμα - εκτός των άλλων - τη συσσώρευση ανεξόφλητων χρεών προς τους μελετητές, ύψους 12,5 δισ. δρχ.

Ανεξάρτητα από την εκτίμηση που έχει ο καθένας για τις διαδικασίες, το περιεχόμενο και την κατεύθυνσή του - τονίζουν οι δύο βουλευτές - γεγονός είναι ότι το Εθνικό Κτηματολόγιο, με ευθύνη της κυβέρνησης συνολικά, αλλά και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ, κινδυνεύει να σταματήσει και πάντως δε διασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας του έργου με τις διαφαινόμενες διαδικασίες παραχώρησης και αυτοχρηματοδότησής του. Τέλος, σοβαρό είναι το ενδεχόμενο - επειδή για το 21% των εργασιών που έχουν εξαγγελθεί και οι οποίες αποτελούν κάτι λιγότερο από το 6,5% του συνόλου, έχει ξοδευτεί ήδη το 83% του προϋπολογισμού - να κληθούν να πληρώσουν αυτές τις τρομακτικές υπερβάσεις οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, καταβάλλοντας ανταποδοτικά τέλη, προκειμένου να αποκτήσουν οριστικούς τίτλους κυριότητας.

Ο υπουργός στη συνέχεια ερωτάται ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε:

  • Να διατεθούν οι αναγκαίες πιστώσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη συνέχιση και την ολοκλήρωση του έργου και ταυτόχρονα να εξασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας του.
  • Να καταβληθούν άμεσα στους μελετητές τα ποσά που τους οφείλονται.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ