Πέμπτη 26 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΡΕΜΑ ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗΣ
Καθημερινές κινητοποιήσεις, για να σταματήσει το μπάζωμά του

Το συγκεκριμένο ρέμα έχει χαρακτηριστεί από μελέτες ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων (Γεωπονικού Αθήνας και Πανεπιστήμιο Μονάχου) σαν ένας από τους εφτά πνεύμονες της Αθήνας «που αν τους αναβαθμίσουν θα λύσουν σημαντικά το πρόβλημα του νέφους της Αθήνας». Ο ίδιος, μάλιστα, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης, με απόφασή του το 1999 (7426/1549/99, ΦΕΚ 277Δ) μίλαγε για «προστασία του ρέματος της Πικροδάφνης και διευθέτηση της κοίτης αυτού, με ανοιχτή διατομή και λαμβάνοντας υπόψη το οικοσύστημα του ρέματος και της παραρεμάτιας ζώνης αυτού».

Κι όμως, απ' τις 20 Ιούλη κι εντελώς απροειδοποίητα συνεργεία του ΥΠΕΧΩΔΕ, της Νομαρχίας, της ΕΥΔΑΠ και του δήμου Ηλιούπολης επιχειρούν να μπαζώσουν τα τελευταία 700 μέτρα του, που είναι ακόμα ακάλυπτα (ανάμεσα στην πλατεία Καναρίων και τη λεωφόρο Βουλιαγμένης). Από την ίδια στιγμή οι κάτοικοι της Ηλιούπολης, αλλά και κάτοικοι απ' τους Δήμους Π. Φαλήρου, Αλίμου και Αγίου Δημητρίου (το ρέμα της Πικροδάφνης περνά και απ' τους τέσσερις αυτούς δήμους), σταματούν - με τις καθημερινές δυναμικές κινητοποιήσεις τους - τα συνεργεία και προσπαθούν «με νύχια και με δόντια» να κρατήσουν το ρέμα τους ζωντανό.

Κάθε πρωί, στις 7.30, οι κάτοικοι βρίσκονται μπροστά στις μπουλντόζες για να διαφυλάξουν - όπως τονίζουν - τη φυσική ροή των νερών και την οξυγόνωσή τους, τον υδροφόρο ορίζοντα της Αττικής, την πανίδα και τη χλωρίδα, τη μικροκλιματική ισορροπία, το γεωφυσικό ανάγλυφο, τη μορφή του τοπίου και συνολικά τη φυσική μορφή της κοίτης, των πρανών και της παραρεμάτιας ζώνης. «Μέρα με τη μέρα οι κάτοικοι βγαίνουν από την ηττοπάθεια, που τους είχαν οδηγήσει οι αρμόδιοι και με ποικίλους τρόπους συμμετέχουν στον αγώνα, δείχνοντας ότι αγαπούν το ρέμα και ότι δεν κοροϊδεύονται πια από τις ανακρίβειες και τα ψέματα, ότι τάχα το τσιμεντάρισμα με πέτρες θα βοηθήσει στο να είναι το ρέμα καθαρό», τονίζει η «Διαδημοτική Πρωτοβουλία Κατοίκων για τη Διάσωση του Ρέματος της Πικροδάφνης».

Η χτεσινή ημέρα ήταν η 6η ημέρα αγώνα των κατοίκων της Ηλιούπολης και των άλλων τριών δήμων, οι οποίοι υπόσχονται πως δεν πρόκειται να σταματήσουν τις καθημερινές πρωινές κινητοποιήσεις τους, παρά μόνο εάν αποχωρήσουν τα συνεργεία του ΥΠΕΧΩΔΕ απ' το χώρο και υπάρξει απόλυτη δέσμευση των αρμοδίων πως το τελευταίο κομμάτι αυτού του ρέματος θα παραμείνει ως έχει. Το συγκεκριμένο ραντεβού δίνεται κάθε μέρα στο γεφυράκι της οδού Πατρόκλου στην Ηλιούπολη και η υπόσχεση όλων είναι μία: «Μπορούμε να σταματήσουμε τα έργα στο γεφυράκι και να μη χαλάσει και το τελευταίο ωραιότατο κομμάτι της Πικροδάφνης. Μπορούμε να πετύχουμε να αποκατασταθεί το ρέμα στη φυσική του μορφή, μπορούμε να γιορτάσουμε όλοι μαζί την ανάσταση του ρέματός μας». Και σήμερα και αύριο οι ευαισθητοποιημένοι κάτοικοι των τεσσάρων δήμων στο γεφυράκι θα είναι. Ζητούν μόνο κάθε μέρα να είναι και περισσότεροι...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ