Πέμπτη 2 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ
Εξασφαλίζει χρυσές δουλιές για τους ιδιώτες

Προσανατολισμένες στην υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής για την απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας και την εξυπηρέτηση των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων, είναι όλες οι δραστηριότητες στον τομέα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Θράκη.

Στα πλαίσια αυτά έχουμε την επένδυση της ΔΕΗ για την κατασκευή του Θερμοηλεκτρικού Σταθμού Κομοτηνής, που, όταν λειτουργήσει -αφού μετατίθεται τώρα η λειτουργία του για το 2002 λόγω καθυστερήσεων στην παράδοση του έργου από την ανάδοχο εταιρία- θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια με την καύση φυσικού αερίου.

Πρόκειται δηλαδή για μια εντελώς αντιπαραγωγική επένδυση, όπως είχε καταγγείλει η ΝΕ Ροδόπης του ΚΚΕ, που θα παράγει πανάκριβο ρεύμα για τους καταναλωτές, αφού είναι γνωστό ότι η μετατροπή του φυσικού αερίου σε ηλεκτρική ενέργεια είναι πολύ ακριβή και αντιπαραγωγική και εξυπηρετεί μόνο τα μονοπωλιακά συμφέροντα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση τα συμφέροντα του ομίλου Κοπελούζου που η κατασκευαστική εταιρία του έχει αναλάβει την κατασκευή του νέου Ηλεκτρικού Σταθμού.

Να σημειωθεί ότι ο εν λόγω επιχειρηματικός όμιλος είναι ο εισαγωγέας του φυσικού αερίου από τη Ρωσία και έχει κάθε συμφέρον να χρησιμοποιείται φυσικό αέριο ακόμα και για χρήσεις που δεν ενδείκνυνται.

Δεν είναι όμως μόνο η σκανδαλώδης αυτή σύμβαση της ΔΕΗ που θα γεμίσει τα βαλάντια των ιδιωτών με δισεκατομμύρια, σε βάρος του ελληνικού λαού και των αναπτυξιακών αναγκών της χώρας, που τώρα έχει βαλτώσει και στις καθυστερήσεις κατασκευής του έργου που προσθέτουν επιπλέον οικονομικά βάρη στη ΔΕΗ και που επιβεβαιώνει τις αντιλαϊκές νεοφιλελεύθερες επιλογές της κυβέρνησης. Ο όμιλος Κοπελούζου κατασκευάζει επίσης ιδιωτικό Θερμοηλεκτρικό Σταθμό στην Αλεξανδρούπολη με καύσιμη ύλη το φυσικό αέριο. Την ιδιωτικά παραγόμενη πανάκριβη ηλεκτρική ενέργεια στον υπό κατασκευή Σταθμό της Αλεξανδρούπολης η ΔΕΗ θα την αγοράζει καταβάλλοντας ποσά πολύ μεγαλύτερα απ' ό,τι κοστίζει στην επιχείρηση η παραγωγή ενέργειας με λιγνίτη και στη συνέχεια θα μετακυλά το αυξημένο κόστος στα τιμολόγια των καταναλωτών.

Το σκάνδαλο, όμως, δε σταματά στην παραγωγή ενέργειας με φυσικό αέριο, είτε πρόκειται για δημόσια, είτε ιδιωτική. Στην περιοχή του Εβρου ιδρύονται ήδη αιολικά πάρκα που θα μετατρέπουν την αιολική σε ηλεκτρική ενέργεια. Τα πάρκα αυτά είναι ιδιωτικά και η ΔΕΗ, σύμφωνα με τις διατάξεις της νέας νομοθεσίας για την απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας, θα είναι υποχρεωμένη να αγοράζει την ηλεκτρική ενέργεια από τους ιδιώτες ιδιοκτήτες των πάρκων αυτών, σε τιμή αυξημένη κατά 67%!

Ολες αυτές οι εξελίξεις στο χώρο ενέργειας στην περιοχή της Θράκης δείχνουν ότι η περίφημη «απελευθέρωση» που εξαναγκάζει τη ΔΕΗ να αγοράζει ενέργεια από ιδιώτες σε υπέρογκες τιμές, το μόνο που απελευθερώνει είναι η κερδοσκοπική ασυδοσία των μονοπωλίων και αποτελεί θηλιά στο λαιμό των καταναλωτών και της ορθολογικής ανάπτυξης της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ