Πέμπτη 11 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Αποδέχεται τη ΝΑΤΟική εμπλοκή στο Αιγαίο, παρουσιάζοντας δική της... εκδοχή!

Σήμερα αναμένεται καταρχήν πολιτική απόφαση, στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας της λυκοσυμμαχίας

Από τη χτεσινή συνάντηση του υπουργού Αμυνας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τον γγ της ΝΑΤΟικής λυκοσυμμαχίας, Γ. Στόλτενμπεργκ
Από τη χτεσινή συνάντηση του υπουργού Αμυνας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τον γγ της ΝΑΤΟικής λυκοσυμμαχίας, Γ. Στόλτενμπεργκ
Συγκεκριμένο σχέδιο εμπλοκής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, στο όνομα της διαχείρισης του Προσφυγικού, παρουσίασε χτες, εκ μέρους της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, στις Βρυξέλλες, στη σύνοδο των υπουργών Αμυνας της λυκοσυμμαχίας.

Με αυτό το σχέδιο, η κυβέρνηση αποδέχεται και νομιμοποιεί πλήρως αυτήν την ιδιαίτερα επικίνδυνη εξέλιξη, που δρομολογείται στον απόηχο της πρόσφατης συμφωνίας Γερμανίας και Τουρκίας να ζητήσουν την τέτοια εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη φρούρηση των ελληνοτουρκικών και τουρκοσυριακών συνόρων, με αφορμή τον έλεγχο των προσφυγικών ροών.

Επιβεβαιώνονται και με αυτόν τον τρόπο οι τεράστιες ευθύνες της συγκυβέρνησης, η οποία - όπως και οι προκάτοχοί της - πιστή στις στρατηγικές επιλογές της ελληνικής αστικής τάξης για συμμετοχή στις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, εμπλέκει όλο και βαθύτερα το λαό και τη χώρα σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς, με τους οποίους συνδέεται άμεσα και η δρομολογούμενη συνδιαχείριση του Αιγαίου υπό ΝΑΤΟική ομπρέλα.

Η πρόταση της κυβέρνησης για τη ΝΑΤΟική εμπλοκή

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, στις διμερείς συναντήσεις του με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, ομολόγους του υπουργούς της λυκοσυμμαχίας που ταυτόχρονα προέρχονται από χώρες της ΕΕ, όπως και χτες στην απογευματινή συνεδρία της συνόδου - όπου το θέμα τέθηκε από τον Τούρκο υπουργό Αμυνας κατόπιν συνεννόησής του με τον ίδιο τον γγ του ΝΑΤΟ, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει - ο Π. Καμμένος πρότεινε:

-- Να περιπολούν τα πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ στα ελληνικά χωρικά ύδατα και της Τουρκίας στα τουρκικά.

-- Στα διεθνή ύδατα να αναλάβει περιπολίες η μόνιμη ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ Standing NΑΤΟ Maritime Group 2 (SNMG 2), που δρα ήδη στην Ανατολική Μεσόγειο. Η εν λόγω δύναμη, μάλιστα, πριν από μερικές μέρες ελλιμενιζόταν στη Σούδα, και στο τρέχον εξάμηνο τελεί υπό γερμανική διοίκηση.

-- Η γερμανική διοίκηση να παραταθεί και στο β' εξάμηνο του έτους, κατά το οποίο προγραμματιζόταν να περάσει σε τουρκική διοίκηση, ή τέλος πάντων να παραταθεί μέχρι να βρεθεί άλλη ικανοποιητική λύση. Ελλάδα και Τουρκία να εξαιρεθούν από τη διοίκησή της. Η επιτήρηση να στοχεύει στις ακτές Μικράς Ασίας και να καθοδηγείται μέσα από τα τουρκικά χωρικά ύδατα.

-- Ακόμα, να υπάρχει απόλυτος σεβασμός της ευθύνης Ερευνας και Διάσωσης από τα προκαθορισμένα κέντρα που μέχρι σήμερα υπάρχουν. Οποιαδήποτε άδεια για έρευνα και διάσωση εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων να περνά μέσα από το Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Διάσωσης, οπότε οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις να καταθέτουν σχέδια πτήσεων στην περίπτωση που αφορά αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας. Η Frontex να μπορέσει να επιχειρεί στα τουρκικά χωρικά ύδατα και να βοηθά την τουρκική Ακτοφυλακή στο μη απόπλου σκαφών με πρόσφυγες. Τέλος, όσοι διασώζονται στη θάλασσα να αποστέλλονται πίσω στην Τουρκία.

Η συνδιαχείριση του Αιγαίου στην πράξη

Βέβαια, όλα αυτά... μπάζουν από παντού και δεν αναιρούν στο ελάχιστο τον επικίνδυνο χαρακτήρα της ΝΑΤΟικής εμπλοκής στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Καταρχάς, τα στρατηγεία και επιτελεία της λυκοσυμμαχίας προσεγγίζουν το αρχιπέλαγος ως ενιαίο επιχειρησιακά χώρο. Την ίδια ώρα, η Αγκυρα, με τις πλάτες ΝΑΤΟ και ΕΕ, αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία σε μια σειρά από νησίδες, θεωρώντας τες δικές της, άρα και τα ύδατα που τις περικλείουν τα θεωρεί ζώνες ευθύνης της και επιχείρησης των πλοίων και άλλων δυνάμεών της.

Παραπέρα, στη μόνιμη ΝΑΤΟική ναυτική δύναμη SNMG 2, εκτός από την ελληνική φρεγάτα «Σαλαμίς», είναι ενταγμένη και επιχειρεί και η τουρκική «Barbaros». Επομένως, με όποιο σχήμα κι αν παρουσιαστεί η όλη υπόθεση, τουρκικό πλοίο θα αναλαμβάνει επιχείρηση στο Αιγαίο υπό ΝΑΤΟική ομπρέλα και με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης!

Η δε αναφορά σε αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας αφορά βασικά όσα διαθέτει η τουρκική Πολεμική Αεροπορία, τα οποία συχνά παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας, καθώς η Αγκυρα δεν αναγνωρίζει το εύρος του.

Θυμίζουμε εδώ ότι τον Απρίλη του 2015 προκειμένου να στοιχειοθετήσει την ανάγκη εκσυγχρονισμού τέτοιων αεροσκαφών, τύπου «P-3», της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, η κυβέρνηση με «non paper», ανέφερε επί λέξει: «Από το 2009 μέχρι σήμερα το Πολεμικό Ναυτικό έμεινε χωρίς αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας. Πού είναι το πρόβλημα; Το κάθε αεροσκάφος "P-3" μπορεί να πετά επί 12 ώρες συνεχώς και να ελέγχει τεράστιες περιοχές του Αιγαίου και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Τι ελέγχει; Από κινήσεις υποβρυχίων και πλοίων μέχρι μεταναστευτικές ροές, κ.λπ. Το θέμα δεν είναι κυρίως "ελληνικό" αλλά ΝΑΤΟικό. Το NATO θέλει κάθε μέρα για τις δικές του ανάγκες εναέρια επιτήρηση σε Αιγαίο και Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Χωρίς αεροπλάνα αυτό δεν μπορούσε να γίνει σωστά. Στην αρχή χρησιμοποιήθηκαν τα "C-130", μετά τα... πυροσβεστικά αεροσκάφη, και στη συνέχεια πλοία! Μετά έγινε το αναμενόμενο. Τη ΝΑΤΟική επιτήρηση ανέλαβαν οι Τούρκοι που έχουν νέα αεροσκάφη, τα "CN-235". Οι Τούρκοι, λοιπόν, άρχισαν να πετούν με "ΝΑΤΟικό καπέλο" και πηγαίνοντας προς Νοτιοανατολική Μεσόγειο περνούν απ' όλο το Αιγαίο με τις ευλογίες του NATO».

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση, σε ανύποπτο χρόνο, περιέγραφε αυτό που αποδέχεται και νομιμοποιεί και με τη βούλα σήμερα, τη δράση δηλαδή της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας στο Αιγαίο με ΝΑΤΟικό καπέλο και υπό το πρόσχημα των μεταναστευτικών ροών.

Βαθύτερη εμπλοκή στους ανταγωνισμούς με επικίνδυνη συγκέντρωση δυνάμεων

Η SNMG 2 που συζητείται - με βάση τουλάχιστον την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης - να υλοποιήσει τη ΝΑΤΟική εμπλοκή στο Αιγαίο, αποτελείται από τέσσερα πλοία: Τρεις φρεγάτες και ένα υποστηρικτικό - ανεφοδιασμού (δεξαμενόπλοιο - πετρελαιοφόρο).

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, αυτό δεν αποκλείει στο μέλλον να ενισχυθεί και με άλλες ΝΑΤΟικές δυνάμεις (στη Μεσόγειο επιχειρούν άλλοι τρεις τέτοιοι μόνιμοι ΝΑΤΟικοί στολίσκοι), με πρόσχημα τις αυξημένες ανάγκες της επιχείρησης, ενόσω μάλιστα οξύνεται η κόντρα με τη Ρωσία στα βόρεια και νότια του αρχιπελάγους, σε Μαύρη Θάλασσα και Συρία. Πρόσφατο είναι, για παράδειγμα - και για να γίνει κατανοητό για ποια περιοχή μιλάμε - το επεισόδιο ανάμεσα σε ρωσικό πολεμικό πλοίο και τουρκικό αλιευτικό στα διεθνή ύδατα πολύ κοντά στη Λήμνο...

Οπερ σημαίνει, εκτός από τη συνδιαχείριση του Αιγαίου, μεθοδεύεται και μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας στους κλιμακούμενους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Για το όλο θέμα αναμένεται μια καταρχήν πολιτική απόφαση σήμερα, δεύτερη μέρα της Συνόδου, ενώ οι λεπτομέρειες της ΝΑΤΟικής εμπλοκής θα οριστούν από τις μόνιμες αντιπροσωπείες.

Ο ίδιος ο Γ. Στόλτενμπεργκ δήλωνε χτες το απόγευμα: «Εξετάζουμε το αίτημα (σ.σ. της Τουρκίας). Το κάνουμε σε διάλογο με τους εταίρους που επηρεάζονται περισσότερο (σ.σ. την ελληνική κυβέρνηση). Οι τέτοιες συνεννοήσεις είναι σε εξέλιξη και ελπίζω να έχω να σας πω περισσότερα αύριο (σ.σ. σήμερα). Σε κάθε περίπτωση, όταν ΝΑΤΟικοί εταίροι ζητούν στήριξη για να αντιμετωπίσουν μια τόσο μεγάλη πρόκληση όπως το Προσφυγικό, είναι κάτι που πρέπει να εξετάσουμε, το πώς μπορούμε να συνεισφέρουμε».

Γερμανία: «Δεν συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες...»

Σημειωτέον, στο όλο θέμα συνεχίζονται οι γερμανικές παρεμβάσεις, κατόπιν και της πρότερης συνεννόησης μεταξύ της Γερμανίδας καγκελαρίου, Α. Μέρκελ, και του Τούρκου πρωθυπουργού, Α. Νταβούτογλου.

Ετσι, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Ζάιμπερτ, προδιέγραψε χτες τον «πιθανό υποστηρικτικό ρόλο» του ΝΑΤΟ στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, βάζοντας θέμα «να υπάρξει στήριξη στον έλεγχο της θαλάσσιας περιοχής μέσω των δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ».

«Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στον έλεγχο της προσφυγικής μετανάστευσης», δήλωσε νωρίτερα χτες ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φ. Β. Σταϊνμάγερ, για να προσθέσει, ωστόσο, αργότερα ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ, Μ. Σέφερ, ότι «το θέμα είναι η διάθεση εκ μέρους του ΝΑΤΟ εικόνων της κατάστασης». Απαντώντας, δε, στο ερώτημα εάν αυτές οι επιχειρήσεις θα γίνονται και εκτός των χωρικών υδάτων της Τουρκίας, ο Μ. Σέφερ τόνισε ότι οι «εικόνες της κατάστασης» μπορούν να ληφθούν και να διαβιβαστούν «ανεξάρτητα από το ερώτημα σε ποια χωρικά ύδατα βρίσκεται κάτι».

«Δεν μπορώ καθόλου να συμμεριστώ αυτές τις ανησυχίες», πρόσθεσε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τη μορφή συμμετοχής του ΝΑΤΟ στην προσπάθεια φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Συνεννοήσεις με ΝΑΤΟικούς και στην Αθήνα

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, κι ενόσω ο Π. Καμμένος έκανε τις συνεννοήσεις με τους ΝΑΤΟικούς στις Βρυξέλλες, χτες στην Αθήνα, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Δ. Βίτσας, συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Διοίκησης Αμερικανικών Αεροπορικών Δυνάμεων Ευρώπης και Αφρικής (US Air Forces in Europe - USAFE, Air Forces Africa - AFAFRICA) και διοικητή των Συμμαχικών Αεροπορικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ, πτέραρχο Fr. Gorenc. Επισήμως, «συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος»...

Ο Αμερικανός, ο οποίος τυπικά επισκέπτεται την Ελλάδα συμμετέχοντας σε Συνέδριο της Πολεμικής Αεροπορίας, συναντήθηκε και με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Ευ. Αποστολάκη. «Κατά την συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που άπτονται του περιβάλλοντος ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκύπτουν από τις αυξημένες προσφυγικές ροές», ανακοινώθηκε επισήμως.

Με την ίδια θεματολογία, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε και με τον αρχηγό της Πολεμικής Αεροπορίας της Βρετανίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ