Τρίτη 24 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
Με προσχήματα βολικά για τους ιμπεριαλιστές

Συναντήσεις με την Α. Μέρκελ και τον Ρ. Τ. Ερντογάν είχε ο Αλ. Τσίπρας στο περιθώριο της Συνόδου

Προσφέροντας προσχήματα βολικά για τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, ξεκίνησε χτες στην Κωνσταντινούπολη η πρώτη «Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδος», με πρωτοβουλία του ΟΗΕ.

Διοργανωτές και συμμετέχοντες προσπαθούν να εμφανίσουν τη συνάντηση ως πρωτοβουλία στήριξης των πάνω από 125 εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που χρειάζονται «ανθρωπιστική βοήθεια», στους οποίους συγκαταλέγονται και 60 εκατομμύρια ξεσπιτωμένων. Η υποκρισία ξεχειλίζει, αν αναλογιστεί κανείς ότι στους συμμετέχοντες «φιγουράρουν» πολλοί απ' όσους ματοκυλούν τον πλανήτη και μετά... «ανοικοδομούν», ανοίγοντας νέα πεδία κερδοφορίας για τα μονοπώλια που εκπροσωπούν. Αλλωστε, η ίδια η διοργάνωση της Συνόδου στην Τουρκία συνδέεται και με τις επιδιώξεις της Αγκυρας να παίξει «αναβαθμισμένο» ρόλο στην ευρύτερη περιοχή.

Δεν είναι τυχαίο ότι στις ειδικές συνεδρίες της Συνόδου περιλαμβάνεται και αυτή που τιτλοφορείται «Συνδέοντας τις Επιχειρήσεις», με αντικείμενο και τη «Συνεργασία δημόσιου - ιδιωτικού τομέα». Επίσης, στις θεματικές συζητήσεις στις οποίες θα πάρουν μέρος ηγέτες κρατών, ξεχωρίζει αυτή για την «Παρεμπόδιση και τον τερματισμό των συγκρούσεων», φράσεις με τις οποίες συχνά «ντύνονται» οι νέες επεμβάσεις π.χ. για την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας».

Ανοίγοντας τη συνάντηση, ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ζήτησε προσπάθειες ώστε μέχρι το 2030 να έχουν μειωθεί στο μισό οι πρόσφυγες. Στο περιθώριο της συνάντησης αναμένονταν πολλές διμερείς συναντήσεις μεταξύ των δεκάδων ηγετών που συμμετέχουν, σε μια περίοδο κρίσιμη για τις εξελίξεις σε πολλά πεδία (Συρία, Προσφυγικό, Κυπριακό κ.τ.λ.).

Επαφές του Αλ. Τσίπρα

Στις εργασίες της Συνόδου συμμετείχε και ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, ενώ στο περιθώριό της συναντήθηκε με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν, τον Πορτογάλο πρωθυπουργό, Α. Κόστα και Ιρλανδό Πρόεδρο, Μ. Χίγκινς. Επίσης, συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Στη συνάντηση με την Α. Μέρκελ, σύμφωνα με πληροφορίες, κυριάρχησε το Προσφυγικό, ενώ εκφράστηκε και αισιοδοξία ότι η σημερινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ θα έχει θετική έκβαση.

Το Προσφυγικό, οι τουρκικές ενέργειες στο Αιγαίο, αλλά και οι προσπάθειες για διεύρυνση των μπίζνες του κεφαλαίου των δύο χωρών συζητήθηκαν στη συνάντηση με τον Ρ. Τ. Ερντογάν, με κυβερνητικές πηγές να αναφέρουν ότι ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε την... ικανοποίησή του για την υλοποίηση της απαράδεκτης συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό, αλλά και για την καθοριστική συμβολή του ΝΑΤΟ...

Κατά τ' άλλα, μιλώντας στη Σύνοδο, ο Αλ. Τσίπρας αναλώθηκε σε μια σειρά γνωστά ευχολόγια και ανέξοδες ρητορείες περί «συνεργασίας και αλληλεγγύης»... Σε ό,τι αφορά το Προσφυγικό, μάλιστα, εξήρε τη συνεργασία με την Τουρκία, στο πλαίσιο της συμφωνίας της με την ΕΕ, ενώ η αναφορά του στους πολέμους ως βασική αιτία για την όξυνση του προσφυγικού προβλήματος στην περιοχή ήταν ένα κενό γράμμα, αφού φρόντισε να «κουκουλώσει» ποιοι ευθύνονται για το ματοκύλισμα των λαών...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ