Σάββατο 14 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Η αδράνεια οδηγεί στη συνευθύνη

Από τη συμπτωματική στην αιτιολογική αντιμετώπιση

Τα ναρκωτικά έχουν από καιρό παραβιάσει τις πύλες μας και βρίσκονται και μέσα από τις πόρτες μας, σε πόλεις και έως το μικρότερο χωριό.

Το φρικαλέο είναι ότι οι έμποροι του θανάτου έχουν στήσει τα δίχτυα τους έξω από σχολεία, εργοστάσια, τόπους δουλιάς, κέντρα όπου συχνάζουν οι νέοι, αποκαλύπτοντας τους τεράστιους κινδύνους και τους απώτερους σκοπούς κυκλωμάτων με διεθνείς διασυνδέσεις, με την κάλυψη διαπλεκόμενων συμφερόντων και τη στήριξη ή και την υποκίνηση ξένων μυστικών υπηρεσιών για την προώθηση αποσταθεροποιητικών επιδιώξεων.

Ενα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα τροφοδοτείται από την καπιταλιστική κρίση και την άγρια εκμετάλλευση, όπου η ανεργία, τα χαμηλά μεροκάματα, η φτώχεια, ο φόβος και η ανασφάλεια συνοδεύονται από την υποβάθμιση σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής.

Είναι τα ίδια αυτά κέντρα της «νέας τάξης» που καλλιεργούν, σε μια τεράστια επιχείρηση παραπλάνησης, την αδιαφορία, την εγκατάλειψη, την αδράνεια και την παθητικότητα, τη μοιρολατρική αντίληψη ότι τίποτα δεν αλλάζει, ότι τώρα πια οι πυρηνοφόρες δυνάμεις του μαθητευόμενου πλανητάρχη θα καθορίζουν αναπόδραστα τη μοίρα μας.

Κατά την αναζήτηση των αιτίων και όχι των συμπτωμάτων, πρέπει να είμαστε οργισμένοι, γνωρίζοντας ότι η εφιαλτική αύξηση των ναρκομανών και οι κατά καιρούς ανακαλυπτόμενες, περιστασιακά, τεράστιες ποσότητες ναρκωτικών γίνονται με μεθοδευμένο σχεδιασμό, όπου τα μυθώδη κέρδη των εμπόρων του θανάτου συνδέονται με τις επιδιώξεις των πιο αντιδραστικών και επιθετικών κύκλων που ευθύνονται για τη διαφθορά και την υποβάθμιση μέχρι και για τα όρια πολιτικών αποσταθεροποιήσεων.

Και πιο οργισμένοι απ' όλους πρέπει να είναι οι νέοι, γιατί αυτοί αποτελούν τον πρώτο στόχο των αντιδραστικών εκείνων κύκλων της βίας, του ιμπεριαλισμού σ' όλες τις εκδοχές διεθνοποίησης του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου, του νεοφασισμού, του ρεβανσισμού και του ρατσισμού.

Στο σημείο αυτό χρειάζεται μια παρένθεση: Στα παλιότερα χρόνια και σε καθυστερημένες περιοχές υπήρχαν μερικές αγράμματες μητέρες που πότιζαν τα μικρά τους που έκλαιγαν, βασανισμένα από κάποιο πόνο, με αφέψημα αφιονιού (οπίου). Τα αφιόνιζαν, έτσι και τα αποκοίμιζαν, αλλά η αιτία του πόνου δεν αντιμετωπιζόταν.

Αυτό που έκαναν οι πρωτόγονες αυτές μητέρες έγινε ευρύτερη πρακτική στην ιστορική διαδρομή και σήμερα γίνεται σε τεράστια έκταση, παρά τα υποκριτικά μέτρα συμπτωματικής αντιμετώπισης, καταστολής ή υποκατάστασης, αντί της αιτιολογικής κοινωνικής θεραπείας.

Γιατί γνωρίζουν καλά οι εκμεταλλευτές ότι αφιονισμένα άτομα, ομάδες και λαοί είναι τα παθητικά εκείνα στοιχεία που δεν ξέρουν, δε θέλουν να μάθουν, δεν ενδιαφέρονται για τίποτα, δεν ενεργούν, δεν αγωνίζονται και άβουλοι οδηγούνται στο χαμό.

Πολιτική αποσταθεροποίηση

Σύμφωνα με εκθέσεις της Διεθνούς Επιτροπής Ελέγχου Ναρκωτικών, του ευνουχισμένου κατά τα άλλα ΟΗΕ, το λαθρεμπόριο και η χρήση των ναρκωτικών στην Αμερική και την Ευρώπη έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις, που απειλεί, σε συνδυασμό και με τις γνωστές επιδιώξεις πλανητικής επικυριαρχίας, την ίδια την πολιτική σταθερότητα ορισμένων χωρών. Κατά τις ίδιες αυτές εκθέσεις, υπάρχουν χώρες όπου η καλλιέργεια ναρκωτικών, στην πρωτογενή φυτική τους προέλευση, αντικατέστησε την καλλιέργεια δημητριακών και καθώς η κατάσταση έχει φτάσει σε εκρηκτικό σημείο, οι οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές επιπτώσεις δε θ' αργήσουν «να συγκλονίζουν τον κόσμο».

Ευρωπαϊκή Ενωση στα όρια της κρίσης

Σε ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η χρήση ηρωίνης πλησιάζει τα όρια της κρίσης. Οι ψυχοτρόπες, οι ψυχοτροπικές λεγόμενες, ουσίες, η μαριχουάνα, τα οπιούχα, η ηρωίνη, το LSD και τα χημικά παραισθησιογόνα, οι αμφεταμίνες, η κοκαΐνη, τα βαρβιτουρικά διοχετεύονται από τις καθιερωμένες περιοχές του Τρίτου Κόσμου και του «Χρυσού Τριγώνου» προς τις αναπτυγμένες, αλλά και αντίστροφα μετά τη χημική επεξεργασία τους σε εργαστήρια.

Επιμείναμε στα κοινωνικά αίτια, γιατί αυτά με τα επακόλουθά τους, τη σημερινή οικονομική κρίση, την ανεργία, το λιμό στις χώρες του Τρίτου Κόσμου, την ανασφάλεια, την έξαρση του νεοφασισμού και της νεοαποικιοκρατίας, την ψυχροπολεμική πολιτική και την υπονόμευση της ειρήνης και τους πολεμικούς εκβιασμούς, την υποβάθμιση του επιπέδου ζωής και της πολιτισμικής στάθμης, την έλλειψη μέριμνας για τα παιδιά και τους νέους, τον ανεξέλεγκτο τουρισμό, την εισαγωγή και απομίμηση ενός προκατασκευασμένου, διαβρωτικού και αποπροσανατολιστικού τρόπου ζωής, ευθύνονται, μαζί με άλλους παράγοντες, για την τρομακτική εξάπλωση των τοξικοεξαρτησιογόνων ουσιών.

Διαπλοκή μυστικών και φανερών συμφερόντων

Πριν από μερικά χρόνια η γνωστή αμερικανική χρηματιστηριακή εφημερίδα «Γουόλ Στριτ Τζόρναλ» είχε αποκαλύψει σκάνδαλο τεράστιας έκτασης, σκάνδαλο που αφορούσε εμπόριο ναρκωτικών, πώληση όπλων και κατασκοπία. Οι δραστηριότητες αυτές, με τη συμμετοχή αξιωματούχων σημαντικών υπηρεσιών, καλύπτονταν πίσω από μια εικονική τράπεζα.

Στη Γαλλία, επίσης, είχε αποκαλυφθεί ότι επικεφαλής της σπείρας που έφερνε φορτία ηρωίνης στην Αμερική ήταν ένας συνταγματάρχης, στέλεχος της γαλλικής αντικατασκοπίας, γνωστής από τα αρχικά της ως Zvtek. Η γαλλική εφημερίδα «Μοντ» παρατηρούσε σχετικά: «Συχνά δημιουργείται ο πειρασμός τροφοδότησης του προϋπολογισμού των μυστικών υπηρεσιών με μέσα ανορθόδοξα, όπως η διακίνηση ναρκωτικών. Κατά τη διάρκεια, για παράδειγμα, του πολέμου στην Ινδοκίνα (Βιετνάμ, Λάος, Καμπότζη), ένα γαλλικό στρατιωτικό αεροπλάνο μετέφερε τη συγκομιδή οπίου στα μετόπισθεν, όπου έπαιρνε το δρόμο του λαθρεμπορίου. Και είναι επίσης γνωστό ότι Αμερικανοί που πήραν μέρος στο βρώμικο πόλεμο του Βιετνάμ έγιναν θύματα των ναρκωτικών».

Οπίου πόλεμος

Από την παλιότερη ιστορία είναι γνωστό αυτό που ονομάζεται «Οπίου πόλεμος» (βλέπε: «Μεγάλη Στρατιωτική και Ναυτική Εγκυκλοπαίδεια», τόμος Ε`, σελ. 140): «Το 1840 η Κίνα, θέλοντας να αποκλείσει την εισαγωγή οπίου για να αντιμετωπίσει τη φοβερή, τότε, εξάπλωση των ναρκομανών, έκλεισε τα λιμάνια της στα ξένα συμφέροντα. Τότε, η αποικιοκρατική Βρετανία κήρυξε ολόκληρο πόλεμο εναντίον της Κίνας με κανονικό στόλο και στρατό. Κατέλαβε την Καντώνα, τη Σαγκάη και δεκάδες άλλες πόλεις και ανάγκασε τελικά την Κίνα ν' ανοίξει και πάλι τα λιμάνια της στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών, εκχωρώντας και το Χονγκ Κονγκ στην άλλοτε θαλασσοκράτειρα, που μόλις τα τελευταία χρόνια περιήλθε στην Κίνα, με βάση ένα ιδιότυπο καθεστώς».

Λαϊκή αντενέργεια και κινητοποίηση

Η έκταση σήμερα του προβλήματος, εκτός από τη συμπτωματική «θεραπεία ασπιρίνης», απαιτεί την κοινωνική αιτιολογική αντιμετώπιση, με την πιο πλατιά λαϊκή κινητοποίηση, με τη συνδρομή των γυναικείων οργανώσεων, της νεολαίας, των επιστημόνων, των διανοουμένων, των Σωματείων και Συλλόγων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των πνευματικών και πολιτιστικών κέντρων.

Μια σωστή και διαφωτιστική εκστρατεία, στη θέση της παραπλάνησης και της συσκότισης, αποτελεί επείγουσα ανάγκη. Από την ουσιαστική πλευρά χρειάζεται η εξάλειψη της φτώχειας, της εξαθλίωσης, η αντιμετώπιση των άθλιων κοινωνικών συνθηκών και της εκμετάλλευσης που κάνει σκλάβους των δηλητηρίων όχι μόνο τους υποταγμένους «στη μοίρα τους», αλλά και τους χορτασμένους, που νιώθουν την αηδία της σύγχρονης ζούγκλας.

Πρέπει, με βάση τη λαϊκή αντίσταση και αντενέργεια να μελετηθούν θετικοί και επιστημονικοί τρόποι αντιμετώπισης στη θέση των απωθητικών και υποκριτικών απαγορεύσεων και των ρηχών, όσο και ατελέσφορων, «λύσεων». Γιατί το πρόβλημα δε λύνεται με στείρα ηθικολογικά κηρύγματα και συνταγές του τύπου: «Αντί για τον πυρετό, σπάσε το θερμόμετρο».

Ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους, η νεανική ορμή, οι ελπίδες και οι προοπτικές τους πρέπει να βρουν διέξοδο στη χαρά της δημιουργικής και της αγωνιστικής ζωής, για να μη συμπαρασυρθούν στα βουρκονέρια των καταγωγίων της σύριγγας και των παραισθήσεων του κόσμου της εικονικής πραγματικότητας.


Του
Γιώργου ΤΣΑΠΟΓΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ