Τετάρτη 29 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Εντονες πολιτικές και οικονομικές διεργασίες εν μέσω πιέσεων για «γρήγορο» Brexit

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Χρόνο για την έναρξη της διαδικασίας ενεργοποίησης του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, με στόχο την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, ζήτησε και χτες ο Βρετανός απερχόμενος πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον. Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ζήτησε να εγκαθιδρυθεί στο μέλλον με τις άλλες χώρες της ΕΕ «μια όσο το δυνατόν στενότερη σχέση σε όρους εμπορίου και συνεργασίας για την ασφάλεια, διότι αυτό είναι καλό γι' αυτές και καλό για μας», τονίζοντας: «Ακόμη και εάν ετοιμαζόμαστε να φύγουμε από την ΕΕ δεν θα γυρίσουμε την πλάτη στην Ευρώπη (...) Οι άλλες 27 χώρες παραμένουν γείτονες, φίλοι, σύμμαχοι και εταίροι».

Ωστόσο, από τις Βρυξέλλες ...εξαπολύθηκαν τα «συγχρονισμένα πυρά συμμάχων», που εκφράζουν βεβαίως ανταγωνιστικά συμφέροντα. Οι περισσότερες απόψεις συγκλίνουν στην επίσπευση των διαδικασιών για ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας και στο να μην ξεκινήσει καμία διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή της ΕΕ και τη Βρετανία πριν ενεργοποιηθεί επισήμως η διαδικασία.

Βεβαίως, είναι φανερό ότι τα παζάρια δεν θα σταματήσουν και επόμενος σταθμός είναι η νέα άτυπη σύνοδος της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 27 Σεπτέμβρη στην Μπρατισλάβα από την Σλοβακική Προεδρία εν απουσία της Βρετανίας.

Η Σκοτία επιμένει σε παραμονή

Από την άλλη, η πρωθυπουργός της Σκοτίας, Νίκολα Στάρτζεον, εκφράζοντας τα συμφέροντα του κεφαλαίου, θα συναντηθεί σήμερα στις Βρυξέλλες με τους επικεφαλής της ΕΕ για να συζητήσει τρόπους ώστε η Σκοτία να παραμείνει στην Ενωση. Η Στάρτζεον δήλωσε πως το διάστημα των τριών μηνών που μεσολαβεί μέχρι να οριστεί ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός, θα ζημιωθεί περαιτέρω η βρετανική οικονομία.

Στο μεταξύ, το πολιτικό σκηνικό στη Γηραιά Αλβιώνα περιπλέκεται ιδιαίτερα όσον αφορά στις διεργασίες που έχουν ξεκινήσει τόσο στο κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα όσο και στους αντιπολιτευόμενους Εργατικούς.

Ξεκινούν οι υποψηφιότητες για την ηγεσία των Συντηρητικών

Οι Συντηρητικοί καταθέτουν σήμερα και αύριο Πέμπτη τις υποψηφιότητες για την αρχηγία του κόμματος, η διαδικασία της ανάδειξης της οποίας, σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση, θα έχει ολοκληρωθεί στις 9 Σεπτέμβρη και όχι στις 2/9, όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά. Στις 9 Σεπτέμβρη θα γνωρίζουμε κατά πάσα πιθανότητα τον νέο αρχηγό των Συντηρητικών και τον νέο πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου. Προς το παρόν οι υποψήφιοι είναι ο Μπόρις Τζόνσον (πρώην δήμαρχος του Λονδίνου και από τους επικεφαλής της εκστρατείας υπέρ του Brexit), η υπουργός Εσωτερικών, Τερέζα Μέι, και ο υπουργός Εργασίας και Συντάξεων, Στίβεν Κραμπ.

Δεν παραιτείται ο Κόρμπιν

Το περασμένο 24ωρο, πάντως, η προσπάθεια εσωκομματικών αντιπάλων του ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, να τον εκτοπίσουν από την ηγεσία του κόμματος συνεχίστηκε. Σε μυστική ψηφοφορία μεταξύ των βουλευτών του Εργατικού Κόμματος, μόλις 40 έδωσαν ψήφο «εμπιστοσύνης» στον Κόρμπιν και άλλοι 172 στράφηκαν εναντίον του απαιτώντας την παραίτησή του. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, πάντως, απέρριψε τις προσπάθειές τους λέγοντας ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί επ' ουδενί, θυμίζοντας ότι εκλέχθηκε με δημοκρατικές εσωκομματικές διαδικασίες από το 60% των μελών του κόμματος.

Την ίδια ώρα, χιλιάδες υποστηρικτές της παραμονής της χώρας στην ΕΕ συγκεντρώθηκαν χτες βράδυ στην πλατεία Τραφάλγκαρ, ζητώντας να μην εφαρμοστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιούνη.

Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Οσμπορν, ανακοίνωσε χτες πως έχει θέσει σε εφαρμογή «εκτενή» σχέδια για τη σταθεροποίηση των χρηματαγορών και της βρετανικής οικονομίας. Επανέφερε δε στο προσκήνιο τα σχέδια για την επιβολή νέων (δυσβάσταχτων για τα φτωχά, λαϊκά νοικοκυριά) φόρων και μείωση των κρατικών δαπανών.

Ο Βρετανός υπουργός Επιχειρήσεων, Σατζίντ Τζάβιντ, διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των μεγάλων εταιρειών και ομίλων ότι η κορυφαία προτεραιότητά του στις διαπραγματεύσεις που αναμένει να γίνουν με την Ευρωπαϊκή Ενωση θα είναι η διατήρηση της πρόσβασής τους στην ενιαία αγορά.

Αυξάνονται οι ξενοφοβικές επιθέσεις

Αυξάνονται επίσης οι ξενοφοβικές επιθέσεις στη Βρετανία, δείγμα της χειραγώγησης λαϊκών δυνάμεων από επιδιώξεις τμημάτων του κεφαλαίου. Χτες, μία ομάδα νεαρών λευκών Βρετανών, φορώντας μπλουζάκια με σύνθημα «επαναπατρισμός των μεταναστών», πλησίασε μία οικογένεια Τούρκων λίγα μέτρα από το Μπιγκ Μπεν ζητώντας τους «να γυρίσετε, γρήγορα, στη χώρα σας». Στο Μάντσεστερ σε ένα τραμ τρεις λευκοί έφηβοι άρχισαν να βρίζουν, δίχως αφορμή, έναν άνδρα πακιστανικής καταγωγής. Εκπρόσωπος της βρετανικής αστυνομίας ανακοίνωσε αύξηση των κρουσμάτων επιθέσεων μίσους κατά 57% από την περασμένη Παρασκευή.

Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Ζεΐντ Ράαντ αλ Χουσεΐν, κάλεσε τις βρετανικές αρχές να λάβουν μέτρα για να σταματήσουν τις ξενοφοβικές επιθέσεις εκφράζοντας «βαθιά ανησυχία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ