Τετάρτη 29 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Ανατροπές στα δικαιώματα των υπαλλήλων

Οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων στη Βουλή, αλλά και η περαιτέρω σύντμηση των ήδη προκλητικά συνοπτικών διαδικασιών για τα νομοσχέδια που χαρακτηρίζονται επείγοντα, είναι τα κυριότερα στοιχεία που περιέχει η τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής, που χτες ψηφίστηκε από τα κυβερνητικά κόμματα, τη ΝΔ, το Ποτάμι και την Ενωση Κεντρώων. Η ΧΑ καταψήφισε επειδή υπουργοί δεν απαντούν σε Επίκαιρες Ερωτήσεις της.

Η τροποποίηση αφορά κυρίως το Β' μέρος του Κανονισμού. Τα όποια θετικά άρθρα περιέχονται, όπως η κατάργηση των εργολάβων στην καθαριότητα, επισκιάζονται από αυτά που προβλέπουν την εισαγωγή όλου του αντεργατικού πλέγματος και αφορά από την αξιολόγηση, το νέο βαθμολόγιο - μισθολόγιο, μέχρι την επιβολή ατομικών συμβάσεων εργασίας, μερική απασχόληση, κυρίως για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα του Κοινοβουλίου. Αλλά και από το άρθρο 57 για τη σύντμηση των διαδικασιών του επείγοντος όσον αφορά την ψήφιση νομοσχεδίων.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, επισήμανε ότι οι «διαφωνίες μας», όσον αφορά τα Εργασιακά, είναι που «βαραίνουν και καθορίζουν» την καταψήφιση από το ΚΚΕ επί της αρχής. Σημείωσε ότι αυτά που προωθούνται και σε βάρος των εργαζομένων της Βουλής «εντάσσονται στα μέτρα ενίσχυσης του αστικού κράτους ώστε να γίνει πιο επιτελικό και παράλληλα πιο αυταρχικό προκειμένου να υπηρετηθεί ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης». Στη βάση αυτή απαιτούνται εργαζόμενοι «που απρόσκοπτα θα υλοποιούν τις συγκεκριμένες πολιτικές που προωθούνται».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, όσον αφορά το θέμα σύντμησης των διαδικασιών του επείγοντος, ανέφερε ότι στόχο έχει «να μην προλαβαίνει να απαντά το ίδιο το λαϊκό και το εργατικό κίνημα και να οργανώνεται απέναντι σε αντιλαϊκούς και σκληρούς νόμους» και «ειδικά τώρα που τα πράγματα έχουν ξεφύγει από κάθε όριο αντιλαϊκότητας».

Οσον αφορά το θέμα των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων της Βουλής, επισήμανε ότι η καταψήφιση από το ΚΚΕ «δεν έχει το νόημα ότι ζητάμε να εξαιρεθούν οι υπάλληλοι της Βουλής» από τους αντιλαϊκούς νόμους, αλλά «είναι θέση αρχής για το ΚΚΕ» και δεν μπορεί να συμφωνήσει με την εφαρμογή νόμων που έχει καταψηφίσει.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απεργούν τη Δευτέρα οι σχολικές καθαρίστριες (2018-02-08 00:00:00.0)
Σε εξέλιξη η τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής (2017-01-13 00:00:00.0)
Εναρξη διαδικασιών για τροποποιήσεις στον κανονισμό της Βουλής (2015-11-11 00:00:00.0)
Καταγγέλθηκε η προσπάθεια συσχετισμού των πλαστών δικαιολογητικών με τις συμβάσεις (2014-09-26 00:00:00.0)
Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ένα ακόμα βάρβαρο νομοσχέδιο (2014-06-24 00:00:00.0)
Συγκέντρωση στον «Ευαγγελισμό» (2005-06-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ