Κυριακή 23 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΡΧΙΖΕΙ το Φεβρουάριο η Διακυβερνητική Διάσκεψη της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την περιβόητη «θεσμική μεταρρύθμιση». Πρόκειται για το τελικό στάδιο μιας επιχείρησης, με στόχο τη συγκέντρωση της οικονομικής και πολιτικής ισχύος σε ένα παντοδύναμο κέντρο - διευθυντήριο, στο οποίο θα συμμετέχουν τα μεγαλύτερα και ισχυρότερα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πρόκειται, ταυτοχρόνως, για την ολοκλήρωση ενός σχεδίου ενίσχυσης και θωράκισης των πολυεθνικών επιχειρήσεων και των μεγάλων τραπεζών, στην επιδίωξή τους για τη διεύρυνση και την ένταση της εκμετάλλευσης στο εσωτερικό των κρατών - μελών, αλλά και την επέκτασή τους στα νέα πεδία (αγορές), που ανοίγει για λογαριασμό τους ο οδοστρωτήρας της «Νέας Τάξης (σελίδα 5)

Η ΔΡΑΣΗ του αστικού κόσμου από την Κατοχή και μετέπειτα έβαλε τη σφραγίδα της στις οικονομικοκοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, διαμορφώνοντας συνθήκες δυσβάσταχτες για το λαό και επιτυγχάνοντας την ακόμη πιο σφιχτή πρόσδεση της χώρας στο ιμπεριαλιστικό άρμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ο «Ρ» παρουσιάζει το Γ` Μέρος του αφιερώματος στη δράση του αστικού κόσμου στην Ελλάδα, που φτάνει έως και το 1964 (σελίδες 8 - 11)

ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ της κοινωνικής ασφάλειας για τους ηλικιωμένους, που διαφήμισε χτες η κυβέρνηση διά στόματος πρωθυπουργού και υπουργών της απ' το βήμα της Πανελλαδικής Συνάντησης των ηλικιωμένων στο Ολυμπιακό Στάδιο, είναι μια προσπάθεια συγκάλυψης της ανάλγητης κοινωνικής πολιτικής, που ασκεί η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση, διαλύοντας - καθ' υπαγόρευση της Ευρωπαϊκής Ενωσης - τις κατακτήσεις και τις υπηρεσίες για τους ηλικιωμένους, επιχειρεί τώρα να αντικαταστήσει την καταστροφική της επιχείρηση με διάφορες δευτερεύουσες δομές, όπως το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», που ανέφερε με στόμφο ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης. Το πρόγραμμα θα μπορούσε να είναι το επιστέγασμα μιας πολιτικής, που θα εξασφάλιζε μια αξιοπρεπή διαβίωση για τους σημερινούς συνταξιούχους. Ομως, μια τέτοια προοπτική είναι ανέφικτη, καθώς η κυβέρνηση Σημίτη έχει αναγάγει σε εθνικό στόχο την ΟΝΕ (σελίδα 12)

ΝΕΚΡΟΙ, 2.153. Απ' αυτούς, 486 παιδιά κάτω των 16 χρονών και μόνον 517 οι στρατιώτες. Τραυματίες, 6.414. Πενήντα κατεστραμμένες γέφυρες στο Δούναβη. Καταστροφή της κεντρικής οδικής αρτηρίας της Γιουγκοσλαβίας σε 92 σημεία και του σιδηροδρομικού δικτύου σε 57. Ολοσχερής καταστροφή 2.819 σπιτιών, 68 εργοστασίων, 13 σχολείων, 11 παιδικών σταθμών, 3 νοσοκομείων και 1 ψυχιατρείου. Εκτίναξη της ανεργίας στη Γιουγκοσλαβία από το 8 στο 48%. Τριπλασιασμός των αυτοκτονιών και μαζικά φαινόμενα κατάθλιψης, ανάμεσα στους Γιουγκοσλάβους. Τραγικές συνέπειες του πολέμου των ΝΑΤΟικών εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, πριν περίπου ένα χρόνο, οι οποίες κατάφεραν να ξεπεράσουν τους σκοπέλους της ΝΑΤΟικής λογοκρισίας και να δουν το φως της δημοσιότητας. Τραγικές συνέπειες ενός πολέμου, που ξεκίνησε στις 24 Μάρτη του 1999 και μέσα σε 79 μερόνυχτα βομβαρδισμών οδήγησε μια χώρα στην καταστροφή και ένα λαό στη γενοκτονία (σελίδες 24 - 25)

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ κυβέρνησης και πολυεθνικών κατασκευαστικών εταιριών, έχει μπει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και η συνεπής αγωνιστική δράση του και επιχειρούν να του επιφέρουν σοβαρό πλήγμα. Την προσπάθεια αυτή ανέλαβε να διεκπεραιώσει η παράταξη της ΠΑΣΚΕ στο χώρο, που, επικαλούμενη σαθρά επιχειρήματα, προσέφυγε δικαστικά, ζητώντας να ακυρωθούν οι πρόσφατες εκλογές στο Συνδικάτο. Μπροστά σ' αυτήν την προκλητική ενέργεια, η διοίκηση του Συνδικάτου καλεί τους οικοδόμους να συσπειρωθούν γύρω από αυτό και να βρίσκονται σε ετοιμότητα, για να υπερασπιστούν τον αγωνιστικό χαρακτήρα του Συνδικάτου. Στα πλαίσια αυτά, την Πέμπτη 27 Γενάρη, οπότε εκδικάζεται η προσφυγή της ΠΑΣΚΕ, η διοίκηση καλεί τους οικοδόμους σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 9 το πρωί, μπροστά στα δικαστήρια της Ευελπίδων (σελίδα 41)

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αύριο Πέμπτη, το παναττικό αντιπολεμικό συλλαλητήριο (2001-02-07 00:00:00.0)
Θύελλα αντιδράσεων από συνδικαλιστικές οργανώσεις (2001-01-09 00:00:00.0)
Το ΝΑΤΟ στο εδώλιο (2000-01-26 00:00:00.0)
ΑμερικανοΝΑΤΟικοί εγκληματίες (2000-01-11 00:00:00.0)
Φουσκώνει το ποτάμι των λαϊκών αντιδράσεων (1999-04-21 00:00:00.0)
"Πρέπει να λογοδοτήσουν για την επίθεση..." (1999-04-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ