Τετάρτη 29 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕΔΥΕ - ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ
Συγκέντρωση και πορεία στην αμερικανική πρεσβεία στις 7 Ιούλη

Παραμονή της έναρξης της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου θα παρθούν αποφάσεις κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής δράσης της λυκοσυμμαχίας

Από τη σύσκεψη φορέων που πραγματοποιήθηκε μετά από κάλεσμα της ΕΕΔΥΕ
Από τη σύσκεψη φορέων που πραγματοποιήθηκε μετά από κάλεσμα της ΕΕΔΥΕ
Συγκέντρωση στα Προπύλαια, την Πέμπτη 7/7, στις 8 μ.μ. και πορεία στην αμερικανική πρεσβεία αποφάσισαν να διοργανώσουν οι φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος που συμμετείχαν στη σύσκεψη που συγκάλεσε τη Δευτέρα η ΕΕΔΥΕ, με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 8 και 9 Ιούλη στη Βαρσοβία.

Στην πλατιά σύσκεψη συμμετείχαν εργατικά συνδικάτα, σωματεία αυτοαπασχολουμένων, φοιτητικοί σύλλογοι, σύλλογοι γυναικών και συνταξιούχων, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά με ομόφωνη απόφασή του, Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, Σύλλογοι Εκπαιδευτικών, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, η ΕΕΔΔΑ, η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα, εκπρόσωποι παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, Λαϊκές Επιτροπές, Επιτροπές Ανέργων και Επιτροπές Ειρήνης.

Οι διοργανωτές καλούν σε μαζική συμμετοχή για την αποφασιστική καταδίκη του ΝΑΤΟ, που στη Σύνοδό του θα πάρει νέες φονικές αποφάσεις, για να καταγγελθεί η κυβερνητική πολιτική που εμπλέκει τη χώρα και το λαό σε μεγάλες περιπέτειες, για να ειπωθεί ένα μεγάλο «Οχι» στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και να διατρανωθεί το αίτημα για κλείσιμο των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων, για καμία εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, για να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, για δυνάμωμα της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες.

Στην ανακοίνωσή τους, σημειώνουν μεταξύ άλλων:

«Στις 8-9 Ιουλίου 2016 πραγματοποιείται στη Βαρσοβία Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, για να πάρει ακόμα πιο επικίνδυνα μέτρα, σε βάρος των λαών μας, στο πλαίσιο των γενικότερων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ιδιαίτερα των ανταγωνισμών με τη Ρωσία.

Στη Σύνοδο θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί:

  • Η συγκέντρωση μεγάλου αριθμού στρατιωτικών δυνάμεων και σύγχρονων όπλων στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη, στις χώρες της Βαλτικής.
  • Η ενίσχυση της παρουσίας ναυτικών δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα, την Ανατολική και Κεντρική Μεσόγειο, το Αιγαίο.
  • Η ανάπτυξη της λεγόμενης "Πυραυλικής Ασπίδας" στην Πολωνία και τη Ρουμανία, για να έχει το πλεονέκτημα της απειλής του πρώτου πυρηνικού πλήγματος σε περίπτωση πολεμικής αναμέτρησης με τη Ρωσία, χωρίς το ρίσκο της ρωσικής πυρηνικής απάντησης. Πρόκειται για επικίνδυνους σχεδιασμούς, που μετατρέπουν την Ευρώπη σε θέατρο πυρηνικού ολοκαυτώματος.
  • Η ισχυροποίηση της πολιτικο-στρατιωτικής συνεργασίας του ΝΑΤΟ με την ΕΕ, για να διαμορφωθεί ένα δολοφονικό μπλοκ δυνάμεων που θα χρησιμοποιηθεί την επόμενη περίοδο για νέους πολέμους και επεμβάσεις».

«Ο κίνδυνος γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου χτυπάει την πόρτα μας. Να αντιδράσουμε τώρα, πριν είναι αργά. Να βροντοφωνάξουμε "όχι στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, όχι στην εμπλοκή της χώρας μας"» σημειώνεται και στηλιτεύεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που συνεχίζει την πολιτική των προκατόχων της, εμπλέκοντας πιο βαθιά τη χώρα στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, στο όνομα της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» του εγχώριου κεφαλαίου.

«Ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Αμυνας, η κυβέρνηση καμαρώνουν γιατί διαθέτουν τη στρατιωτική βάση της Σούδας στην υπηρεσία των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, γιατί διατηρούν τις στρατιωτικές βάσεις, τα ΝΑΤΟικά στρατηγεία και παίρνουν μέρος, μαζί με τις ΗΠΑ, άλλες ιμπεριαλιστικές χώρες και το Ισραήλ, σε ασκήσεις προετοιμασίας πολέμων. Στην πράξη αποδεικνύεται ότι η πολιτική που τσακίζει την εργατική τάξη, το λαό μας, είναι η ίδια πολιτική που εμπλέκει την Ελλάδα στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς για λογαριασμό των μεγάλων συμφερόντων», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Δεν υπάρχουν περιθώρια για δισταγμούς και αναμονή. Οι ανταγωνισμοί για την Ενέργεια, τους δρόμους μεταφοράς του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, τον έλεγχο των αγορών, είναι η βάση των ιμπεριαλιστικών πολέμων. Η αποφασιστική, φιλειρηνική απάντηση του λαού μας και των άλλων λαών είναι αυτή που κατευθύνεται στην ανατροπή του καθεστώτος εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για την εξάλειψη των αιτιών που γεννάνε τον πόλεμο, την προσφυγιά, τη φτώχεια, είναι αυτή που οδηγεί στην αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με τον λαό μας νοικοκύρη στον τόπο του» καταλήγει η ανακοίνωση.

Το ΝΑΤΟ είναι το οπλισμένο χέρι του ιμπεριαλισμού

Στην ομιλία της στη σύσκεψη, η γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, Ελπίδα Παντελάκη, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι μπροστά στη ΝΑΤΟική Σύνοδο Κορυφής:

«Αναλαμβάνουμε μια σημαντική ευθύνη, να ενημερώσουμε, να διαφωτίσουμε την εργατική τάξη, τη νεολαία ότι το ΝΑΤΟ είναι το οπλισμένο χέρι του ιμπεριαλισμού, από την ίδρυσή του το 1949 μέχρι σήμερα ευθύνεται για εκατοντάδες πολέμους, επεμβάσεις, πραξικοπήματα. Εχει ευθύνη για το πραξικόπημα στην Ελλάδα και τη χούντα του 1967, για την τραγωδία της Κύπρου, που στήριξε και στηρίζει στην πράξη την κατοχή μέρους της Κύπρου από την Τουρκία από το 1974.

Δίνεται η δυνατότητα να μιλήσουμε για το ρόλο του ΝΑΤΟ ενάντια στο σοσιαλισμό και την πάλη των λαών, για τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τους πολέμους των χρόνων μετά την αντεπανάσταση, στη Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Λιβύη, τη Συρία, τις συγκρούσεις στην Ουκρανία, την προετοιμασία νέας επέμβασης στη Λιβύη.

Μπορούμε να ανοίξουμε τη σχέση ΝΑΤΟ και ΕΕ, δύο ιμπεριαλιστικών συμμαχιών κατά των λαών, να τεκμηριώνεται το "ΕΕ και ΝΑΤΟ πολέμου συνδικάτο". Η σχέση αυτή ανάγεται στις ιδρυτικές προβλέψεις και σκοπούς αυτών των οργανισμών. Πρώτα σε πολιτικό επίπεδο, αναβαθμιζόμενη στην πορεία του χρόνου και σε στρατιωτικό και με αυτοτελή δράση και με ακόμη πιο στενή διασύνδεση με το ΝΑΤΟ σε επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο. (...)

Να ανοίξουμε το βασικό θέμα, ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι δύναμη - εγγυητής της ασφάλειας υπέρ των λαών, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση και όλα τα άλλα αστικά κόμματα. Η παρουσία του στο Αιγαίο ενισχύει τις τουρκικές παραβιάσεις των ελληνικών συνόρων, την αμφισβήτηση σε κυριαρχικά δικαιώματα κι αυτό προβάλλει πίσω από το γνωστό ΝΑΤΟικό δόγμα της μη εμπλοκής στις "διμερείς διαφορές".

Μπορούμε να εξηγήσουμε ότι χρόνο με το χρόνο, σε κάθε Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, διαμορφώνεται πιο επικίνδυνη στρατηγική κατά των λαών, εφευρίσκονται νέα προσχήματα για πολέμους και επεμβάσεις, πότε για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, του ελέγχου των προσφυγικών ροών, την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών που δημιούργησαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους.

(...) Να κατανοηθεί το συμπέρασμα ότι αυτές οι εξελίξεις θέτουν τον κίνδυνο γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου που χτυπάει την πόρτα μας, αλλά ταυτόχρονα σε καιρό ειρήνης, με το "πιστόλι στον κρόταφο" δαπανώνται ιλιγγιώδη ποσά, σε συνθήκες ανέχειας για το λαό μας, που δέχεται αντεργατική καταιγίδα και τους λαούς της ευρύτερης περιοχής. Η πρόταση του γγ του ΝΑΤΟ προς τη Σύνοδο Κορυφής και τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν το 2016 τις συνολικές αμυντικές δαπάνες κατά 1,5% ή τρία δισεκατομμύρια δολάρια!

Αρα, είναι ανάγκη να αναδείξουμε κι εμείς πλατιά στο λαϊκό κόσμο ότι απαιτείται συναίσθηση της ευθύνης, να αντιδράσουμε μαζικά - αποφασιστικά ενόψει της Συνόδου, αλλά να αποτελεί μόνιμο στοιχείο ετοιμότητας και επαγρύπνησης και στη συνέχεια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ