Πέμπτη 2 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο ιδιωτικό κεφάλαιο οδεύει και το κοίτασμα του Πρίνου

Και το κοίτασμα του πετρελαίου στον Πρίνο, προτίθεται να παραδώσει η κυβέρνηση, ώστε να φανεί ένα ακόμη δώρο της προς το μεγάλο κεφάλαιο. Σ' αυτό το συμπέρασμα παραπέμπουν σχετικές αναφορές του γενικού γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης Δ. Καλιουδιώτη, ο οποίος σημείωσε ότι το υπάρχον σχήμα εκμετάλλευσης, η KAVALA OΪL (κοινοπραξία «Ευρωτεχνικής» και εργαζομένων), δεν είναι βιώσιμο. Αν και, όπως ο ίδιος είπε, το υπουργείο Ανάπτυξης έχει ζητήσει εξηγήσεις από τα δύο μέρη, για το αν μπορούν να συνεχίσουν την άντληση πετρελαίου, τόνισε ότι ανεπίσημα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από ιδιώτες.

Αδράζοντας ως ευκαιρία τη διαμάχη που ξέσπασε μεταξύ εργαζομένων και της «Ευρωτεχνικής» για τη διανομή των κερδών του 2000, που ανέρχονται στο ύψος των 8,5 δισεκατομμυρίων δραχμών, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην παράδοση του κοιτάσματος, ακόμα και στην DENISON, που, πριν δύο χρόνια, λόγω των χαμηλών τιμών του πετρελαίου, εγκατέλειψε το κοίτασμα. Τώρα όμως, που οι τιμές διαμορφώνονται σε ικανοποιητικά επίπεδα, το κοίτασμα του Πρίνου μπορεί να εξελιχθεί σε πηγή κέρδους για όποιον το αναλάβει. Η διαμάχη εργαζομένων και «Ευρωτεχνικής» έγκειται στο γεγονός ότι οι πρώτοι θέλουν να διατεθούν τα κέρδη για επενδύσεις, στην έρευνα, ενώ η δεύτερη επιθυμεί τη διανομή τους.

Μετά από τις πρόσφατες ανακοινώσεις του ίδιου του υπουργού Ανάπτυξης, ότι θα κηρύξει διεθνή διαγωνισμό για την ανάθεση του κοιτάσματος του Πρίνου στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι με την «Ευρωτεχνική» δεν «τα βρουν», οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα έρχονται να προλειάνουν το έδαφος για κάτι τέτοιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ