Σάββατο 16 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Περιμένει τα ανταλλάγματα για τη συνεργασία

ΑΓΚΥΡΑ.--

Οι αξιωματούχοι της τουρκικής κυβέρνησης βεβαιώνουν διαρκώς ότι η τουρκική συνεργασία στην «αντιμετώπιση» του Προσφυγικού αφορά ένα διαρκές ενδοϊμπεριαλιστικό αλισβερίσι.

Ετσι, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Βολκάν Μποζκίρ, τόνισε πως «αν η ΕΕ δεν εγγυηθεί (στους Τούρκους πολίτες) την κατάργηση της βίζας, η Τουρκία (τότε) θα μπορούσε να σταματήσει να δέχεται μετανάστες που στέλνονται από την Ελλάδα». Μια μέρα πριν, ο ίδιος είχε αναφέρει ότι «προσδοκούμε ότι η απόφαση για την είσοδο των πολιτών της Τουρκικής Δημοκρατίας στη Ζώνη Σένγκεν χωρίς απαίτηση βίζας θα υλοποιηθεί πριν τα τέλη του Ιούνη».

Πάντως, η εισηγήτρια της Εκθεσης του Ευρωκοινοβουλίου για την Τουρκία Κάτι Πίρι υποστήριξε κατά την παρουσίαση της νέας έκθεσης πως είναι «σχεδόν απίθανο κατόρθωμα» η Τουρκία να εκπληρώσει μέχρι τα μέσα Ιούνη όλες τις τεχνικές υποχρεώσεις της, ώστε να προχωρήσουν οι υποσχέσεις για κατάργηση της βίζας.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι η Πίρι αναφέρθηκε σε «έπαινο» που το Ευρωκοινοβούλιο θέλει να δώσει για τις διαπραγματεύσεις όσον αφορά το Κυπριακό, η «λύση» του οποίου είναι γνωστό πως συνδέεται άμεσα και με τη βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας - ΕΕ και με ευρύτερες συνεργασίες (επενδυτικές και γεωπολιτικές) στην Ανατολική Μεσόγειο. Γι' αυτό άλλωστε και το Κυπριακό έχει γίνει ένα ακόμα πεδίο ευρω-τουρκικού παζαρέματος, με πρόσχημα τη συνεργασία τους για το Προσφυγικό.

Τελικά η Μέρκελ θα πάει Τουρκία

Στο μεταξύ, ενώ προχτές το Βερολίνο είχε διαψεύσει ουσιαστικά τη νέα επίσκεψη Μέρκελ στην Τουρκία, χτες ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου, Στέφαν Ζάιμπερτ, ανακοίνωσε ότι η Μέρκελ στις 23 Απρίλη θα βρεθεί σε προσφυγικό καταυλισμό στο Γκαζίαντεπ της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Οπως επιβεβαιώθηκε και από το πρόγραμμα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μαζί με τη Μέρκελ στην επίσκεψη θα πάρουν μέρος και ο Ντόναλντ Τουσκ, όπως και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ