Πέμπτη 2 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μεθοδευμένη κυβερνητική εξαπάτηση των εργαζόμενων

Ενώ η αντιλαϊκή επίθεση, εντείνεται σε όλα τα μέτωπα, τα οικονομικά υπουργεία έχουν επιδοθεί σε φαιά προπαγάνδα, διοχετεύοντας πληροφορίες ότι ο προϋπολογισμός του 2002 θα περιλαμβάνει και «κοινωνικό πακέτο» 1,5 τρισ. δραχμών

Πυροτεχνήματα για «κοινωνικό» προϋπολογισμό για το 2002 και την εξαγγελία «κοινωνικών» πακέτων εξαπολύουν οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί της κυβέρνησης, τη στιγμή που η αντιλαϊκή επίθεση εντείνεται σε όλα τα μέτωπα. Τέτοιου είδους ενέσεις «κοινωνικής ευαισθησίας» κρίνονται σήμερα αναγκαίες ενόψει της ομιλίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ στις αρχές Σεπτέμβρη, κυρίως όμως λόγω του επικείμενου κομματικού συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ στις αρχές Οκτώβρη.

Στα πλαίσια αυτά πραγματοποιήθηκε χτες νέα σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου για την κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού του 2002, καθώς την πορεία εκτέλεσης του τρέχοντος προϋπολογισμού. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, οι υφυπουργοί του υπουργείου Οικονομικών Γ. Δρυς και Α. Φωτειάδης και ο σύμβουλος για θέματα προϋπολογισμού Κ. Κωτσής. Στο μεταξύ χθες το πρωί, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας επισκέφθηκε στο μέγαρο Μαξίμου εκ νέου τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, λίγο πριν ο τελευταίος αναχωρήσει για τις θερινές του διακοπές. Παράγοντες του οικονομικού υπουργείου αρνήθηκαν να σχολιάσουν το αντικείμενο της συνάντησης.

Αντίθετα, στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας έχουν επιδοθεί σε προπαγανδιστικά τεχνάσματα για το φιλοτεχνήσουν το - ανύπαρκτο - «κοινωνικό» πρόσωπο της κυβέρνησης. Ετσι, σε ανεπίσημη ενημέρωση, ανέφεραν ότι οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού του 2002 θα είναι αυξημένες κατά 6% ως προς τα επίπεδα βάσης του 2001. Ειδικά όμως οι δαπάνες για υγεία, παιδεία, συντάξεις θα είναι αυξημένες κατά 8%, κάτι που καταδεικνύει την κυβερνητική, περί τα κοινωνικά, ευαισθησία... Πρόκειται για το ίδιο ακριβώς σενάριο εξαπάτησης των εργαζόμενων που «έπαιξαν» οι μηχανισμοί κυβερνητικής προπαγάνδας και κατά την περίοδο κατάρτισης του κρατικού προϋπολογισμού του 2001.

Οι αρμόδιοι όμως με την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2002, περί άλλα τυρβάζουν. Στέλεχος του Γενικού Λογιστηρίου επισημαίνει στο «Ρ», ότι και ο νέος κρατικός προϋπολογισμός καταρτίζεται με βάση το περιβόητο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο σε καμιά περίπτωση δεν προβλέπει τέτοιες αυξημένες δαπάνες. Οι τελευταίες προβλέπεται να αυξηθούν 3,5%- 4%. Ούτε επίσης είναι δυνατή - κατά τον ίδιο - η επιβάρυνση του προϋπολογισμού με τα διάφορα «κοινωνικά πακέτα» που διατυμπανίζει η κυβέρνηση. Ολα αυτά - εξηγεί - προσκρούουν στους αυστηρότατους δημοσιονομικούς περιορισμούς του προγράμματος σταθερότητας.

Στο παιγνίδι των εντυπώσεων όμως και της εξαπάτησης της κοινής γνώμης, τα οικονομικά υπουργεία υποστήριζαν ότι το «κοινωνικό πακέτο» που θα ανακοινώσει ο Σημίτης στη ΔΕΘ και θα αφορά την ερχόμενη τριετία, θα ανέρχεται σε 1,5 τρισ. δραχμές! Με τέτοιες φαμφάρες, προσπαθούν να αποκρύψουν το το εύρος και την ένταση της νέας αντιλαϊκής κυβερνητικής επίθεσης, που εξαπολύθηκε εν μέσω του θέρους για να ικανοποιηθούν τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, την εύνοια των οποίων αναζητά και πάλι η κυβέρνηση Σημίτη.

Διφορούμενη εικόνα προκύπτει και για την πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού του 2001. Στο υπουργείο Οικονομικών ισχυρίζονται ότι ο Ιούλης έκλεισε πολύ ικανοποιητικά και ως προς τα έσοδα και ως προς τις δαπάνες για το πλεόνασμα του προϋπολογισμού θα διευρυνθεί, έστω και κατάτι... Το σίγουρο πάντως είναι ότι θα υπάρξει πολύ μεγάλη υστέρηση στα έσοδα από τη φορολογία των χρηματιστηριακών συναλλαγών - από 330 δισ. δρχ που είχαν προϋπολογίσει, είναι ζήτημα αν εισπράξουν 50 δισ. δραχμές - καθώς και από τη φορολογία κυρίως των μεγάλων επιχειρήσεων, όπου επίσημα έχει αναγνωριστεί πως θα υπάρξει υστέρηση φορολογικών εσόδων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ