Κυριακή 8 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΤΤΙΚΗ
Με αποφασιστικότητα ξεκίνησε το απεργιακό τριήμερο

Χιλιάδες λαού πορεύτηκαν από την Ομόνοια μέχρι το Σύνταγμα, ενώ από το πρωί δόθηκε η μάχη της περιφρούρησης

Η συγκέντρωση στην Ομόνοια
Η συγκέντρωση στην Ομόνοια
Η μάχη της απεργίας, στην Αθήνα, ξεκίνησε από το πρωί με την περιφρούρηση της κινητοποίησης σε χώρους δουλειάς της Αττικής. Εκεί όπου η εργοδοσία προσπάθησε με κάθε μέσο να επιβάλει την απεργοσπασία, δείχνοντας το μένος της για καθετί που εμποδίζει την παραγωγή και σταματά τα κέρδη της.

Οι προσυγκεντρώσεις των Συνδικάτων και των φορέων που ακολούθησαν στις 10.30 π.μ. περιμετρικά της Ομόνοιας, έδειχναν πως η απεργιακή συγκέντρωση θα ήταν μαζική. Και πράγματι, μόλις η πορεία «απλώθηκε» στην Πανεπιστημίου, σε πυκνή διάταξη, η κεφαλή της έφτανε στο Σύνταγμα και η ουρά της βρισκόταν ακόμα στην Ομόνοια.

«Η κυβέρνηση για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου φέρνει μέσα στο Σαββατοκύριακο σαν τον κλέφτη τις βάρβαρες προτάσεις για το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό! Ολοι στους δρόμους! Ολοι στις απεργιακές συγκεντρώσεις!», ακουγόταν από τα μεγάφωνα στην Ομόνοια, την ώρα που κατέφθαναν συγκροτημένα από τις προσυγκεντρώσεις τα μπλοκ των απεργών, των αυτοαπασχολούμενων, των νεολαίων, των Λαϊκών Επιτροπών από τις συνοικίες.

Ολοι μαζί, με μια φωνή, καταδίκασαν το νόμο - λαιμητόμο για το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό, αλλά και την άθλια μεθόδευση της κυβέρνηση να το ψηφίσει άρον άρον σήμερα Κυριακή, νομίζοντας πως έτσι θα αποφύγει τη 48ωρη απεργία και τη λαϊκή κατακραυγή. «Διαλύουν την Ασφάλιση και βγαίνουμε στο δρόμο, πάρτε πίσω το νόμο - λαιμητόμο», ήταν το σύνθημα που ακούστηκε ξανά και ξανά.

Η πορεία ανηφορίζει την Πανεπιστημίου
Η πορεία ανηφορίζει την Πανεπιστημίου
«Οι αγώνες μας, οι μάχες που δώσαμε, είναι παρακαταθήκη για τις οξυμένες ανάγκες της ταξικής πάλης που θα έχουμε μπροστά μας. Αυτή είναι η απάντηση, αυτή είναι η προοπτική, αυτός ο αγώνας χρειάζεται να δυναμώσει για να κερδηθεί τελικά ο πόλεμος, ταξικός πόλεμος, με νίκη της εργατικής τάξης και του λαού», είπε, μεταξύ άλλων, ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ, κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση, εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Στη διαδρομή προς το Σύνταγμα, επικεφαλής τέθηκε το πανό του ΠΑΜΕ και ένα μπλοκ με νεολαίους που κρατούσαν σημαίες της ΠΣΟ, για να συμβολίσουν τη μεγάλη διεθνιστική αλληλεγγύη που εκφράστηκε από σωματεία και φορείς προς το ταξικό κίνημα στην Ελλάδα. Στην κινητοποίηση, συμμετείχαν και συνδικαλιστές από τον κλάδο του Εμπορίου στη Σουηδία.

Πέρα από την αίσθηση που προκάλεσε η μαζικότητα της συγκέντρωσης σε όσους βρέθηκαν στο κέντρο της πόλης, οι δρόμοι γέμισαν με τρικάκια που προπαγάνδιζαν τη σημερινή Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα.

«Ολοι μαζί, εργάτες, φτωχοί αγρότες, ελευθεροεπαγγελματίες, επιστήμονες! Εχουμε τη δύναμη να τους σταματήσουμε! Αν κάνουμε πίσω δε θα σταματήσουν πουθενά! Δε θα μας αφήσουν τίποτα! `Η θα υποταχτούμε και θα τα σαρώσουν όλα, ή θα τους πάρουμε στο κυνήγι!», ακουγόταν από την ντουντούκα, την ώρα που η συγκέντρωση περνούσε μπροστά από τη Βουλή και μέσω της λεωφόρου Αμαλίας κατευθυνόταν προς τους στύλους του Ολυμπίου Διός, όπου το απεργιακό ραντεβού ανανεώθηκε για το απόγευμα του Σαββάτου, ξανά στην Ομόνοια και για σήμερα το πρωί στο Σύνταγμα.


Πλήθος κόσμου, την ώρα που η διαδήλωση βρίσκεται στο Σύνταγμα
Πλήθος κόσμου, την ώρα που η διαδήλωση βρίσκεται στο Σύνταγμα

Αποψη της συγκέντρωσης στην Ομόνοια
Αποψη της συγκέντρωσης στην Ομόνοια

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ